Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kleberg, TX; Nueces, TX.

14 May 2024 01:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ozark, MO.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Hidalgo, TX; Jim Hogg, TX; Starr, TX.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

14 May 2024 01:10:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Avoyelles, LA; St. Landry, LA.

14 May 2024 01:10:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indian River, FL; Okeechobee, FL; Osceola, FL.

14 May 2024 00:50:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osceola, FL.

14 May 2024 00:50:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Avoyelles, LA; Evangeline, LA; St. Landry, LA.

14 May 2024 00:50:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Landry, LA; St. Martin, LA; Vermilion, LA.

14 May 2024 00:46:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA; Lafayette, LA; Vermilion, LA.

14 May 2024 00:45:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Avoyelles, LA; Evangeline, LA; St. Landry, LA.

14 May 2024 00:45:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bingham, ID; Blaine, ID; Cassia, ID; Minidoka, ID; Oneida, ID; Power, ID.

14 May 2024 00:45:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jim Hogg, TX; Starr, TX; Zapata, TX.

14 May 2024 00:45:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caddo, LA; De Soto, LA; Red River, LA.

14 May 2024 00:45:30
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 juni 2018, 09:49 uur | Bericht #487440
Algemeen; van het westen uit krijgen we in het weekend te maken met zwakke (tussen)hoog invloed waardoor de atmosfeer nog verder kan stabiliseren en de buienkansen verder afnemen. Volgende week stroomt aan de voorzijde van een depressieboven de zuidelijke Golf van Biskaje opnieuw vochtigere lucht over de Alpen uit waardoor het risico op regen en onweersbuien weer gaat toenemen. De temperaturen handhaven zich op een (hoog) zomers niveau.

Zomers weekend en tijdelijk afnemende buienkans

Gisteren konden we vooral in de westelijke Alpen al profiteren van een weersverbetering. Achter een naar het noorden wegtrekkende (hoogte)trog stroomde minder vochtige en ook wat minder warme lucht over de Alpen uit. De westelijke Alpen hielden het afgezien van een zeer lokaal regen of onweersbuitje meest droog.
 
Ook in de bergen is het aanhoudend zomers warm en daarmee gaat het grote smelten van de sneeuw tot grote hoogtes (3000m) onverminderd verder. Foto Zermatt / Matterhorn via Twitter Manuela Scherer @ManuelaScherer7
Biken tussen meters hoge sneeuwmuren op de Timmelsjoch / Passo del Rombo Via Twitter cyclingchallenge @cyclingalps
Betere en vooral ook warmere condities in de Franse Alpen – Dauphiné Via @cyclingalps
In Oberwallis steeg het kwik met veel zon tot 28 graden in het dal. Mooie gelegenheid dus om nog even weer te genieten in het buitenzwembad te Brig – Geschina


Meer (onweers)buien ontwikkelden zich in de middag en avond boven de oostelijke Alpen. De temperaturen stegen ook gisteren op uitgebreide schaal weer tot zomerse waardes en lokaal on het oosten werd het tropisch warm.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Het verschil tussen de witte wolkentoppen en besneeuwde Alpentoppen is moeilijk te onderscheiden. Vooral in de oostelijke Alpen ook meer bewolking (buien).


Zomers weekend
Dit weekend kan de atmosfeer onder invloed van vanuit Frankrijk inschuivend tussenhoog geleidelijk verder stabiliseren maar geheel stabiel wordt het ook dan niet.



Vooral in de bergen moet echter ook het weekend rekening worden gehouden met lokale regen en onweersbuien. De zwaarste exemplaren kunnen gepaard gaan met plensregens en ook hagel en zware windstoten zijn mogeliijk. Boven het Alpenlaagland – Alpenvoorland algemeen kleiner risico op (onweers)buien en meest droog en zonnig.
 
Radarbeeld Europa 09h00. Bron Wetteronline.de


Het is warm met middagtemperaturen die op uitgebreide schaal weer tot zomerse hoogtes (25-30 graden) zullen stijgen. Ook in de bergen is het zomers warm, 2000 meter wordt het een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 5. De vorstgrens bevindt tussen de 3500 en 3700 meter.
 
In het oergrtoe deel van de alpen start het weekend met veel zon en stijgt het kwik weer snel naar zomerse waardes. Webcam Thun met blik richting de Berner Alpen


Trogvoorzijde / hoogtelaag
In de loop van het weekend zien we een hoogtelaag komende vanaf de Atlantische Oceaan (zuidwestelijk van Ierland ) via de Golf van Biskaje naar het noorden van Spanje afzakken alwaar het maandag wordt verwacht. In het verdere verloop vult het laag quasi stationair blijvend daar geleidelijk  op.
 
GFS 500 hPa dinsdag 12h00 met het hoogtelaag boven het noorden van Spanje


Daarmee gaat vanaf maandag met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming weer vochtig warme lucht vanuit het zuiden tot over de Alpen uitstromen. Met weer wat lagere luchtdruken weinig drukgradiënt krijgen we dan opnieuw weer op uitgebreidere schaal te maken met regen en onweersbuien.
 
T 850 hPa voor dinsdag middag, de 17 tot 20 graden zijn genoeg voor hoog zomerse 28 tot 32 graden in de dalen en het Alpenlaagland. Met dauwpunten die tot 17 graden gaan oplopen zal het enigszins broeierig aanvoelen.


Deze zullen met name door de dagelijkse gang als ook door de orografie getriggerd worden. In de ochtend heeft de zon nog veel speelruimte voordat in de loop van de (mid)dag stapelwolken ontstaan die lokaal het buien stadium zullen bereiken. Dit kunnen weer pittige onweersbuien worden met lokaal veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten.
 
GFS voor woensdag met in de ochtend lokaal al enkele buien…..
…in de middag door de daglijkse gang dan op uitgebreidere schaal buien. Dit beeld houden we vooral de eerste dagen van de nieuwe week.


De aangevoerde lucht vanuit de Middellandse Zee is warm tot zeer warm waardoor de middagtemperaturen nog weer wat hoger kunnen gaan uitkomen. Met veel zon en ook lichte föhn tendens (Südföhn) kan het kwik tot hoog zomerse of zelfs tropische waardes gaan oplopen en lokaal kan het het kwik stijgen 32 tot 33 graden.

De hoogste temperaturen worden vanaf donder en in het weekend verwacht wanneer aan de westflank van een oost Europees-Balkan hoog met een meer zuidoostelijke stroming nog warmere lucht tot over de Alpen gaat uitstromen. (GFS model)
 
GFS 500 hPa donderdagmiddag met de meer ZO hoogtstroming en de aanvoer van zeer warmer lucht


Dit weerbeeld zal de gehele week en waarschijnlijk ook het weekend aanhouden en een overgang naar een geheel andere (koeler) stromingspatroon is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.
 
GFS ensembles prikpunt Oostenrijkse noordelijke Alpen


Samenvattend; in het weekend meer zon en afnemende buienkansen en zomers warm. Volgende week nog iets warmer maar weer toenemend onstabiele atmosfeer. Gestuurd door de dagelijkse gang elke dag kans op lokale regen en onweersbuien.

Tot zover vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis, morgen meer Alpenweer met Roy Molenaar, fijn weekend en ciao.



Webcams
Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index
In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 6, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.380 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 2 en 3 april 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden