We staan aan het begin van een zeer woelige periode die tot dinsdag zal duren. Verantwoordelijke hiervoor is een uitgesproken hoogtetrog over de Oceaan die de komende dagen richting Britse Eilanden zal trekken. In feite gaat het om een eerste hoogtelaag met gesloten kern waarbij een stuk westelijker deze namiddag een tweede kern zal ontstaan. Dit omdat in de LU van de bijhorende jetstreak een diepe depressie zal ontstaan ten NW van Ierland dewelke snel ook in de hoogte ontwikkelt. Vervolgens zal dit laatste westelijke hoogtelaag de rol van sturende depressie overnemen waardoor in feite het Atlantische hoogtelaag een grote sprong voorwaarts maakt.
Het sturende laag zal ons nooit bereiken maar blijft haperen ten NW van de Britse Eilanden op pas volgende week door te trekken naar Scandinavië. De kerndruk blijft altijd laag (rond 955 hPa) en de barocliene band bij deze depressie blijft over onze streken slingeren met de jet net ten westen of noordwesten van onze regio. Op het polaire front ontwikkelen zich nabij deze jet enkele trogjes dewelke zorgen voor een verhoogde neerslag- én windactiviteit.
Later vandaag bereikt ons reeds een eerste systeem in verzwakte vorm maar vannacht wordt dit front bijgehaald door een eerste actieve storing. De wind neemt hierbij toe maar belangrijke windstoten verwachten we nog niet. Op zondag bevinden we ons vervolgens tussen twee storingen in, in een iets rustiger vaarwater en overwegend droog weertype. Tegen de avond bereikt een nieuwe actieve storing de benelux en gaat het opnieuw flink regenen en waaien. Opnieuw lijken windstoten > 100 km/h weinig waarschijnlijk maar een 80 km/h is wel mogelijk met een 8 tot mogelijk 9 bf op zee. Hogere windstoten blijven uit omdat de luchtmassa onveranderd stabiel van opbouw blijft (warme kant jet).
Na een regenachtige maandag met altijd een goed voelbare wind nadert maandagnacht een golf. Deze golf ontwikkelt zich op het slepende front in de rechter ingang van de Britse jetstreak en aan de voorzijde van een snel doorslaande scherpe hoogtetrog. daarbij hoort een hoge PVA en GFS suggereert een snelle uitdieping van de golf over het Kanaal. De term ‘Kanaalrat’ zal hier van toepassing zijn en er zijn aanwijzingen dat het zou gaan om ‘rapid cyclogenese’ (o.a een uitgesproken dikteadvectie dipool). Wanneer de golf zich vlakbij onze regio uitdiept kan dit leiden tot een storm van belang met windstoten tegen de 100 km/h en eventueel net iets meer aan zee (wind op 850 hPa gaat tot 75 kts en op 925 hPa tot 65 kts). Alles zal afhangen van de details omtrent deze kleine golf. Maar niet enkel GFS laat deze snelle cyclogenese zien, ook UKMO00z.
Op dinsdag komen we dan terecht in rustiger weer met subpolaire lucht en dus enkele buien. We bevinden ons evenwel nog steeds in de onmiddellijke omgeving van de hoofdtrog.
Wat betreft de wind houden we het voorlopig voor een code geel in de westelijke gebieden voor zondagnacht en oranje op maandagnacht.
©Donderkopsite
Helaas zitten we in stabiele lucht en zullen de (extreem)zware stoten toch enigzins uitblijven (we zitten aan de warme kant van de jet).
als er wat meer uitwisseling zou zijn met winden hoger in de atmosfeer zouden zeer zware stoten tot de mogelijkheid behoren!
desalniettemin de boel even in de gaten houden.
Helaas zitten we in stabiele lucht en zullen de (extreem)zware stoten toch enigzins uitblijven (we zitten aan de warme kant van de jet).
als er wat meer uitwisseling zou zijn met winden hoger in de atmosfeer zouden zeer zware stoten tot de mogelijkheid behoren!
desalniettemin de boel even in de gaten houden.
estofex geeft nu een level 1 risk voor deel van NL. met kans op tornadoes maar ja wel s'nachts.
**update 9/11 11z**
We zien weinig redenen om de verwachting veel aan te passen op gebied van wind. De laatste modelruns geven een bevestigend beeld met nog steeds een uitdiepende golf maandagnacht over het Kanaal. Dit levert over grote delen van de Benelux potentiële rukwinden op tot zo’n 80 km/h. De stabiele configuratie laat de kansen op veel hogere waarden voorlopig klein. Een 90 km/h op lokale schaal is mogelijk, zeker in de kustgebieden en het NW van NL. Pieken tot 100 km/h zijn niet uitgesloten, maar blijven beperkt (30-40 % kans).
Bijkomend is de kans op gevaarlijke convectie vanavond en vannacht. Enkel het NW van NL lijken daar gevoelig voor te zijn omdat daar enkel de onstabiele lucht in de LU van een stevige jetstreak geraakt. Elders is daar geen sprake van. Wanneer er in dat gebied convectie optreedt, kunnen er daar ook windpieken voorkomen tot zo’n 100 km/h maar de kans is reëel dat de onstabiliteit er niet voldoende groot wordt.
We gaan uit van een SLT RISK over gans de regio vannacht en MDT RISK in de kustgebieden (met storm op zee). Voor severe convection geven we een SLG RISK in het uiterste NW van NL. Morgen maandag trekken enkele golfjes over ons gebied met een continue sterk windveld over onze regio maar de piek lijkt dinsdagochtend plaats te vinden bij doortocht van een onstabiele golf over het kanaal met dan een HIGH RISK in de kustgebieden en een MDT RISK elders.
©Donderkopsite
hmm, grootste deel van nl blijft in de warme sector van de jet.
gevaarlijke convectie zal in dit gebied niet optreden.
de waarden zoals SRH en winschering zijn goed, maar door onvoldoende onstabiliteit zal er vrij weinig gebeuren.
zoals karim ook al vermeld is slechts het uiterste NW hier nog gevoelig voor maar ook dat betwijfel ik (zie 1e bijgevoegd kaartje).
voor de rest hou ik me ook bij de forecast van Karim.
Als er genoeg onstabiliteit zou zijn zou er ook meer uitwisseling plaatsvinden met winden in de hogere luchtlagen (850hpa, 950hpa) dan zou het 2e kaartje direct een heel stuk interresanter worden omdat de kans op zeer zware rukwinden zoals ingetekend in het kaartje dan direct en stuk reëler worden.
vooralsnog lijkt het een behoorlijk stevig briesje te worden met een enkele uitschieter. | Gewijzigd: 9 november 2008, 16:32 uur, door PietBerger
Ik had een 10 minuten gemiddelde vannacht van ZW 8 bft met pieken tot 84 km/u ( da's toch een hele dikke 9 Bft).
Golfhoogte boven de Wadden 4 meter en de extra verhoging met hoogweter was + 60 cm.
De Brandaris had wel een volle 9 Bft op de teller, maar die zitten ook 56 meter hoger
Een niet zo'n heftig gebeuren dus, maar aan het einde van de dag een nieuw windveld, ff afwachten wat dat oplevert. | Gewijzigd: 10 november 2008, 09:24 uur, door Sytse
heeft zich nu ook een mooi lijntje gevormd.
ik begin al langzaan te denken aan begin maart (wie herinnert zich die nog?
er zit in ieder geval heel veer windshear .......
mischien toch kans op flink zware stoten straks.
dergelijke lijnconvectie cq squall line geeft aan dat er veel wind is!
heeft zich nu ook een mooi lijntje gevormd.
ik begin al langzaan te denken aan begin maart (wie herinnert zich die nog?
er zit in ieder geval heel veer windshear .......
mischien toch kans op flink zware stoten straks.
dergelijke lijnconvectie cq squall line geeft aan dat er veel wind is!
ja toen op 1 maart diep in de nacht..dat was heftig!