Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Mobile, AL.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Medina, TX; Uvalde, TX; Zavala, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Uvalde, TX; Zavala, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kinney, TX; Uvalde, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Medina, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Escambia, AL; Escambia, FL; Santa Rosa, FL.

14 May 2024 07:32:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, AL; Greene, MS; Wayne, MS.

14 May 2024 06:37:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Orleans, LA; St. Tammany, LA; Hancock, MS.

14 May 2024 04:19:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, TX.

14 May 2024 03:47:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Desha, AR; Drew, AR.

14 May 2024 03:46:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Washington, LA.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Warren, MO.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jim Hogg, TX; Starr, TX.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wright, MO.

14 May 2024 03:36:30
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
26 september 2018, 08:21 uur | Bericht #488758
Algemeen; de Alpen liggen onder invloed van hoog – Schorse – dat zijn zwaartepunt geleidelijk van Duitsland naar Hongarije verplaatst. Van west naar oost komt daarmee geleidelijk een einde aan de “Bise” stroming (noordoostelijke stroming) en met volop zon gaan de temperaturen vooral in de bergen tijdelijk weer in de lift. Extreem weer met noodweer potentiaal de komende dagen in de oostelijke Middellandse Zee!!

Rustig en zonnig herfstweer, tijdelijk oplopende temperaturen

Stabiele periodes met langer aanhoudende hogedruk boven (centraal) Europa kenmerken in de herfst dikwijls het weer in de Alpen. Vooral in oktober zien we dan ook vaak langer aanhoudend periodes met rustig en vooral in de bergen zonnig herfstweer. Met de steeds langer wordende nachten en negatief wordende stralingsbalans koelt het in de hoogte geleidelijk steeds verder af.

Hetzelfde zien we dan gebeuren onder de subsidentie inversie met de vorming van een koudere plaklaag in de lagere delen en dalen. Door de zwakke stroming binnen de hogedruk kan deze lucht onderin de atmosfeer eveneens lekker gaan afkoelen met als gevolg toenemende kansen op vorming van mist en in de dalen Hochnebel.
 
Typische plaatjes voor de herfst. Blauwe luchten en Hochnebel in de dal. Plateau-Rosa met blik op Monte Cervino (Matterhorn) en Hochnebel boven het Aosta dal vanmorgen.
Op de achtergrond van re naar li zijn oa de Mont Blanc, La Grande Motte en geheel links Cran Paradiso te zien.


Ook de natuur reageert op de steeds lager staande zon en vooral in de nacht ook lagere temperaturen en eerste nachtvorst. In de Alpen (bergen) breekt met de eerste sneeuw op de hogere toppen één van de mooiste en fotogenieke tijden van het jaar aan welke in de volksmond als Goldener Oktober” of “Indian Summer” bekend staat. Ook de term “Altweibersommer” (singulariteit) wordt in deze context graag gebruikt. Hieronder een paar shots omgeving Rosswald -Oberwallis oktober 2017



Oplopende temperaturen
De afgelopen paar dagen is de ingestroomde koudere polaire lucht onder invloed van hoog – Schorse – vandaag met zwaartepunt boven oost Europa en de noordelijke Balkan tot rust gekomen. Dat we in veel koudere luchtmassa’s’ terecht zijn gekomen is vooral goed te merken zodra de zon weg is. Het kwik gaat dan meteen flink onderuit met in de nacht en vroege ochtend lichte en in de beschutten hogere delen en dalen ook matige vorst.
 
De koude en droge lucht (blauw) is ook mooi te zien op de zgn Theta-E kaarten . Kaart GFS dinsdagmiddag


Met de aanvoer van drogere en minder koude lucht  vanuit het zuiden, een inschuivende warme kern en daarmee ook de verder toenemende subsidentie kon de lucht in alle hoogtes vooral in het westen geleidelijk weer wat gaan opwarmen. Dit proces zet zich vanaf vandaag en in de tweede helft van de week verder voort.
 
GFS 500 hPA met de hoge geopotentiale drukvlakken voor vandaag


Kijk maar eens naar de temperaturen op het 850 hPa (hieronder), het temperatuur niveau op 1500 meter hoogte dat vooral in de Alpen veel wordt gebruikt onder andere ook vanwege een indicatie voor de sneeuwvalgrens.

Dat we met een zeer krachtige subsidentie te maken hebben is vooral mooi af te lezen aan de weerstations op grotere hoogte. Zo meldde gisteravond het weerstation op de Jungfraujoch (3580m) in de Berneralpen een dauwpunt van -34 graden bij een relatieve luchtvochtigheid van 5%!
 
Jungfraujoch gisternamiddag. Fenomenale vergezichten en staalblauwe hemel door de gortdroge lucht. (rel LV 5% en DP van -34°C)


Gisteren pendelde op 1500 meter de temperatuur nog tussen de – 2 (oosten) en 0 graden meer naar het westen. Vanaf vandaag gaat dat vlot omhoog naar 12 tot 15 graden. Hetzelfde verhaaltje voor de vorstgrens die vanaf circa 1400 meter naar circa 4000 meter gaat stijgen!
 
T850 hPa centrale Alpennoordkant
En de vorstgrens


Rustig, zonnig hogedrukweer
Met volop zon belooft het dan ook vandaag weer een schitterende dag te gaan worden waarbij de middagtemperaturen na een frisse start met lokale nachtvorst en mist of Hochnebel oplopen naar 18 en lokaal met licht föhn condities (noordkant) als ook in het zuiden en inner-alpin naar 20 tot 21 graden.



De wind is meest zwak tot matig en varieert al naar gelang regio tussen noord en zuidoost tot zuidelijke richtingen met natuurlijk verder de kleinschaligere thermische dal en bergwind.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Radar Alpen 08h00. Bron Wetteronline.de


Nieuwe afkoeling, tijdelijk verhoogde neerslagkansen
Tegen en in het weekend krijgen we te maken met een nieuw inschuivend Brits hoog en gaat er aan de oostflank met een noordelijke hoogtestroming weer een portie koudere lucht over de Alpen uitstromen. In alle hoogtes maar vooral de bergen gaan de temperaturen dan weer omlaag. Tijdens het wisselen van de wacht neemt met lagere druk en op het koufront de kans op neerslag tijdelijk toe. De sneeuwvalgrens daalt weer naar 2000 tot 1200 meter (laagste oostelijke noordkant)
 
ECMWF met het inkomende Bristse hoog en de koudere lucht (geel / groen)


Na een weer wat zachtere fase zien we dit patroon zich begin volgende week herhalen. Of daarna de hogedruk met weer zachtere lucht opnieuw terrein kan gaan winnen, of dat we met een koeler en licht onbestendig weerbeeld te maken gaan krijgen, is nog onduidelijk. Daarover en de details de komende dagen dan meer.
 
ECMWF (EC12) ensembles noordelijke Alpen


Medicane Middellandse Zee
Ten slotte nog even aandacht voor interessante ontwikkelingen welke vanaf donderdag gaan plaatsvinden. Uitgaande van een bel koudere lucht die zich boven de Balkan vanuit een daar afzakkende hoogtetrog afsnoert  richting de Ionische Zee (hoogtelaag / upper-level-low / cut-off) krijgen we te maken met inzettende cyclogenese.



Dien ten gevolge ontwikkelt zich boven het warme zeewater van de oostelijke Golf van Sidra (28 a 29 graden) een aparte depressie die alle kenmerken van een tropische-achtige cycloon of medicane” gaat vertonen. Dit systeem zal vervolgens naar het noorden afbuigen en ergens boven de centrale Ionische Zee een rondje gaan draaien om vervolgens in het weekend in oostelijke richting verder te trekken.
 
Donderdag inzettende cyclogenese boven de Golf van Sidra, vervolgens trekt het laag verder in kracht toenemend naar het noorden
De volwassen medicane vrijdag met kern ten oosten van Malta en Sicilië. Er gaat niet alleen veel regen vallen 20 tot 40mm /3h maar ook de wind wordt een thema!


Ofschoon de exacte koers en timing nog niet geheel duidelijk is moet in dit deel van de Middellandse Zee vanaf donderdag rekening worden gehouden met (zware) regen en onweersbuien waarbij lokaal ook veel neerslag gaat vallen. Naast de neerslag gaat ook de wind een rol spelen met kans op storm tot zeer zware storm. In eerste instantie zal de meeste neerslag op zee gaan vallen met daar ook de hoogste windsnelheden.

Landfall Griekenland / Turkije
Problematischer kan het dan gaan worden wanneer het systeem aan de wandel gaat in oostelijke richting. Zondagochtend zou de medicane het Griekse vasteland ter hoogte van de zuidelijke Peloponnesos optrekken en daar in de berggebieden voor extreme neerslaghoeveelheden gaan zorgen. Wanneer dit zo evolueert gaat dit geheid problemen opleveren in de vorm van overstromingen en flash-floods!
 
Zondagochtend landfall zuidelijke Peloponnesos met extreme neerslag in de bergen


Vervolgens zal het systeem verder via de Saronische Golf en Cycladen ten noorden van Kos verder trekken en maandag middag of avond de west kust van Turkije bereiken. Op de Griekse Eilanden en het vaste land van Turkije gaat eveneens zeer veel neerslag vallen en ook hier moet met overstroming en flash-floods rekening worden gehouden! In het verdere verloop zal het systeem boven het vaste land van Turkije snel afzwakken.
 
Maandag landfall aan de westkust van Turkije net ten noorden van Kos met opnieuw ook hier extreme neerslag (30 tot 50mm /3h


Voor de vakantiegangers die daar vertoeven zeker een situatie om de komende dagen goed in de smiezen te houden. Ook wij hebben natuurlijk aandacht voor de ontwikkelingen aldaar en zullen al naar gelang de situatie daarom vraagt op inspringen. Aanvullende  informatie vanuit die streken zien we gaarne tegemoet en zullen we meepakken binnen onze berichtgeving(en)!
 
Neerslaghoeveelheden in de oostelijke Middellandse Zee die lokaal tot 200 a 300 mm kunnen oplopen. GFS cumulatief tm dinsdag 2 oktober


Tot zover voor deze woensdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

| Gewijzigd: 26 september 2018, 08:32 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.380 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 100 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 100, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden