Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lane, KS; Scott, KS.

20 May 2024 08:15:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, IA; Jones, IA.

20 May 2024 08:13:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, IA; Johnson, IA; Jones, IA; Linn, IA.

20 May 2024 08:12:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pawnee, OK.

20 May 2024 07:59:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IA; Linn, IA.

20 May 2024 07:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OK; Payne, OK.

20 May 2024 07:49:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, IA; Clinton, IA; Jones, IA.

20 May 2024 07:47:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Garfield, OK; Grant, OK.

20 May 2024 07:40:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

20 May 2024 07:31:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, IA; Clinton, IA; Scott, IA.

20 May 2024 07:28:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

20 May 2024 07:15:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Grant, OK; Woods, OK.

20 May 2024 07:12:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Iowa, IA; Keokuk, IA.

20 May 2024 07:12:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, IA; Clinton, IA; Muscatine, IA; Scott, IA.

20 May 2024 06:59:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rock Island, IL; Muscatine, IA; Scott, IA.

20 May 2024 06:39:43
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 15:51 uur | Bericht #385586
Wetenschap: Kan onweer migraine veroorzaken?

Volgens een nieuw onderzoek kan bliksem migraine achtige hoofdpijnen triggeren. Deze bevindingen, zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cephalalgia, zijn correlationeel. Deze tonen niet aan, dat een bliksem(inslag) dichtbij iemands huis daadwerkelijk de hoofdpijn veroorzaken. Echter de veranderingen in de lucht rondom een bliksemschicht kunnen denkbare elektrische veranderingen in de hersenen van migrainepatiënten veroorzaken en daardoor hoofdpijn oproepen, zegt Frederick Freitag, directeur van het hoofdpijncentrum verbonden aan de universiteitskliniek in Dallas. Frederick Freitag was niet verbonden aan de studie. 

In het algemeen weet niemand precies wat de oorzaak is van migraine. Veel wetenschappers zijn van mening, dat de hersenen van migrainepatiënten fundamenteel meer gevoelig zijn voor invloeden van buiten af. Ook bepaalde levensmiddelen, fel licht of zelfs honger kan bonkende hoofdpijn veroorzaken. Vincent Martin, hoofdpijnspecialist aan de universiteit van Cincinnati, merkte op, dat onweersbuien bij sommigen van zijn patiënten hoofdpijn veroorzaken. Geïntrigeerd vroegen Martin en zijn collegae zich af of het effect bij alle patiënten aanwezig was of niet. Om dit te weten te komen heeft hij de gegevens van 90 migrainepatiënten van aparte studie bestudeerd. Meer dan 90% van deze patiënten zijn vrouw. De patiënten uit de regio's St.Louis en Cincinnati hielden gedurende drie tot zes maanden dagelijks een dagboek bij van hun potientiële triggers. De onderzoekers hebben de gegevens verzameld van alle ontladingen uit dezelfde gebieden gedurende dezelfde periode. Voor elke hoofdpijnpatiënt gold, dat ongeveer 10-20% van de tijd er op dezelfde dag een ontlading plaatsvond binnen 40km van de ZIPcode. 



Als een onweersbui aankomt denderen, kan dit gepaard gaan met zo'n 50.000 ontladingen binnen een straal van 40km van het huis. Alleen realiseren patiënten dit zich vaak niet, zegt Martin. Het team concludeerde, dat patiënten 30% meer kans op een migraine aanval en 28% meer kans op een "gewone" hoofdpijn hadden op een onweersdag. Na het controleren van de andere aspecten van onweersbuien, die hoofdpijn zouden kunnen veroorzaken zoals temperatuur, luchtdruk, wind, luchtvochtigheid en regen, koppelden de onderzoekers een sprong van 13% meer kans op een aanval aan de bliksem. De studie kan niet aantonen, dat bliksem daadwerkelijk een aanval triggert, zijn er meerdere wegen om dit theoretisch te bewijzen, zegt Martin. 

Als de bliksem de grond raakt ontstaat er laagfrequente elektromagnetische golven, die een magnetisch veld veroorzaken. Dit veld zou de elektrische signalen in d hersenen kunnen veranderen, zegt Martin. Bliksem vergroot tevens het aantal positief geladen ionen in de lucht, Ten derde verhoogt de concentratie irriterend ozon in de lucht door de bliksem. Freitag is van mening, dat - alhoewel het vergezocht klinkt- onweersbuien migraine kunnen triggeren omdat ze veranderingen veroorzaken in de ionische lading van de lucht. 

Bijvoorbeeld: onderzoek heeft aangetoond, dat barometirsche druk concentraties in de luchtsamenstelling kunnen veranderen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een afgifte van serotonine in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter. Een afgifte van serotonine kan pijn veroorzaken, zegt Freitag. Maar de frequentie van vóórkomen van migraine-aanvallen is geen constante. Het onderzoeksteam zal een bredere geografische regio en meer tijd nodig hebben om de link tussen hoofdpijn en onweer te kunnen bewijzen volgens de wetenschappelijke standaarden.

© onweer-online
Bron: Livescience 
beeld: Thinkstock

  | Gewijzigd: 2 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:25 uur | Bericht #385597
Hoe hoofdpijn los kan barsten door bliksem

Bliksem verhoogt volgens een nieuwe studie aan de universiteit van Cincinnati de kans op hoofdpijn en migraines met gemiddeld 25 procent voor mensen die in een straal van 40 kilometer wonen. "Er zijn een aantal manieren waarop bliksem hoofdpijn kan uitlokken. De elektromagnetische golven kunnen de boosdoener zijn, net als een stijging in luchtverontreinigende stoffen zoals ozon en het vrijkomen van schimmelsporen", verklaart dokter Vincent Martin.

De onderzoekers gingen kijken wat het effect is van bliksem op 90 mensen rond de 44 jaar oud, die allemaal regelmatig last hebben van migraine. Gedurende 3 tot 6 maanden werd hen gevraagd elke dag neer te schrijven of ze hoofdpijn of migraine hadden. Deze gegevens werden vervolgens naast de dagelijkse weersomstandigheden gelegd.

Bliksem
Op dagen dat het bliksemt ligt het risico op hoofdpijn 31 procent hoger, terwijl de kans op een zwaardere migraineaanval stijgt met 28 procent. Ook bij gezonde mensen binnen een straal van 40 kilometer rond de bliksemflitsen groeit de kans op hoofdpijn of migraine met respectievelijk 24 en 23 procent.

"We hebben mathematische modellen gebruikt om te bepalen of de bliksem zelf de oorzaak is van de stijgende frequentie van hoofdpijn, en niet één of meerdere andere factoren die gepaard gaan met onweer. Bliksem heeft zonder twijfel zijn unieke impact", besluit Martin.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Halle
Berichten: 391
Lid sinds: 16 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 20:45 uur | Bericht #385621
Vroeger heb ik gehoord dat sommige mensen zijn heel gevoelig voor de onweer want op voorhand hebben ze al hoofdpijn en het betekent dat de onweer op komst dus het zal verband zijn.
Roxiejh
Lid
Woonplaats: Vlijmen
Berichten: 836
Lid sinds: 28 jun. 2011
25 januari 2013, 21:32 uur | Bericht #385623
Dat verklaard alles 
Nou dan maar 3 dagen migraine
Pure Nature, Just Love It .. Handle With Care, Love 'Nd Respect
Fluffje
Lid
Woonplaats: Veenendaal
Berichten: 243
Lid sinds: 26 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 01:30 uur | Bericht #385658
Voor diegenen die het aan de lijve ondervinden geen nieuws denk ik, wel een bevestiging.
Negen v.d. tien keer krijg ik, vlak voor  of tijdens onweer, hoofdpijn. Overigens heb ik geen migraine. *afkloppen*
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 4
Lid sinds: 25 okt. 2012
26 januari 2013, 18:27 uur | Bericht #385794
Het is inderdaad meer een bevestiging dan een nieuwe ontdekking,
Heb zelf ook migraine, merk hier vaak dat ik (en mijn broer die ook migraine heeft) vaak hoofdpijn hebben
op de dagen dat het gaat onweren. Wij gebruiken het al een paar zomers om onweer te voorspellen.

sam
Lid
Woonplaats: zoutkamp (GR)
Berichten: 125
Lid sinds: 10 jul. 2010
26 januari 2013, 20:42 uur | Bericht #385810
ik krijg ook altijd hoofdpijn.. wel handig

vorig jaar op vakantie op mallorca, lekker op een terrasje 's avonds. Ik zeg, het gaat zometeen onweren!!!!

Ze kijken me aan?? waar haal je dat nou ineens vandaan?? tja, let maar op zometeen, ik krijg spontaan drukkende hoofdpijn dus het gaat straks onweren! met 3 kwartier begon het ook al hard te onweren
let it snow!!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.381 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 42 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 42, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden