Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 november 2008, 15:51 uur | Bericht #22130
Het krachtenspel dat wind heet

De wind gaat de komende dagen stormachtige vormen aannemen, maar van een echte storm lijkt vooralsnog geen sprake. Daarvan mogen we pas spreken bij windsnelheden vanaf windkracht 9. Die windsnelheid wordt op volle zee de komende dagen wel gehaald, maar aan de kust lijkt windkracht 8 het maximum.


Vooral aan de kust gaat het volgens de berekeningen van het Europese model stevig waaien, maar van een storm is in Nederland geen sprake. Alleen op volle zee wordt de volle windkracht 9 behaald, waardoor er daar wel sprake is van storm.


De windsnelheden in kilometers per uur, volgens de berekeningen van het Europese model.

Luchtdruk en wind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verschillen in luchtdruk zijn namelijk de veroorzaker van wind. De atmosfeer wil het verschil namelijk recht gaan zetten door middel van luchtverplaatsingen en daarmee is wind geboren. Hoe groter de luchtdrukverschillen zijn, hoe meer lucht er verplaatst gaat worden en hoe harder het dan ook gaat waaien.


De windrichting voor komende nacht, berekent door het Europese model.

Windrichting
Heel simpel kan gesteld worden dat er een luchtverplaatsing plaatsvindt van gebieden met een hoge luchtdruk naar gebieden met een lage luchtdruk. Toch is het bepalen van de windrichting niet zo simpel als de eerste zin van deze alinea doet vermoeden. Wind is namelijk een samenspel van verschillende krachten. Het verschil in luchtdruk, de luchtdrukgradiëntkracht, is er één van.

De aarde draait om zijn eigen as en is daarmee de veroorzaker van een tweede kracht die de richting van de wind gaat bepalen. Dit noemen we de corioliskracht. Onder invloed van de corioliskracht krijgt de wind een afbuiging. Op het noordelijk halfrond is deze afbuiging naar rechts.

Tussen de twee verschillende krachten ontstaat altijd een soort evenwicht. Gevolg hiervan is het ontstaan van een geostrofische wind. Dit betekent dat de wind vrijwel evenwijdig aan de isobaren gaat waaien.

Invloed van het aardoppervlak
Dicht bij het aardoppervlak gaat dan nog een derde kracht een belangrijke rol spelen. Door het aardoppervlak wordt de wind als het ware afgeremd. Deze remming noemen we de wrijvingskracht. Hoe sterk deze kracht is, is afhankelijk van het aardoppervlak. Boven zee of een open vlakte wordt de wind namelijk minder geremd dan boven bosrijk of stedelijk gebied.


De corioliskracht (Fcor) staat loodrecht op de luchtdrukgradientkracht (Fgrad).
De wind (Vgrad) waait hierdoor loodrecht aan de isobaren.



Door de wrijvingskracht (Fw) neemt de wind af.
Omdat de wind evenredig verbonden is aan de corioliskracht, neemt ook de corioliskracht af.
Hierdoor krimpt de wind.


De wrijvingskracht staat tegengesteld aan de wind. De wind is op zijn beurt weer evenredig gekoppeld aan de corioliskracht. Door het toenemen van de wrijvingskracht neemt de wind af, en door het afnemen van de wind neemt de corioliskracht af. Gevolg is dat de wind gaat krimpen (draait tegen de wijzers van de klok in). Dit krimpen van de wind gebeurt dus sterker bij een ruw oppervlak dan bij een glad oppervlak. Vooral aan de kust is dit vaak goed terug te zien. Waait er boven zee een westenwind, dan draait deze boven land vaak naar een meer zuidwestelijke richting.

Cyclonale & anticyclonale wind
Wie dacht dat het nu gedaan was met het krachtenspel heeft het mis. Rondom hoge- en lagedrukgebieden speelt namelijk nog een andere kracht een rol: de middelpuntvliedende kracht. Deze is verantwoordelijk voor een verschil in windkracht tussen hoge- en lagedrukgebieden: rondom een hogedrukgebied waait het harder (anticyclonale wind) dan rondom een lagedruk (cyclonale wind).

Rondom een lagedrukgebied vervangt de middelpuntvliedende kracht een deel van de corioliskracht. Omdat de corioliskracht direct gekoppeld is aan de windkracht neemt de windkracht af. Bij een hogedrukgebied gebeurt precies het tegenovergestelde: de middelpuntvliedende kracht versterkt de corioliskracht, waardoor de wind in kracht toeneemt.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 91 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 91, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden