Het laagje voor donderdag lijkt over België te trekken, wat in een grootgedeelte van ons land tot (natte)sneeuwval kan brengen
is nog best ver weg, dus tis nog gissen! Maar de opties zijn er!
Heb via de ipad gepost, dus is beetje warrig misschien
Synoptische situatie:
Tussen lagedrukgebied nabij het zuiden van Noorwegen en een hoog boven Frankrijk voert een noordwestelijke stroming vanmiddag maritiem polaire lucht aan. Een rug van hoge druk ligt aanvankelijk nog boven de Britse Eilanden, maar passeert in afzwakkende vorm in de tweede helft van de middag en avond ons land. Hier vooruit ligt een zwakke occlusie.
Een Atlantisch lagedrukgebied trekt vanavond naar de Britse Eilanden en trekt maandagmiddag en -avond, al uitdiepend, over ons land zuidoostwaarts. Voor dit laag uit voert een zuidwestelijke stroming zachtere lucht aan. De bijbehorende occlusie trekt maandagochtend over het land oostwaarts en krult vervolgens achter het laag terug zuidwaarts. Dit deel van de occlusie trekt in de middag over het land. In de avond trekken het laag en de occlusie verder zuidoostwaarts het land uit. Ten noorden van de occlusie draait vervolgens koude polaire lucht om het laag heen. Hierdoor stroomt in de loop van de maandag en in de nacht naar dinsdag steeds meer koude lucht vanuit het noordoosten ons land in.
Modelbeoordeling:
Oost van de rug geven de modellen een eenduidig beeld. EC geeft de neerslag het beste weer. Bij de occlusie van maandag wordt door alle modellen veel neerslag berekend. 20-40 mm is op maandag in een groot deel van het land goed mogelijk en hier zijn alle modellen eenduidig in. De neerslagsoort is voor de komende periode het aandachtspunt. Vannacht laten alle modellen natte sneeuw zien in de NESO boven het zuiden van Limburg en in de Ardennen sneeuw. HA43 geeft dit in mindere mate aan en is onderin iets warmer. We verwachten niet echt accumulatie, maar in Zuid-Limburg geven we wel een geringe kans op gladheid hiervoor. Maandag overdag geven de NESO's in het oosten en noorden toenemende natte sneeuw kansen. Het hangt allemaal af van een enkele graad verschil of dit sneeuw wordt. Harmonie is met een dik gelaagd pakket overdag vaak te koud. Plaatselijk kan het bij intensieve neerslag tijdelijk blijven liggen, maar door bodemwarmte zal dit snel weer wegsmelten. HAP1 berekent in de avond sneeuw voor het oosten van het land. In het uiterste oosten geeft EC in de avond een hogere fractie droge sneeuw. De kans dat de sneeuw dan plaatselijk blijft liggen is wat groter.
Sneeuwvalgrens in ICON-D2 maandagmiddag, in het oosten en het midden begint het smelten van de sneeuw pas op de grond (door bodemwarmte), maar de bodemwarmte kan bij voldoende intensiteit overkomen worden, met een beginnend sneeuwdekje als gevolg. In het noorden met lagere intensiteit waarschijnlijk een sneeuwvalgrens van circa 200 m hoogte, daar valt dus smeltende sneeuw. In het zuiden trekt de warme lucht over met een sneeuwvalgrens tussen de 500 en 1000 meter. De sneeuw doet er 300 meter over om volledig te smelten, dus in het zuiden valt regen.
Temperatuur:
Harmonie geeft voor maandag mogelijk te lage maximumtemperaturen.
Wind:
Aan de flanken van het laag maandag 6 Bft, mogelijk zelfs een kleinschalige 7 Bft.
Zicht:
Buiten neerslag goed zicht. In neerslag matig tot slecht, slechtste zichten in (natte) sneeuw.
Ik denk dat qua sneeuwhoogtes EC nu best een redelijk beeld schetst, in het oosten 1 tot plaatselijk ruim 5 cm. Richting maandagavond ook in Zuid-Limburg ruim 1 cm sneeuw. Ook de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe maken kans op een sneeuwdek.
| Gewijzigd: 26 november 2023, 17:31 uur, door Thijs.
Winterinval of kwakkelweer, wat zegt het OnweerOnline-stoplicht?
Hieronder de regels die we gebruiken bij het bepalen van het stoplicht.
Termijn stoplicht: vanaf plaatsing tot 10 dagen vooruit
Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn.
Oranje:
Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.
Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.
Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
- (Stralings) vorst
- Hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht: ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Voldoen we aan "winter"?
Ik denk dat we op landelijke schaal nog vrijwel geen dagen krijgen met temperatuur krijgen van overdag rond de nul. Morgen kan het in het oosten maximaal 1°C worden, en donderdag zou dat met neerslagafkoeling opnieuw regionaal kunnen gebeuren, wellicht plaatselijk een ijsdag. Op landelijke schaal zal het echter de meeste dagen binnen de termijn van de komende 10 dagen nog 3 tot 5 graden worden. We blijven nog ver weg van ijsdagen, en daarmee behalen we de definitie "winter" nog niet.
Voldoen we aan "winterweer"?
Vorst: Nadat de neerslag maandagavond het land verlaat, stroomt vanuit Duitsland koude lucht het land binnen, daardoor kan het in het noorden en oosten gaan vriezen. Vervolgens is het dinsdag en woensdag wat zachter, maar in de nacht naar donderdag draait de wind mogelijk opnieuw naar het oosten en stroomt koude lucht het land binnen. Ja, er zitten enkele vorstnachten aan te komen.
Winterse neerslag: Morgen valt natte sneeuw, in het oosten kan bij voldoende intensiteit 1 tot ruim 5 cm sneeuw vallen. Vervolgens zijn er in het noorden in de nacht naar dinsdag nog enkele winterse buien vanuit de Noordzee. Dinsdagmiddag nadert een nieuwe trog met forse winterse buien vanaf de Noordzee, met natte sneeuw, plaatselijk wellicht een tijdelijk sneeuwdekje. Donderdag trekt opnieuw een lagedrukgebied over Nederland, of net ten zuiden daarvan. Afhankelijk van de koers kan er bij jou sneeuw vallen (onzekerheid troef), maar de kans dat er ergens in Nederland wel wat sneeuw gaat vallen is opnieuw groot. Vrijdag, zaterdag en zondag opnieuw winterse buien.
Kortom, veel kansen op winterse neerslag en zelfs een sneeuwdek. We voldoen ruim aan de definitie "winterweer".
Fijne zondagavond allen!
Tegelijk stroomt aan de zuidzijde met een westenwind zachte lucht Zeeland, Brabant en Limburg binnen.
In de namiddag en avond gaat de neerslag steeds vaker over in natte sneeuw, vervolgens is ook droge sneeuw mogelijk.
Vervolgens trekt de neerslag richting het zuidoosten weg, terwijl de neerslag steeds meer overgaat in (natte) sneeuw, dit kan voor het Rivierengebied, oostelijk Brabant en Limburg in de late avond nog wat winterse neerslag opleveren dus. Zuid-Limburg zou ook nog een paar centimeters sneeuw kunnen krijgen.
Dinsdagavond nadert een nieuw lagedrukgebied vanaf de Noordzee met forse buien, mogelijk met (natte) sneeuw voor het noorden.
Vanavond pittige buien met regen, hagel, onweer en (natte) sneeuw
Op basis van KNMI Guidance
Vandaag overdag koelt de bovenlucht geleidelijk af. Een kleinschalig lagedrukgebied (CAD) bij de Noorse kust beweegt zuidwaarts, trekt vanavond over de Noordzee zuidoostwaarts en zal woensdagnacht rond 03 UTC het Waddengebied bereiken. Rond het laag bevindt zich een volgende ingedraaide occlusie, die vanavond al rond 18 UTC het Waddengebied zal bereiken.
Het CAD (Cold Air Development) waar omheen een occlusiefront gekruld is ligt nu voor de kust van Ziud-Noorwegen. Het lijkt me nog geen polar low.
De koudste bovenluchten zien we boven het noordoosten, daar zakt de temperatuur op 5,5 km hoogte tot -36°C. Daarom in die regio ook de grootste kans op wat onweer en heel misschien ook thundersnow.
De koudste bovenluchten hebben we vanavond, daarom vanavond de meeste kans op korrelhagel, een klap onweer en mogelijk grote (smeltende) sneeuwvlokken. Later in de nacht meer regen en (natte) sneeuw.
Bij de ingedraaide occlusie van vanavond en woensdag is de neerslagsoort een belangrijk aandachtspunt. Opnieuw zal de luchtsoort niet koud genoeg zijn voor sneeuw, echter bij genoeg intensiteit zouden de restanten van de geclusterde buien verder landinwaarts wel voor een tijdelijke overgang naar (natte) sneeuw kunnen zorgen en daardoor mogelijk ook kortdurende gladheid. Overigens zou de temperatuur voor de occlusie uit in de avond en nacht al rond nul uit kunnen komen, waardoor er ook kans is op gladheid door bevriezing. Onder de bewolking lopen de temperaturen dan weer op, mogelijk tijdelijk teruglopen in winterse neerslag.
Temperaturen vanaf vandaag 12:00 door Harmonie. De balken laten zien wanneer er neerslag valt, je ziet dat de temperatuur stijgt wanneer de neerslag aankomt. In Enschede mogelijk matige vorst in de nacht naar donderdag (ivm sterke afkoeling boven een eventueel sneeuwdek).
De buien vallen 's nachts maar door de bewolking stijgt de temperatuur tot rond of boven nul zodra de buien aankomen. Alleen met intensieve neerslag kan de temperatuur tijdens de bui weer zakken, zodat (natte) sneeuw mogelijk wordt.
Bij de occlusie vanavond en woensdag geclusterde en ook ingebedde buien. Korrelhagel is aan de kust waarschijnlijk, in het noordoosten is er ook kans op onweer. Verder landinwaarts krijgt de neerslag later in de avond, nacht en ochtend een meer stratiform karakter, met een toenemende kans op (natte) sneeuw. In het (uiterste) oosten en op de Veluwe is plaatselijk accumulatie van sneeuw mogelijk, op de meeste plaatsen niet meer dan 1-3 cm, zeer plaatselijk mogelijk 3-5 cm. Op de weg (warme ondergrond) blijft veel minder liggen.
Plaatselijk kan het met intensieve neerslag nog fors afwijken, maar het noordwesten en westen heeft regen, korrelhagel en een klap onweer. Een strook van het noordoosten tot het midden heeft vaker natte sneeuw, plaatselijk droge sneeuw en kans op een klap onweer. In het oosten en aan de Duitse grens de meeste kans op een sneeuwdek. Er zullen grote plaatselijke verschillen zijn, zoals altijd met buien. De een zal het wellicht droog houden, terwijl de ander wellicht 1 tot 5 cm sneeuw krijgt.
En het zuiden? Het zuiden krijgt vannacht een staartje mee, maar er valt daar slechts een fractie van de neerslag die in ten noorden van de grote rivieren verwacht wordt.
Waar de buienlijn blijft slepen kan 10 tot ruim 30 mm vallen. Harmonie maakt het wel héél bont met plaatselijk ruim 50 mm. Opvallend dat ICON-D2 ook 40 mm berekent op de lijn Amsterdam - Almere - Amersfoort - Apeldoorn. Ik verwacht niet dat het precies hier zoveel gaat regenen/ (natte) sneeuw gaat vallen, maar grofweg ergens in deze regio is wel mogelijk. Arome heeft de piek ergens anders in dezelfde regio en met een wellicht realistischere som: 10 tot 25 mm. | Gewijzigd: 28 november 2023, 13:01 uur, door Thijs.
Dat ziet er een stuk winterser uit dan hier!;)
Blijft ook al aardig liggen te zien op de webcam, moge dit een voorbode zijn op een sneeuwrijke winter!
Dat ziet er een stuk winterser uit dan hier!;)
Blijft ook al aardig liggen te zien op de webcam, moge dit een voorbode zijn op een sneeuwrijke winter!
hoi
moet het nog zien hier, kou is er wel komende dagen maar blijft aardig droog t/m vrijdag op wat buitjes na.
wachten het af
hoi
moet het nog zien hier, kou is er wel komende dagen maar blijft aardig droog t/m vrijdag op wat buitjes na.
wachten het af
Er komen nog genoeg buitjes aan komende nacht lijkt het, wie weet is het morgenvroeg wel even wit en zo niet is de winter nog lang!