Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Neosho, KS.

9 Jun 2024 10:52:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bourbon, KS; Crawford, KS.

9 Jun 2024 10:52:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allen, KS; Neosho, KS.

9 Jun 2024 10:36:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, KS; Chase, KS; Cowley, KS; Marion, KS.

9 Jun 2024 10:36:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, KS; Chase, KS; Cowley, KS; Harvey, KS; Marion, KS.

9 Jun 2024 10:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Polk, MO; St. Clair, MO; Vernon, MO.

9 Jun 2024 10:00:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO; Texas, MO.

9 Jun 2024 10:00:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phelps, MO.

9 Jun 2024 09:50:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, KS; Chase, KS; Cowley, KS; Harvey, KS; Marion, KS; Sedgwick, KS; Sumner, KS.

9 Jun 2024 09:50:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN.

9 Jun 2024 09:44:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sedgwick, KS; Sumner, KS.

9 Jun 2024 09:43:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

9 Jun 2024 09:43:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MO; Camden, MO; Dallas, MO; Hickory, MO; Morgan, MO.

9 Jun 2024 09:43:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phelps, MO; Pulaski, MO.

9 Jun 2024 09:43:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN.

9 Jun 2024 09:43:26
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 januari 2018, 11:06 uur | Bericht #484850
Algemeen;  vandaag woensdag stroomt weer koudere polaire lucht over de Alpen. Morgen donderdag volgt onder het regime van stormdepressie – Friederieke – en een aparte randstoring boven de Noordzee weer zachtere lucht en wordt het nogmaals zeer turbulent. Vanaf vrijdag is het dan weer de beurt aan koude polaire maar ook wat drogere lucht en kan de atmosfeer weer wat tot rust komen.

Zeer onbestendig, weekend rustiger en kouder

Storm depressie – Evi – heeft gisteren een zeer turbulente weerfase ingeleid en samenhangend met een occluderend front stroomde overdag weer markant zachtere lucht over de Alpen uit. Vooral de westelijke Alpen lagen hadden te maken met zeer turbulente weer. Meest opvallende item was wel de wind die tot stormkracht aantrok met in de bergen windsnelheden die orkaankracht bereikten.
Vooral in de Walliser Alpen was het extreem met op de Mittelallalin in Saas-Fee windstoten van maar liefst 217 km/h.
 
 

Winterwunderland / Zettersfeld / Lienz / Osttirol! Via ‎Marlies Gliber‎ / Bergfreunde und Naturliebhaber
Sneeuwruimen op de Weissensee


Met de toename van de wind tot stormkracht en een zeer krachtige Westföhn werd ook de koude lucht verdreven en steeg het kwik lokaal tot 11 graden! De sneeuwvalgrens steeg aan de noordkant van de Alpen tot 1000 a 1500 meter, inner-alpin en aan de zuidkant sneeuwde het meest tot in de dalen.
 
Zeer grote lokale temperatuursverschillen gistermiddag in de Alpen


In de avond en nacht volgde achter een trog storing dan weer een portie veel koudere lucht die vooral ook op grotere hoogte goed vertegenwoordigd is (Höhenkaltluft) en begon de sneeuwvalgrens weer te dalen en vanmorgen sneeuwde het weer tot 800 a 600 meter.

Sneeuwbuien en Nordstau sneeuwval
Vandaag stroomt geleidelijk nog koudere lucht binnen en kan het tot in de lagere delen en dalen gaan sneeuwen.



Mede door de Höhenkaltluft (- 38 graden op 500 hPa / 5 km hoogte) krijgt de neerslag een buiig karakter met in het Alpen laagland ook hagel en ook een klap onweer behoort tot de mogelijkheden.


Radarbeeld 09h00In de Nordweststau van de Alpen valt aanhoudend sneeuw. Naast dit alles staat er een harde tot stormachtige wind met in de bergen storm waarbij de windsnelheden vandaag minder hoog zullen gaan uitpakken. Algemeen vandaag opnieuw slechte wintersport condities en weer sterk verhoogd lawine gevaar. Mde door de harde tot stormachtige wind zullen vele liften niet in bedrijf zijn!
 
Ook in het Kleinwalsertal gewoon weer winter vandaag. De harde wind zorgt voor veel stuifsneeuw en sneeuwvervrachtingen (bergen). Via @hansterbraak


Tijdelijk weer zachter
In de loop van de donderdag volgt onder het regime van laag Friederike alweer een volgende occluderend storing die tijdelijk weer wat zachtere lucht gaan aanvoeren. Van west naar oost neemt de bewolking ook elders weer toe gevolgd door sneeuw.
 
GFS voor donderdagochtend 06h00 T850 hPa met de zachtere lucht in aantocht
En de opkomende neerslag GFS 06h00


Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen maar als snel wordt met stormachtige west tot zuidwesten aan de noordkant van de Alpenhoofdkam de koudere lucht weer verdreven en stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 1200 a 1300 meter. Inner-alpin en in de meer beschutte delen van de Alpen(dalen) sneeuwt het langer of zelfs de gehele tijd tot in de lagere delen (dal). De wind zal morgen weer in kracht gaan toenemen en het wordt nogmaals (zeer) turbulent met in de bergen slechte (winter)sport condities.

In de loop van de namiddag en avond en in de nacht op vrijdag stroomt dan weer koudere en ook weer wat drogere lucht binnen en overdag sneeuw het dan weer tot in de lagere delen en dalen.
 
GFS T850 hPa zaterdag 00h00 met de koude lucht die weer gaat binnenstromen


Opnieuw krijgt de neerslag een buiig karakter en valt er in de noordelijke Staugebieden aanhoudend sneeuw. Ook het weekend gaat onbestendig verlopen en met het verplaatsen van de jetstream in oostelijke richting en een inkomend tussenhoog kan de atmosfeer eindelijk weer wat tot rust komen. Vooral zondag zou ook de zon weer flink partij kunnen gaan geven, wel goed warm aankleden want het is met een stevige noordooster dan venijnig koud.
 
Zondag even profiteren van het tussenhoog


In de loop van de middag en avond gaat van het westen uit de bewolking weer toenemen gevolgd door inzettende sneeuwval. In de nacht op maandag en maandag overdag breidt de sneeuwval zich verder uit tot over het gehele westelijke Alpengebied en de westelijke oostelijke Alpen.
 
GFS T850 hPa met het opkomende warmtefront en de nodige neerslag (eerst sneeuw)


Deze sneeuwval hangt samen met een warmtefront en met het instromen van weer zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1300 tot 1600 meter. Inner-alpin en aan de zuidkant valt langere tijd sneeuw tot in de dalen!
Naar verwachting zullen we ook de dinsdag nog niet van de warmtefront neerslag afzijn en kan er, wanneer dit zo gaat evolueren, veel neerslag gaan vallen. Het zwaartepunt van de neerslag (bergen sneeuw) zal in de westelijke Alpen komen te liggen!

Warmtefront sector
De ontwikkelingen in detail worden echter met het vorderen van de week nogal onzeker, vrij zeker is wel dat we vanaf maandag tot pak hem beet woensdag in de warme sector zullen komen te liggen.



ocht de zuidelijke hoogtedruk de (warmte) frontale neerslag wat verder naar het noorden weten weg te drukken dan mogen we zelfs ook (veel) zon en aangename temperaturen verwachten en daarmee eindelijk ook weer eens aangename wintersport condities.

Vanaf woensdag / donderdag wordt het allemaal een beetje koffiedik kijken, uitgaande van het GFS en ook de ensembles lijken we dan weer naar een kouder en jawel onbestendiger weertype te evolueren met nog meer sneeuw!


 

(Zeer) veel neerslag / sneeuw verwacht
Ten slotte dan nog even een blik op de verwachte sneeuwval (neerslag) voor de komende dagen. Gaan we uit van het fijnmazige Arpge model dan gaat er tot en met zaterdag in de Nord(west)stau gebieden tussen de 80 en 170 cm aan Neuschnee vallen. Bij gunstige Stau hogerop zelfs ook nog meer. Donderdag onder de 1300 a 1200 meter ook tijdelijk regen.
 
Arpege sneeuwval cumulatief tot en met zaterdag


De neerslag die eventueel dan zondagnacht en maandag (dinsdag?) gaat vallen komt daar dan later nog bij en valt ook zeker niet te onderschatten! Zo berekent bijvoorbeeld het GFS dan opnieuw 80 tot 150 cm aan Neuschnee boven de 1500 meter!  Over het lawine gevaar en de gevolgen die dat dan gaat geven zullen we het nu nog maar even niet hebben!

Tot zover dit uitgebreiden Alpenweer praatje en graag weer tot morgen! In Termen sneeuwt het bij een temperatuur van -2 graden! Ciao



Meer informatie met betrekking tot diverse Staugebieden zie – HIER –

Lawinegevaar
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD!  (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!


 



Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.


Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
 
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.861 topics, welke bij elkaar 448.386 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.586 leden.
Het nieuwste lid is ericjanssen@bjoc.be.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 123 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 123, lezen 2 mensen het topic "Stranden Waddeneilanden ontruimd vanwege waterhozen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden