Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ascension, LA; Assumption, LA; East Baton Rouge, LA; Iberville, LA; West Baton Rouge, LA.

17 May 2024 05:20:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA; West Feliciana, LA.

17 May 2024 05:20:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, ND.

17 May 2024 05:20:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ascension, LA; East Baton Rouge, LA; East Feliciana, LA; Livingston, LA; St. Helena, LA.

17 May 2024 05:20:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 May 2024 05:20:24

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA.

17 May 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, TX.

17 May 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Landry, LA; St. Martin, LA; Vermilion, LA.

17 May 2024 04:47:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Cass, ND; Steele, ND.

17 May 2024 04:47:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sutton, TX.

17 May 2024 04:47:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

17 May 2024 04:47:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; East Feliciana, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA.

17 May 2024 04:47:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Vermilion, LA.

17 May 2024 04:20:42

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Vermilion, LA.

17 May 2024 04:20:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crockett, TX; Sutton, TX.

17 May 2024 04:20:41
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2011, 19:36 uur | Bericht #290117
Aangename nazomer kan slecht seizoen niet goedmaken

De aangename nazomerdagen van het afgelopen weekeinde hebben opnieuw veel volk naar de kust gelokt. De thermometer flirtte met de 20 graden en gezien de voorspellingen gunstig waren, was de opkomst groot, zonder van een grote massa te spreken. Gunstige weersvoorspellingen zijn ook voor de NMBS het sein om, zeker nog in september, extra treinen in te zetten naar de kust. Er werd dan ook een twintigtal extra treinen ingezet naar Oostende en Blankenberge.

Te laat
"Maar toch kregen we niet de grote massa aan de kust. Daarvoor is het te laat. Er worden in september in het binnenland terug tal van activiteiten georganiseerd, en dan moet je de grote massa niet meer verwachten aan de kust", luidt het bij de toeristische diensten. De horeca is wel tevreden. Het minder goede weer in de zomer had voor hen een omzetdaling van 25, soms tot 35 procent tot gevolg. Elke mooie dag is meegenomen, luidt het, maar het verlies was in de topmaanden te groot om dit nu in september recht te trekken.

Brugge
Zeer druk was het dan weer wel in Brugge. "Maar dat is niet zo verwonderlijk", zegt toerismeschepen Jean-Marie Bogaert. "September is traditioneel voor het toerisme in Brugge een topmaand, vaak beter dan juli en augustus. En de stad heeft zoveel te bieden, dat ze ook steeds meer dagjesmensen lokt, die op weg naar de kust in Brugge afstappen. Exacte cijfers hebben we daar niet van, maar enkele indicatoren wijzen daar toch op", zegt de schepen.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 september 2011, 15:58 uur | Bericht #290485
Nazomerweer houdt ijsbanen langer dicht

Schaatsliefhebbers kunnen hun schaatsen nog niet uit het vet halen om zoals gepland vanaf zaterdag rondjes te draaien op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Ook de ijsbaan in sportcentrum Kardinge in Groningen gaat door de warme nazomer later open dan gepland. Het koelsysteem van de ijsbaan in Tilburg slaagt er door de hoge buitentemperaturen niet in de vloer voldoende te koelen. Daardoor is er te weinig ijs voor een volwaardige ijsvloer. De ijsbaan gaat waarschijnlijk pas in de loop van volgende week open, liet de gemeente vandaag weten. De 400 meterbaan in Groningen, waar begin vorig jaar nog de Nederlandse kampioenschappen sprint werden gehouden, zou aanvankelijk 1 oktober open gaan, maar dat wordt nu vermoedelijk 8 oktober.


IJsbaan Kardinge in Groningen vorig jaar tijdens het NK-sprint.

Nazomeren tot na het weekend
Volgens het KNMI houden de ongewoon hoge temperaturen zeker aan tot en met dinsdag. De middagtemperaturen variëren tot die tijd van 20 tot 24 graden. Volgens WeerOnline neemt de kans op neerslag na dinsdag toe en daalt de temperatuur naar zo'n 16 graden.

Wie komend weekeinde in Zeeland wil genieten van het mooie weer, moet rekening houden met oponthoud. De Vlaketunnel (A58) is wegens werkzaamheden dicht. De afsluiting van de belangrijkste toegangsroute naar de Zeeuwse kust in combinatie met de verwachte zomerse temperaturen leidt tot lange files, voorspelt de ANWB vandaag. Het kan niet alleen aan de Zeeuwse kust, maar ook in andere badplaatsen langs de Noordzee druk worden.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:47 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 september 2011, 15:27 uur | Bericht #290609
Kust maakt zich op voor topweekend

De kust maakt zich op voor een druk weekeinde. De nazomer van de afgelopen dagen zal volgens de weersvoorspellingen zeker nog tot dinsdag aanhouden en de kust verwacht dan ook veel volk. De toeristische diensten in de regio zijn hoopvol gestemd, maar ze voegen er in koor aan toe dat dit mooie najaar de minder goede zomer niet goedmaakt.

De boekingen voor hotelkamers lopen vlot binnen en ook de campings doen nog goede zaken. Peter Craeymeersch, toerismedirecteur Oostende: "Vorige week kende onze badstad al een goed weekeinde, maar uit de voorlopige cijfers voor dit weekeinde kan ik afleiden dat op enkele kamers na, de hotels volgeboekt zullen zijn vanaf zaterdagavond. Er is ook meestal voor twee nachten geboekt. En laten we hopen dat dit niet het laatste mooie weekeinde is."

Goed voorjaar
De Oostendse toerismedirecteur beseft dat dit de minder goede zomer niet goedmaakt. "Het is zalf op de wonde, maar laat me stellen dat als die trend nog een beetje aanhoudt, het seizoen globaal nog zo slecht niet zal zijn. We hebben immers een goed voorjaar gehad. Voor de mensen die op het strand hun boterham moeten verdienen, zal het echter niet meer goedkomen. Zij hebben het meest te lijden gehad onder de slechte zomer", besluit Peter Craeymeersch

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2011, 16:17 uur | Bericht #290612
IJsbaan Twente zaterdag ondanks warmte open

De IJsbaan Twente in Enschede opent zaterdag, in tegenstelling tot andere ijsbanen in Nederland, wel haar deuren. Onder meer de ijsbaan Kardinge in Groningen en de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg gaan later open dan gepland door het mooie nazomerweer. De ijsbanen hebben door de warmte moeite met het aanmaken van ijs. Dat probleem speelt niet in Enschede, omdat de baan volledig overdekt is, zegt een woordvoerster. Zaterdag wordt in de ijshal voor het eerst het Twents Kampioenschap achteruitrijschaatsen verreden. Deelnemers aan de wedstrijd rijden zo snel mogelijk honderd meter achteruit.

Bron: RTV Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2011, 16:25 uur | Bericht #290615
Donderdag officieel zomerse dag

Donderdag gaat de boeken in als een zomerse dag. In De Bilt steeg het kwik even na 15.00 uur tot 25,1 graden, wat betekent dat kan worden gesproken van een officiële zomerse dag. Dat meldt Weeronline donderdagmiddag. Op verschillende plaatsen werden de afgelopen dagen al temperaturen van boven de 25 graden gemeten, maar niet in De Bilt. Dat is wel nodig om te kunnen spreken van een zomerse dag.

De meteorologen van Weeronline spreken van 'uitzonderlijke warmte' voor de tijd van het jaar. Bijna in het hele midden en zuiden van het land kwam de temperatuur donderdag uit boven de 25 graden. In het zuiden van Zeeland werd het met 26,8 graden het warmst. In het noorden was het iets koeler met temperaturen tot 25 graden.

Met donderdag erbij staat de teller op vier zomerse dagen in september. Normaal zijn dat er gemiddeld 1,7. September komt waarschijnlijk in de top tien van warmste septembermaanden ooit.

De komende dagen blijft het volgens Weeronline mooi nazomerweer met temperaturen tot 24 graden. Pas na het weekend wordt het wisselvallig en kelderen de temperaturen in de loop van volgende week tot een graad of 12.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2011, 18:02 uur | Bericht #290626
Temperatuur naar recordhoogte

Niet eerder is het in onze regio eind september zo warm geworden. Even na 15.30 uur was het donderdag bij meetpost Valkenburg 25,0 graden.

Tot nu toe was de hoogste temperatuur eind september 24,5 graden, gemeten op 27 september 1992. Donderdag wordt later op de dag de officiële maximumtemperatuur bekend. Maar nu is dus al zeker dat het sinds de metingen hier in 1951 begonnen, niet eerder zo zomers warm is geweest.

Op andere plaatsen is het nog warmer geworden. Zo gaf Hoek van Holland donderdagmiddag zelfs een temperatuur van ruim 26 graden door.

Bron: Westonline.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2011, 18:06 uur | Bericht #290627
'Natuur denkt dat het lente is'

Het warme nazomerweer van de afgelopen dagen heeft de natuur flink in de war gebracht. Geen paddenstoel in het bos te bekennen, terwijl de maartse viooltjes ineens weer bloeien. "Die denken dat het lente is", zegt ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer.

De huidige omstandigheden zijn voor veel planten en kruiden ideaal, legt Rossenaar uit. Het is warm, er is veel licht en dankzij de natte zomermaanden water in overvloed. "Net als in een broeikas", zegt de ecoloog. Door de warme nazomer schieten de lentebloeiers opnieuw in bloei, die je normaal gesproken alleen in het voorjaar ziet. "Nu het ineens heel warm is, kan een deel van die planten niet meer wachten met bloeien. Die denken dat het al lente is."



Daarom zie je ineens weer dotterbloemen langs de waterkant en zelfs maartse viooltjes in de parken. Rossenaar: "Van die dotterbloem zie ik er normaal gesproken elk jaar in september wel een paar in bloei staan, maar nu zijn dat er twintig, dertig."

De zomer- en herfstbloeiers die doorgaans wat later in het jaar uitkomen, zitten volgens de ecoloog ook bij de profiteurs. Normaal gesproken zou het nu wel einde verhaal zijn voor planten als de stinkende gouwe en dagkoekoeksbloem, maar ze bloeien nu vrolijk verder. "En met een beetje geluk bloeit ook een 'laatkomer' als de klokjesgentiaan lekker lang door."

De grote afwezige deze nazomer zijn dan weer de paddenstoelen. Die gedijen juist beter als het vochtig en koel is. De bomen trekken zich dan weer nauwelijks iets aan van de warmte. Die stemmen hun biologische klok af op de lengte van de dagen en vallen dus toch wel uit als het herfst wordt.

In de bossen zul je nu dan ook weinig bijzonders tegenkomen, aldus Rossenaar. De parken en heides bloeien veel weelderiger. "Maar het mooiste zijn op dit moment de natte duinvalleien, zoals bij Castricum, Voorne, of op de Wadden, waar planten als de parnassia met zijn maagdelijke witte bloemen in bloei staan", zegt hij.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2011, 19:03 uur | Bericht #290635
Mistbotsing vertraagt grote legeroefening

De grootste oefening van het leger in jaren is donderdag tijdelijk gestaakt vanwege een aanvaring in Overijssel. Een binnenvaartschip botste in de mist met een ponton, waardoor een enorm konvooi de rivier niet meer kon oversteken. Het schip en de ponton raakten licht beschadigd. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het binnenvaartschip botste donderdagochtend in dichte mist op de ponton van een eenheid van de landmacht die bruggen bouwt. Na overleg met Rijkswaterstaat werden de oversteek met enige vertraging hervat.

Tijdens operatie Falcon Autumn moest een militair konvooi van bijna vierhonderd voertuigen over de IJssel tussen Olst en Welsum worden gezet. De eerste honderdtachtig voertuigen werden met een veerdienst van pontonvlotten overgezet. Daarna is een brug gebouwd, waarover de rest van het konvooi de overkant bereikte. Na de rivieroversteek vervolgde de troepenmacht hun weg richting Assen. Daar sluiten ze zich aan bij collega's die woensdag vanuit de lucht het TT-circuit in Assen 'veroverde'. Deze 'herovering' vormde het hoogtepunt van de oefening, die maandag begon en duurt tot en met volgende week vrijdag.

Bron: Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 september 2011, 15:07 uur | Bericht #290739
Nog heel weekend genieten van nazomer: 27 graden!



Na een prachtige nazomerweek worden we getrakteerd op nog een warm en zonnig weekend. Het kwik zal daarbij tot 27 graden stijgen. Terrasjes bij 27 graden tijdens het eerste weekend van oktober. We zijn het niet gewend en het is dan ook ongewoon warm dezer dagen. Mooi meegenomen na de belabberde zomer van dit jaar. Gisteren brak de thermometer zelfs het dagrecord. Dit weekend schommelen de temperaturen tussen 22 en 27 graden. De zon schijnt vanmiddag volop en zal ook de komende dagen van de partij zijn. Na het optrekken van de mist zal de zon morgen en zondag niet ontbreken. Nog zeker tot maandag zal de temperatuur rond 25 graden liggen. Vanaf dinsdag zal het geleidelijk afkoelen met afwisselend zon en wolkenvelden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:48 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2011, 13:34 uur | Bericht #290836
Fraaie nazomer is gevolg van hogedrukgebied boven Centraal-Europa

Het mooie nazomerweer dat we momenteel beleven, hangt samen met een stevig hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt zich boven Centraal-Europa ophoudt. Dat meldt weerman Eddy De Mey zaterdag. "In de benedenlagen is de stroming zuid of zuidoost, waarmee droge lucht wordt aangevoerd. Hoog in de atmosfeer is het warm, vandaar dat er vrijwel geen bewolking is. Wolkenvorming vindt immers pas plaats wanneer er een groot verticaal temperatuurcontrast is", aldus De Mey.

Op een hoogte van 5.500 meter is het boven de Benelux warmer dan bijvoorbeeld boven de eilanden in de Middellandse Zee. Vrijdag was het daar min 17 graden, terwijl het hier slechts min 10 was.

"Het Midden-Europese hoog wordt in stand gehouden door depressies op de oceaan. Aan de voorzijde daarvan wordt warme lucht aangevoerd. Het is precies door die warme lucht dat het hogedrukgebied lange tijd overeind kan blijven", voegt de weerman eraan toe.

Na het weekend zakt de hogedrukzone naar het zuiden weg, waardoor we langzaam maar zeker op een westelijke stroming overschakelen. Het wordt koeler, maar voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de temperatuur voor midden oktober onder het veeljarige gemiddelde daalt.

Vrijdag sneuvelde nog een dagrecord: met 26,1 graden was het op de slotdag van september nooit warmer.

De zon scheen in september landelijk ongeveer 173 uur, wat pakweg 30 uur meer is in vergelijking met het langjarige gemiddelde. Zowel juli als augustus waren minder zonnig, "wat opmerkelijk is met de afnemende daglengte". In juli scheen de zon 140 uur; in augustus 145 uur.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2011, 13:35 uur | Bericht #290837
Strandweer zorgt voor files in Zeeland

Het mooie weer en de afsluiting van de Vlaketunnel zorgen voor drukte op de wegen naar het strand in Zeeland. Het verkeer op de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen staat op meerdere plekken in de file, meldt de ANWB. De tunnel in de A58 blijft tot zondag 17.00 uur dicht voor werkzaamheden.

De werkzaamheden aan de tunnel zijn in het weekend gepland zodat zo min mogelijk mensen er last van zouden hebben. Bij het maken van de planning was geen rekening gehouden met de nazomer die al dagenlang voor strandweer zorgt.

Het weer blijft ook zondag goed. Er worden dan opnieuw files verwacht op de wegen in Zeeland.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2011, 14:29 uur | Bericht #290845
Dagjestoeristen genieten van het prachtige weer aan zee

De zon heeft zaterdag heel wat mensen naar de kust gelokt. Het blijft wel opletten geblazen, want er zijn geen redders van dienst. Na de slechte zomermaanden profiteren de dagjestoeristen nog eens van een verblijf aan de kust. Heel wat mensen zakten al vroeg af naar de badplaatsen. Ook de horecazaken profiteren van het mooie weer.Er geldt momenteel wel een zwemverbod. De reddingsdiensten kunnen zo laat op het seizoen geen redders meer vrijmaken.



Bron: hbvl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:48 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2011, 15:14 uur | Bericht #290850
Warmste oktoberdag ooit

De zomerse zaterdag gaat de recordboeken in. Het is volgens Weeronline tot nog toe met 24,9 graden de warmste oktoberdag ooit. Het oude record stamt uit 1908. Toen werd het 24,1 graden. Met de 25,2 graden in De Bilt is daarbij sprake van een officiële zomerse dag. "Dat is uitzonderlijk. Sinds het begin van de metingen in 1901 is dat in oktober nog maar zes keer eerder gebeurd, de laatste keer in 1983", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Het record van de warmste oktoberdag ooit sneuvelt zaterdag vermoedelijk niet. Op 10 oktober 1921 werd het 26,7 graden. "Dat is te hoog gegrepen deze keer", zegt de woordvoerder. Het warmst is het vooralsnog in Eindhoven. Daar werd het 25,7 graden. Ook aan het strand is het echter goed toeven. In Hoek van Holland werd het 25,6 graden. Aan de kust is het zaterdagmiddag veelal tussen de 21 en 23 graden.

Bron: De Pers
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2011, 08:03 uur | Bericht #290885
Zwemverbod aan zee massaal genegeerd


Het totale zwemverbod aan de Belgische kust werd gisteren massaal genegeerd. Omdat het intussen oktober is, zijn er namelijk geen redders meer, dus is zwemmen niet meer toegelaten. Maar daar hebben maar weinig badgasten begrip voor. 'Nu is het eindelijk mooi weer en dan zouden we niet mogen zwemmen of wat? Is dat nu echt zo moeilijk om hier een paar redders te plaatsen?' 26,4 graden was het gisterennamiddag aan onze kust. Hoogzomer in oktober. Gevolg, de stranden liepen aardig vol en met de regelmaat van de klok zochten die mensen afkoeling in het water. En geef ze maar eens ongelijk met dit weertje. Maar ze gingen daarmee wel in tegen de letter van de wet. En eigenlijk nog erger, ze riskeerden er hun leven mee. Ging er iets fout, dan was er over de hele kustlijn geen enkele redder aanwezig om hen uit het sop te halen. Want de kustburgemeesters lieten vrijdag unaniem weten dat de stranden dit weekend onbemand zijn. Borden met 'verboden te zwemmen', zetten hun woorden kracht bij.

'Het zomerseizoen is nu eenmaal voorbij', zegt de Oostendse burgervader Jean Vandecasteele (sp.a). 'Nu nog mensen optrommelen is onmogelijk. 99 procent van onze redders zijn jobstudenten die terug naar de schoolbanken zijn. En eigenlijk, de mensen kunnen toch niet klagen? Van in juni tot begin september hebben we hier redders geplaatst. Meer dan genoeg. Je kan niet verwachten dat we de stranden gaan bemannen tot ver in de herfst omdat er heel misschien om de 30 jaar eens een zeer warme oktoberdag is.'

Hoeft inderdaad niet, maar voor die twee laatste warme dagen nog eens wat volk optrommelen, moet toch kunnen? Wat met het vaste reddingspersoneel van veel kustgemeenten. 'Die zitten nu op hun andere job, in de zwembaden', zegt Vandecasteele. 'Wie veilig wil zwemmen, kan daar terecht.' Nog één poging dan, de politie. 'Die hebben ander werk', reageert ook Marc Vanden Bussche (Open VLD), burgemeester van Koksijde. 'Ze zullen zoals altijd op de dijk patrouilleren, maar je kan niet vragen dat ze alle zwemmers in de gaten gaan houden. Net zoals ze ook de opdracht niet krijgen om iedereen die toch zwemt op de bon te gooien. Tenzij die natuurlijk dingen doet die niet door de beugel kunnen. Maar een heksenjacht gaan we er niet van maken. Mijn collega's zijn dat ook niet van plan. Wat als er iets gebeurt? De mensen zijn hopelijk verstandig genoeg om ervoor te zorgen dat er niets gebeurt.'



Maar zoals dat gaat, was het verstand bij momenten toch zoek. Aan het strand van Oostende zaten gisterennamiddag enkele zwemmers een paar honderden meters ver in zee. Tijdens de zomer hoor je op zo'n moment een druk gesticulerende redder toeteren. Nu konden de zwemmers ongestoord hun gang gaan. 'Als die nu iets voorhebben, dan loopt het zeer slecht af', zegt Jannick Dewitte (37), een oud-redder uit Oostende. 'Wie zal ze gaan halen? En wie moeten de mensen hier aanklampen om hulp te vragen als ze iemand kopje onder zien gaan? Eerlijk, ik vind het zeer onverstandig wat hier gebeurt. Zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn om voor twee dagen wat mensen te vinden. Dat de jobstudenten nu terug studeren, is onzin. Bij mijn weten zijn er geen lessen tijdens het weekend. Het beste bewijs, mijn schoonvader heeft hier een winkel, voor het drukke weekend heeft hij probleemloos drie jongeren gevonden. Waarom kunnen zij dat dan niet? Wat als hier vandaag iemand verdrinkt? Zeg me dat eens.'

Sébastien Marechal (46) uit Rijsel deelt zijn mening. 'Is het niet de verantwoordelijkheid van een kustgemeente om ervoor te zorgen dat alles hier veilig kan verlopen?', vraagt hij zich af. 'Kijk, ik snap wel dat het allemaal niet zo simpel is om in oktober die dienst terug op poten te zetten. Maar als je weet dat er hier dit weekend zeer veel toeristen centen komen uitgeven, mogen ze toch nog één keer een extra inspanning doen. Zeker na die rotzomer. Nu is het eindelijk strandweer, en dan laten ze het hier afweten. Onbegrijpelijk.'

Vandecasteele weerlegt de opmerkingen. 'Het wordt allemaal wat gedramatiseerd. Tijdens de zomer mag je in principe na 18 uur ook niet meer zwemmen. Al eens gaan kijken hoeveel volk er dan nog in zee zit, terwijl de redders al weg zijn? Ik zou ze geen eten willen geven. Zoveel zijn het er. En dan kraait er geen haan naar, hoor je nergens het woord 'veiligheid' vallen. Bizar toch? Nu is dat plots wel het geval. En wat die jobstudenten betreft, er zijn nog andere redenen om geen reddingsdiensten in te zetten. Puur praktisch kan het ook niet meer. Alle reddingscabines zijn afgebroken, de boeien zijn weg en de accommodatie voor de boten is ook al verdwenen. Tot volgend jaar in juni. En niet eerder, al zal die vraag er toch wel weer zijn als het begin mei weer eens één dag warm is.'

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2011, 10:02 uur | Bericht #290895
Nazomer loopt op laatste benen

Zondag blijft het zonnig, droog en warm. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten. De maximumtemperaturen liggen tussen 21 en 26 graden. Ook voor maandag wordt nagenoeg hetzelfde weer voorspeld, met overwegend zonnige perioden en temperaturen tussen 21 en 26 graden.

Vanaf dinsdag is het stralende nazomerweer echter voorbij. In de loop van de dag verschijnen er wolkenvelden, al is er ook nog ruimte voor de zon. Het blijft eveneens droog. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden. Van woensdag tot en met zaterdag wordt het winderig en overwegend bewolkt met vooral vanaf donderdag ook af en toe regen. De temperatuur daalt tegen het einde van de week/het weekend naar waarden tussen 10 en 15 graden.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 oktober 2011, 12:01 uur | Bericht #290911
Strandweer zorgt opnieuw voor drukte op wegen



Het mooie weer zorgt ook zondag weer voor behoorlijk wat drukte op de wegen richting de stranden. Vooral in Zeeland staan de wegen vol door de afsluiting van de Vlaketunnel, zegt een woordvoerder van de ANWB. Omstreeks 11.00 uur stond er een file van tien kilometer op de A58 tussen Rilland en Yerseke. De vertraging is daar bijna een uur. Rond het middaguur ging de tunnelbuis richting Vlissingen weer open. De werkzaamheden aan de tunnel waren eerder dan verwacht afgerond. Het verkeer richting Bergen op Zoom moet nog wel omrijden. Zaterdag liep de vertraging voor de tunnel ook al behoorlijk op met een file van achttien kilometer. De brandweer werd toen ingezet om water uit de delen. De Vlaketunnel is nog tot 17.00 uur gesloten.

Bron: Nu.nl
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2011, 17:56 uur | Bericht #290946
Kust en pretparken beleven topweekend

De toeristische sector aan de kust heeft topdagen achter de rug. Zowel vrijdag, gisteren als vandaag zaten de stranden en terrasjes vol. Ook bij de pretparken werd een recordaantal bezoekers genoteerd. Het was overal in de badplaatsen zoeken naar een parkeerplaatsje. De toeristen kwamen gelukkig zeer gespreid over drie dagen naar de kust waardoor files uitbleven. Het ergste wordt vanavond verwacht, richting binnenland. Die terugkeer wordt door het mooie weer pas later op de avond verwacht.



Hotels volgeboekt
Volgens Linda De Mey, directeur toerisme Blankenberge, zaten alle hotels in de badstad gisterenavond vol. Er zakten volgens haar ook tal van dagjesmensen af naar Blankenberge, voornamelijk met de trein. Ook in Knokke was het zeer druk. Daar waren de hotels de afgelopen twee weekends volgeboekt door het bijzonder mooie weer. Ondanks het zwemverbod zochten toch heel wat strandgangers afkoeling in zee. Het zwemverbod werd overal genegeerd. Dat verbod werd ingevoerd omdat er nergens nog strandredders op post waren.

Verloren gelopen kinderen
Op het strand van Blankenberge liepen meerdere kinderen verloren. Voor twee van hen werd zowel gisterenavond als deze namiddag een zoekactie opgestart waarbij alle hulpdiensten aan de kust betrokken waren. Ook de pretparken reageren tevreden. Plopsaland in De Panne kreeg dit weekend 18.000 bezoekers over de vloer. Dat zijn er volgens woordvoerder Filip Loos 8.000 meer dan op een gewoon weekend in oktober. Het Boudewijn-Seapark pretpark is reeds gesloten, enkel het indoorgedeelte en het Dolfinarium zijn nog open tijdens de weekends in het najaar. Bernard Logghe, directeur van Boudewijn-Seapark, wil het park volgend jaar open houden tot aan het herfstverlof.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2011, 17:59 uur | Bericht #290947
Wintersporters wekken verbazing op strand

Terwijl de meeste mensen zondag genoten van de stralende zon, stroomde het strand van Wijk aan Zee vol met fanatieke wintersporters. Zij kwamen niet voor een verfissende duik in zee, maar om zich voor te bereiden op het komende winterseizoen bij het Pieperfest.



Dat heeft niets met aardappels te maken, maar alles met lawinepiepers. De bezoekers worden helemaal bijgespijkerd over het redden van mensenlevens in de sneeuw. Het zonnige strand biedt een erg vreemd decor voor de wintersporters maar het zand is een goed alternatief voor de ontbrekende sneeuw.

Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2011, 19:33 uur | Bericht #290950
Vandaag eens geen warmterecord gebroken



In tegenstelling tot de voorbije dagen is vandaag geen dagwarmterecord gebroken in Ukkel, meldt het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven.
Volgens de waarnemingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van 16.00 uuur bedroeg de temperatuur op het plateau van Ukkel dan 25,3 graden. Een uur later was dat gezakt naar 24,9 graden en was het warmste moment van de dag voorbij. Het record voor 2 oktober is 25,6 graden en dateert van 1921. In 1908 was het in Ukkel op een tweede oktober 25,4 graden.

Volgens de klimatologische gegevens van het KMI komen maxima van meer dan 25 graden in oktober "soms nog voor", vooral tijdens de eerste tien dagen van de tweede maand van de herfst. De gemiddelde maximumtemperatuur voor oktober is 14,7 graden, de gemiddelde temperatuur is 11,1 graden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2011, 20:49 uur | Bericht #290962
Meer onkruid door warm weer

Door het zonnige weer rijpen zaden en vruchten volop, maar ook die van onkruid. Om dat volgend jaar de baas te zijn, geeft Lieven David van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) de tip mee om toch maar in de tuin te werken. "Door de zon rijpt alles goed, wat grotendeels positief is voor de moestuinier", zegt David. "Toch is er een keerzijde, ook het onkruid zoals knopkruid of muur komt volop in zaad te staan. Een volksgezegde luidt: 'een jaar zaad is zeven jaar kwaad'."

Compost
Jong onkruid kan makkelijk geschoffeld worden en composteert op het veld. "Maar groter onkruid moet goed gecomposteerd worden, in een voldoende grote composthoop die voldoende hoge temperaturen haalt." Het nazomerweer zorgt ook voor positief tuinnieuws. "Moestuinplanten zoals tomaat, paprika of pompoen krijgen extra suikers en dus een betere smaak. Ook boontjes, als ze de natte zomer overleefden, kunnen nu nog geplukt worden."

Klimaatverandering
Lieven David benadrukt dat het alleen maar overdag zomert. "De temperaturen 's nachts zijn wel degelijk herfsttemperaturen, er is nevel 's morgens en de dagen worden korter. Het is duidelijk dat de planten trager groeien."

Marc Herremans (Natuurpunt) merkt op dat er momenteel nog weinig herfstkleuren te zien zijn. "Integendeel, behalve de populier staan de meeste bomen nog groen. Dertig jaar geleden waren bladeren begin oktober verkleurd. Het groeiseizoen is een maand opgeschoven, een langetermijneffect van de klimaatverandering."

Bron: HLN | Gewijzigd: 2 oktober 2011, 20:49 uur, door Bronk
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.381 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 122 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 122, lezen 4 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden