Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

5 May 2024 09:37:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardin, TX; Tyler, TX.

5 May 2024 09:03:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nacogdoches, TX; San Augustine, TX.

5 May 2024 08:52:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garland, AR; Saline, AR.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ector, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Madison, IL; St. Charles, MO; St. Louis, MO.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mason, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ector, TX; Ward, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Texas, MO.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, GA; Thomas, GA.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL; Lee, IL; Ogle, IL; Winnebago, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, IL; Menard, IL; Morgan, IL; Sangamon, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ozark, MO.

5 May 2024 08:43:02
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2568
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 december 2021, 16:54 uur | Bericht #497727

Stand van het sneeuwdek

Wanneer lag er voor het laatst bij jou sneeuw?
Gebaseerd op KNMI waarnemers.

Hierbij een update van de sneeuwkaarten. Hier zijn aan toegevoegd: de sneeuwval van februari 2021, april 2021, en de sneeuwval van november en december 2021.

Vanaf een gebroken sneeuwdek
Een stukje Limburg heeft voor het laatst een sneeuwdek gehad, namelijk 25-26 december. Er was maximaal een gebroken sneeuwdekje. Grote delen van het oosten hadden voor het laatst op 7 december een sneeuwdek. Het is leuk om april 2021 terug te vinden, 6-7 april en 12 april zagen we dit voornamelijk in de gehele oostelijke helft.



Vanaf 4 cm
Als we de hoogte opschoeven naar 4 cm, dan zien we ook hier 7 april 2021 terug in Zuidoost-Brabant en Zuid-Limburg. 7-15 februari bedekt een groot deel van het land, met uitzondering van het noorden en zuiden. De omgeving Stavoren-Medemblik moet helaas al terug naar 2012 voor het laatste 4+ cm sneeuwdek. Hopelijk valt de eerste sneeuwdump in deze regio :)



Vanaf 8 cm
De afgelopen 3 jaar was er maar één geval waarin op grote schaal een sneeuwdek van 8+ cm. Dit was natuurlijk februari 2021! In het westen zien we december 2017 nog terugkomen, maar dat is inmiddels al 4 jaar geleden. Ook hier zijn het opnieuw het noorden en het zuiden die terugmoeten naar jaren zoals 2010, 2013 en 2014. Het hele midden van oost naar west komt er vrij goed vanaf.



Vanaf 15 cm
Leggen we de lat nog hoger, een dik pak sneeuw van 15 cm, dan zien we wel weer een vrij gelijke verdeling, hier zien we ook dat een dik pak sneeuw overal de afgelopen 13 jaar maar één keer is voorgekomen. Er zijn maar weinig plaatsen met het geluk om dit 2x mee te maken.



Hopelijk komen er gauw weer dikke pakken sneeuw bij in de huidige winter!
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2568
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 december 2021, 23:40 uur | Bericht #497733
Ik moest even mijn geheugen opfrissen toen ik 27 november terug vond in de kaarten. Toen viel er door neerslagafkoeling in hogere delen van het land (Veluwe) sneeuw. Ook in Brabant viel er sneeuw doordat er langere tijd intensieve neerslag viel (het neerslaggebied draaide gunstig in).
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2568
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 januari 2022, 22:42 uur | Bericht #497770

Een grensverleggend overzicht

Ik heb me altijd afgevraagd hoe de koudegetallen van Nederland zich verhouden tot het buitenland. Woensdrecht is in Zuidwest-Nederland altijd een koude uitschieter vanwege zijn ligging, zijn er aan Belgische zijde van de grens ook zulke uitschieters? En hoe vergelijkt Noordoost-Nederland bijvoorbeerd met de regio Bremen? Ik had verwacht dat het, voordat ik hieraan begon, wel heel lastig zou worden om de data te verzamelen. We zijn in Nederland maar bevoorrecht met het KNMI en toegang tot data. Het bleek achteraf echt heel veel werk om alle data van o.a. meteociel en kachelmannwetter af te halen, als iemand een betere website heeft: stuur maar een privébericht naar mij!
Als ik een betere manier vind om dit te doen dan komt hier misschien nog een vervolg op, anders blijft het bij een eenmalig overzicht.

Ik heb ook een stevige kwaliteitscontrole gedaan, in België vielen er vrij veel weerstations af omdat er regelmatig uren tot dagen aan data ontbrak. Dan kan ik geen betrouwbare totaalsom maken van koudegetal, vorstgetal en vorstsom.

Het KNMI nog iets strengere eisen voor weerstations dan de internationale eisen. Hierdoor zijn de Nederlandse stations goed met elkaar te vergelijken. Ik ben niet bekend met de preciese eisen van het KMI en het DWD. Je hebt in Duitsland sowieso heuvelland en rond Winterberg middelgebergte. Hierdoor heb je ook nog lokale afwijkingen door weerstations op heuvels en in dalen. Heuvels hebben onder een hogedrukgebied minder vaak nachtvorst, en het laagland juist vaker. Onder een lagedrukgebied vriest het juist op de heuvel vaker dan in het laagland.


Koudegetallen
Bij de koudegetallen valt mij op dat het Duitse Rührgebied juist minder koudegetallen behaald, slechts evenveel als het zuidwesten van de Benelux. In Vlaanderen komen de getallen juist mooi overeen met de trend die we ook in Nederland zien.

Zeebrugge (BE), Vlissingen (NL) en Wilhelminadorp (NL) staan nog op 0,0. In Vlaanderen is de koploper Diepenbeek (Belgisch Limburg). In Nederland is Eelde (bij Groningen) nog steeds koploper. In Duitsland moeten we daarvoor naar het beruchte weerstation op de Kahler Asten. Als je al eens op die berg bent geweest heb je dit weerstation wellicht al gezien. De Kahler Asten is een berg van 840 meter hoogte.

Koudegetal: Som van het daggemiddelde onder nul.
0 - 10 = buitengewoon zacht
10 - 20 = zeer zacht
20 - 40 = zacht
40 - 100  = normaal




Vorstsom
We zien dat waar het Hellmann koudegetal in Duitsland vaak hoger is, nu het vorstgetal in Duitsland juist wat lager is. Oost-Nederland doet juist goed mee, Eelde heeft zelfs één van de hoogste sommen. Dat kan dus liggen aan de eisen aan de ligging van een weerstation. Rond bosgebieden of bebouwde gebieden is er minder vaak nachtvorst. De hoogste vorstsommen vinden we weer op de Kahler Asten, deze keer op de voet gevolgd door nabijgelegen Bad Berleburg en Elslohe. 

De laagste vorstsom vinden we in Vlissingen (0,0). Daar is de temperatuur dit winterhalfjaar nog niet onder nul geweest (laagste temperatuur +0,2°C op 23 en 26 december).
Vorstsom: Som van alle minimumtemperaturen.


IJnsen vorstgetal
Bij het IJnsen vorstgetal levert een ijsdag, een vorstdag en een dag met strenge nachtvorst een bijdrage aan een totaal vorstgetal. Hiermee zien we binnen Nederland 3 zones. Het westen heeft lage score's omdat daar minder vorstnachten geweest zijn. Het oosten heeft al een hoger vorstgetal. Een duidelijke overgang zien we naar het noorden, daar zijn al ijsdagen voorgekomen, en die brengen een grote bijdrage aan het vorstgetal.

We zien buiten Nederland ook wederom lage scores in het Rührgebied, Vlaanderen volgt de trend van Nederland met lage scores in het westen en meer nachtvorst in het oosten. De Kahler Asten behaald de hoogste score. Binnen Nederland behalen Eelde (Groningen) en Hoogeveen (Drenthe) nu beiden het hoogste vorstgetal. In Vlaanderen zien we wederom Diepenbeek (Limburg) met de hoogste score.

Vorstgetal IJnsen: V^2 * 1/363 + Y * 2/3 + Z * 10/9
V = aantal vorstnachten
Y = aantal ijsdagen
Z = aantal nachten strenge vorst


0 - 3,2 = extreem zacht
3,3 - 5,7 = zeer zacht
5,8 - 9,7 = zacht
9,8 - 16,6 = vrij zacht
16,7 - 28,4 = normaal




Tabel met enkele weerstations
 VorstnachtenIJsdagenStrenge vorstHellmannVorstsomVorstgetal
Zeebrugge1000,00,40,003
Ukkel7001,210,50,13
Diepenbeek16004,739,60,71
Gilze-Rijen14004,535,50,54
De Bilt11006,631,90,33
Eelde163014,963,62,71
Bremen143120,354,73,65
Essen11001,521,20,33
Kahler Asten3318054,2103,515,0
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 90 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 90, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden