Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

27 Jan 2025 22:22:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

27 Jan 2025 22:22:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

27 Jan 2025 22:22:24

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

26 Jan 2025 08:26:16
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Kerkrade
Berichten: 4
Lid sinds: 5 jul. 2009
18 augustus 2021, 12:47 uur | Bericht #497207
Onweer en vooral de bliksem zijn één van de boeienste weerfenomenen.

In de jaren ‘70 ben ik mij fanatiek te interesseren in onweer, en heeft al heel veel meegemaakt en vele (soorten) onweders kunnen aanschouwen en vast te kunnen leggen en heeft al veel soorten bliksems kunnen bewonderen en ook dit kunnen vastleggen.
Hier een lijst met enorm veel info van wat er allemaal is in bliksemgebied, dit is voor een aantal leden misschien (nog) nieuw, want er bestaan volgens mij nog wel meer vormen en (bij)verschijneselen…
Hierbij een uitgebreide info over de bliksemsoorten, vormen en bijverschijnselen.

Bandbliksem, bliksems die door sterke wind uiteenrijd,
Basisbliksems, zichtbare horizontale bliksems vlak onder de basis van de wolk,
Bladbliksems, bladbliksem is wolk-naar-wolk bliksem die een diffuse opheldering van het oppervlak van een wolk vertoont, veroorzaakt doordat het eigenlijke ontladingspad verborgen of te ver weg is. De bliksem zelf kan niet worden gezien door de toeschouwer, dus lijkt het slechts een flits of een lichtstraal. De bliksem kan te ver weg zijn om individuele flitsen te onderscheiden.
Bolbliksems, bolbliksem is een bol die door de hemel schiet of zelfs over de grond kunnen rollen en kunnen via schoorstenen, ramen en deuren maar binnen inslaan en kunnen geruisloos verdwijnen of met een enorme knal schade aanrichten, ook kunnen tijdens onweders bolbliksems vanuit een electrische apparaten ontstaan, ook uit electrische stroommasten en antennes kunnen dit fenomeen ontstaan,
Boombliksems, een bliksemvorm die eruit ziet als een boom die vertakt is,
Brandbliksems (zie vuurbliksems),
Combinatie bliksems, zijn een combinatie van horizontale en vertikale bliksems,
Diagonale bliksems, dit zijn vertikale bliksems die diagonaal inslaan,
Heldere hemelbliksems, zie wolkenloze bliksems,
Horizontale bliksems, bliksems die horizontaal zijn en kunnen kort of lang zijn, CC-bliksems (cloud to cloud),
Kaarsrechte bliksems, dit zijn bliksems zonder kronkels, (smooth lightnings)
Kettingbliksems, zie parelsnoerbliksem,
Kopbliksems, bliksems die in de top van de bui doen oplichten,
Kraalbliksems, zie parelsnoerbliksem,
Kronkelbliksems, bliksems die gekronkeld zijn in verschillende vormen, zoals vertikaal en horizontaal,
Lange horizontale bliksems, horizontale bliksems die 100 km of langer zijn waargenomen,
Langzame bliksems, bliksems die je soms wel is iets langer kunt zien, soms wel een halve tot 1 seconde,
Lichtpuntjes (vonkjes), dit zijn miniontladingen die als vonkjes in en rond de bui kunnen voortdoen,
Lintbliksems, lintbliksem treedt op bij onweersbuien met hoge zijwinden en meerdere retourslagen. De wind blaast elke volgende terugslag iets naar één kant van de vorige terugslag, waardoor een linteffect ontstaat.
Loopbliksems, bliksems die de in de lucht ziet lopen (voor al bij basis-bliksems), deze behoort ook bij de langzamere soort bliksems die je door de lucht letterlijk ziet lopen.
Luchtledige bliksems, via de top naar boven of horizontaal buien de onweersbui, CA
Luchtledige vertikale bliksems, vertikele bliksems die halverwege stopt (luchtledig),
Meervoudige bliksems, 2 of meerdere bliksems naast elkaar, (kunnen vertikaal of horizontaal zijn)
Neerwaartse bliksems (vertikale bliksems), de staandaard CG (cloud to ground) ontladingen die in de grond of elders kunnen inslaan,
Onvertakte bliksems, bliksems die geen vertakkingen heeft,
Opwaartse bliksems, dit zijn omgekeerde bliksems deze van de grond naar de wolk inslaan, GC (ground to cloud),
Parelsnoerbliksems, bliksems die uitdoven als een parelsnoer of in vele stukjes, wordt ook wel kraalbliksem- of kettingbliksem genoemd,
Raketbliksem, Avil Crawlers zijn boomachtige, horizontaal bewegende IC bliksemontladingen die de neiging hebben te verschijnen langs de onderkant van onweers aambeelden. Ze kunnen met het menselijk oog worden gezien door hun langzamere snelheid (in verhouding tot andere bliksems!). Dit type bliksem (soms ook “raketbliksem” genoemd) legt vaak zeer grote afstanden af, wat resulteert in spectaculaire hemelvullende vertoningen.
Raketbliksems 2, rakerbliksem is een vorm van wolkenontlading, over het algemeen horizontaal en op wolkenbasis, met een lichtkanaal dat door de lucht lijkt voort te bewegen met visueel oplosbare snelheid, vaak met tussenpozen.
Repeterende bliksems, bliksems die 2 keer of meerdere keren door hetzelfde kanaal schieten, en kunnen door hetzelfde kanaal verschillede vormen aannemen, soms wel 50 a 60 keer,
Slangbliksems, bliksems als slangenvormen die door de lucht lopen, (zie ook loopbliksems),
Sprites, zijn rode en/of blauwe sprites zijn grootschalig elektrische ontladingen die hoog boven  onweersbuien voorkomen, (cumulonimbus), wat aanleiding gaf tot een behoorlijk gevarieerd scala aan visuele vormen die flikkeren in de nachtelijke hemel.
Ze worden meestal veroorzaakt door de ontladingen van positieve bliksem tussen een onderliggend onweerswolk en de grond.
Staccato bliksems, staccato bliksem is een blikseminslag van wolk tot grond (CG), een kortdurende slag die (vaak, maar niet altijd) verschijnt als een enkele zeer heldere flits en vaak aanzienlijke vertakkingen heeft. Deze worden vaak aangetroffen in het visuele gewelfgebied nabij de mesocycloon van roterende onweersbuien en vallen samen met de intensivering van de opwaartse stroming van onweersbuien. Een soortgelijke wolk-naar-wolk-aanval, bestaande uit een korte flits over een klein gebied, dat eruitziet als een blip, vindt ook plaats in een vergelijkbaar gebied met roterende opwaartse stromingen.
St. Elmusvuur, St-Elmusvuur is een eigenaardig electromagnetische lichtverschijnsel, deze vaak voorkomend bij onweer, deze kunnen op vele opjecten ontstaan en die je kan zien als kleine- vlammetjes, ontladinkjes, vonkjes, lichtbolletjes, soms ook een grote lichtbol en in grote sierlijke vlammen,
Vertakte bliksems, bliksems die vertakt zijn, in 2 of meerdere vertakkingen,
Vertikale aambeeldbliksems, vertikale bliksems die hoog via de aambeeld v.d. onweersbui buiten de bui inslaat,
Vlakbliksem, bliksems die in de wolk doen oplichten, b.v. bij weerlichten, onweer op afstand,
Vonkbliksem (zie voorontlading),
Voorontladingen, na de voorontlading, die de wolk en de aarde met elkaar verbind, vindt de hoofdontlading plaats. Deze ontlading gaat door de lucht in hetzelfde gebied waar ook de voorontlading was, dit zijn voorontladingen die je zien als een vonk, die je kan horen als een sissend of knarsend geluid,
Vorkbliksem, vorkbliksems wordt weergegeven als gekartelde lichtlijnen, bliksems die bij uiteinde 2- of meerdere tanden / takken (kanalen) inslaan, ook bij horiontale bliksems komen vorkbliksems voor bij begin- en uiteinde 2- of meerdere tanden / takken heeft,
Vulkaanbliksems, bliksems die ontstaan bij hoge temperatuurverschillen en electromagnetische velden bij vulkanische uitbarstingen,
Vuurbliksems, dit zijn bliksems die branden doen ontstaan, vooral in droge gebieden, in bossen, heides, etc…
Vuurpijlbliksems, dit zijn bliksems die door de lucht heen schieten als een vuurpijl, deze kunnen zoals  horizontaal- als vertikaal voorkomen,
Wolk naar wolk bliksems, dit zijn horizontale bliksems die van de ene onweersbui naar de andere onweersbui schiet,
Wolkenloze bliksems, zeer zeldzame bliksems die in bijzondere omstandigheden kunnen ontstaan, bij heldere hemel (heldere hemelbliksems),

Gegroet Riny

Bericht laatst bijgewerkt: 18-08-2021 12:11
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.902 topics, welke bij elkaar 448.578 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 65 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 65, lezen 9 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden