dit is pas mooi heel nederland sneeuw dat willen we zien hopen dat zo blijft of meer word
Ik zie de krantenkoppen al weer voor me: 'Eerste sneeuw van de winter legt het treinverkeer plat.'
Maar nog even geduld en dan wordt het allemaal duidelijker en betrouwbaarder.
Ik heb er ook een
op LT gaat hij zelfs overdag richting het vriespunt terwijl er gisteren nog zacht weer op stond gfs geeft ook al enkele runs na elkaar een scandihoog
Ik mag graag kijken op deze site. Heb er nog niet veel verstand van. Maar begin er steeds meer van te snappen.
Vind vooral de winter topic top ga zo door. En als ik zo naar jullie berichten kijk ziet het er goed uit voor volgend weekend
Arctische lucht zakt naar het zuiden
Vanaf woensdag zien we een interessante ontwikkeling op de weerkaarten. Een hogedrukgebied verplaatst zich van de kust van New Foundland naar het midden van de Atlantische Oceaan. Op donderdag bouwt het een rug uit richting Groenland. Voor de Noorse kust ontwikkelt zich tegelijk een depressie. Tussen beide systemen stroomt een gigantische portie koude lucht vanaf de arctische gebieden de noordelijke Atlantische Oceaan op.
Volgens het Europese weermodel stroomt vrijdag een gigantische portie koude lucht van Groenland via IJsland en de Britse Eilanden in de richting van onze omgeving.
Wat betekent dat nu voor onze omgeving? Tot en met dinsdag zorgt een hogedrukkern voor rustig weer. Woensdag liggen we in een zadelgebied en blijft het nog erg kalm op weergebied. Donderdag begint de wind aan te spannen en te ruimen van zuidwest naar noordwest. In de nacht van donderdag op vrijdag bereiken ook de koudere bovenluchten stilaan onze omgeving. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) daalt de temperatuur van +2°C donderdagmiddag naar -6°C rond middernacht. Dat betekent dat de regen in de Ardennen snel overgaat in sneeuw en dat ook in het binnenland de neerslag een winters karakter kan krijgen. Alleen in het westen volstaat die -6°C op 1500 meter niet voor winterse neerslag, omdat de krachtige wind van over de nog warme zee blijft waaien.
Vrijdag koelen - volgens de huidige modelberekeningen - de bovenluchten nog verder af. Op 850 hPa daalt de temperatuur tot -10 tot zelfs -12°C. In dat geval kan zelfs de kust sneeuw verwachten bij een aanlandige stroming. Op voorwaarde uiteraard dat er neerslag valt. De beruchte "schaduw van Engeland" wil in dat geval wel eens spelbreker spelen. Echt diepwinters weer hoeven we nog niet te verwachten. De stroming blijft maritiem, waardoor de onderste luchtlagen gevoelig opgewarmd worden. Permanente vorst is bij dit weertype in Vlaanderen deze tijd van het jaar niet haalbaar. Er is wel kans op sneeuw en op een tijdelijk sneeuwdek (let wel: kans, voorlopig nog geen zekerheid). De Ardennen mogen wel rekenen op een sneeuwlaag.
Op deze kaart zien we hoe het Europese weermodel voor vrijdagavond boven ons land een temperatuur van -10 tot 12°C berekent op 1500 meter hoogte.
Spektaculaire weersystemen
De uitbraak van koude (zeg maar arctische) lucht boven het warme zeewater kan tot spectaculaire resultaten leiden. Dat zagen we gisteravond in de uitvoer van het Europese model. Dat berekende voor zaterdag een temperatuur van -40°C op 500 hPa (ongeveer 5000 meter) en van -10°C op 850 hPa (1500 meter). Samen met een zeewatertemperatuur van +11°C zorgt dat voor een enorme dynamiek. Het model kwam voor onze omgeving op de proppen met een kleinschalig systeem, dat veel weg had van een zogenaamd "polar low": een kleinschalig lagedrukgebiedje met een even klein maar bijzonder venijnig windveld (met in een klein gebied mogelijk zelfs stormkracht) en veel neerslag, uiteraard meestal sneeuw. In de noordelijke Atlantische Oceaan komen ze 's winters vaak voor, bij ons zijn ze een stuk zeldzamer.
Dit is het polar low-achtige systeempje dat ECMWF in de modelrun van gisteravond berekende voor komende zaterdag. Uiteraard met meer dan een korrel zout te nemen, maar het toont aan wat voor vreemde dingen er kunnen gebeuren in de koude bovenluchten.
Natuurlijk moeten we deze berekening met een grove korrel zout nemen. Dergelijke kleinschalige systemen zijn moeilijk zo lang op voorhand in te schatten door de globale weermodellen. Het maakt wel duidelijk dat we de weerkaarten de komende dagen extra zorgvuldig in de gaten moeten houden.
Bron: http://ijsverwachting.blogspot.be/
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
ik vind het echt een heel vreemde run,lijkt zelfs niet op de vorige slechte runs,volgens mij gaat de pluim gewoon goed zijn
afwachten op ec
Leuke pagina! Ik heb niet geliked of zo maar een leuke pagina!
En wat tover ik daar nu uit mijn hoge hoed-glazen bol:
Herinnering aan 2005 :D
Zoals de vorige keer al aangegeven (door mij en Caliep) kon het zaterdag wel eens wit worden.
Maar... het wordt kantje boord.
De in mijn ogen onbetrouwbare vooruitzichten ná de rode streep.
1) Spreiding na maa 09-12 ruimschoots aanwezig.
2) nacht van do op vrij wordt nat (sneeuw of regen... wie zal het zeggen)
3 Sneeuw of regen... hangt af van enkele factoren. (aller eerst de T op 2m en 850hPa) maar ook de wind (absoluut niet bevordelijk) en het wolkendek (absoluut niet bevordelijk)
Wind luwt en bewoling wordt minder ná zaterdag.
De vorstgrens is ook weer ietsje opgeschoven tov mijn vorige post (run van 28-11 jl)
maar wat ik wél in mijn vorige post aangaf, was dat de Tmax in Rusland in de gaten gehouden moesten worden...
Check de drukverdeling eens...
Und... de Tmax aldaar:
Sneeuwkansen naar mijn bescheiden mening wat minder positief dan 3 dagen gelden, maar er staat nu een mooie "kans op" een vorstperiode op de kaarten.