Wat is er nou zo speciaal aan fotografie. Foto's zeggen meer dan woorden. Iedereen kan hun eigen verhaal bij een foto verzinnen. De een vind het afschuwelijk de ander een juweeltje. De een krijgt een warm gevoel bij een foto terwijl een ander het juist statisch en te strak vind. Regeltjes zijn er dus ook niet bij fotografie maar er zijn wel een aantal basisprincipe's.
Afgaand op wat voor soort foto's maakt zijn er een aantal handige weetjes die zeker noodzakelijk zijn voor echt goede foto's, en dan bedoel ik dus niet vakantiekiekjes. Zorg bij landschappen ervoor dat de horizon NIET in het midden staat. Is de lucht mooi dan fotografeer je veel lucht, is de grond mooi fotografeer dan 3/4e of meer delen van de grond. Werk met perspectieven en standpunten deze maken je foto spannend. Mocht er veel op de grond maar ook in de lucht te zien zijn dan is een horizon op de middenlijn niet zo storend. Maar je standpunt is het belangrijkste en zorg ervoor dat je iets in beeld hebt wat spanning opleverd, dat mensen een duidelijk onderwerp zien.
Een foto waar men naar blijft kijken is een geslaagde foto. Veel van dit soort foto's zie je bij straatlevens. Zorg er dan wel voor dat het niet weer te druk word. Je moet er geen koppijn van krijgen namelijk. Ook hier mogen er veel onderwerpen zijn maar neem 1 hoofdonderwerp zodat je weet waar je eigenlijk naar moet kijken
Wees creatief, leef je uit met de camera en leer hem van binnen en buiten kennen. en zorg ervoor dat je allerlei testen uitvoert. Als je alles uittest weet je meteen waar je toe instaat ben. Doe aparte dingen en denk daaraan bijvoorbeeld met nightshots. Zorg ervoor dat je de camera insteld op bijv: 15 seconden en je hebt van die mooie verkeerslijnen van de voorbijrazende auto's. Zorg er dan wel voor dat je F getal hoog staat.
Let wel erop dat dit alleen met spiegelreflexcamera's mogelijk is. Maar ook met een compact camera maak je de mooiste foto's. Het gaat om de fotograaf zelf. Je gebruiksmogelijkheden zijn zowat gehalveerd maar de simpele dingen zoals landschappen kun je met een beetje fantasie en technieken toch erg mooi weergeven. Let er wel op dat als je geen vaste stille hand hebt dat je een statief gebruikt bij moeilijke lichtomstandigheden.
Ga je in de portretfotografie en wil je het proffesioneler aanpakken let er dan wel op dat er meer aspecten bij komen. Je zult aan modellen moeten komen en ook hier komen bepaalde wensen bij kijken. Zorg voor goede visagie en let erop dat dit vaak ook TFP werk is (time for portfolio). Jij levert foto's voor de portfolio's van de modellen. Dus hierbij komt ook een perfecte afwerking in Photoshop bij kijken. Zorg ervoor dat alles klopt en laat de foto's eerst aan je model zien voor je ze publiceerd op het Internet. Bespreek dit ook even met het model of zijn hierin mee akkoord gaat.
Photoshop is voor mij trouwens ook niet BEWERKEN. Dit is het afmaken van een foto. Pas als iemand een compleet andere lucht in een foto zet is het voor mij bewerken maar de meest perfecte foto's zijn met Photoshop afgemaakt.
;)
bron
Kevin
Let wel erop dat dit alleen met spiegelreflexcamera's mogelijk is.
Dit is niet helemaal waar, er zijn een aantal camera's, bijvoorbeeld de Canon Powershot S3/S5 of de Panasonic DMC-FZ8 (en zo zijn er nog wel een aantal) waarmee dit prima te doen is, omdat je met deze toestellen ook de instellingen handmatig kan kiezen.
Weet niet of deze nog onder "compact camera's" vallen, maar het zijn zeker geen spiegelreflexcamera's
Even ter aanvulling. Voor de beginnende fotograaf lijkt het me handig om het hoe en waarom erbij te vermelden.
Het F-getal, oftewel diafragma, bepaalt samen met de afstand tot het object (in dit geval de auto's) de scherptediepte.
Scherptediepte: Het gebied wat scherp op de foto komt. Alles ervoor en erachter is onscherp (hoe verder van dit gebied af, des te onscherper het wordt).
Even terug komen op de situatie van voorbijrazende auto's. Wanneer de auto's van je af of naar je toe bewegen, en je wilt de 'verkeerslijnen' scherp op de foto hebben, dan moet de scherptediepte groot zijn. Dit doe je door het F-getal te verhogen, hiermee verklein je de diafragma opening.
Tot zo ver de aanvulling.
Misschien is het handig om de basisbegrippen stuk voor stuk aan te pakken zoals Sluitertijd, Diafragma, Scherptediepte, Belichting, Compositie... etc?
Ik had alles stuk voor stuk moeten uitleggen ja maar wilde ook tevens niet alles heel simplistisch uitleggen.
Een les voor de volgende keer, niet iedereen fotografeerd.