De eerste novemberdag staat in het teken van bewolking, nevel, (mot)regen en een kille oostenwind. Terwijl de thermometers in eigen land rond het middaguur slechts 6 of 7 graden aangaven, was het verder naar het (zuid)oosten aanmerkelijk milder. In Duitsland is dat nog niet echt te merken met slechts 4 graden in de buurt van Dresden en een graad of 7 in Berlijn. Op enige hoogte was het al wel merkbaar zachter. De flinke hoeveelheid sneeuw die op de hoogste toppen van het Harz is gevallen, smolt snel weg. Vanmorgen was er al ongeveer 10 cm gesmolten van de 25 cm die er vrijdagochtend was te bewonderen. In het zuidoosten van Duitsland gaven de thermometers waarden aan tussen 12 en (lokaal) 18 graden. Even ten westen van Wenen was het zelfs ruim 19 graden.
Volop zomer
De warme lucht is afkomstig uit Zuidoost-Europa. Doordat de luchtdruk laag is boven Frankrijk en het westelijke Middellandse Zeegebied kan aan de voorzijde van deze depressies met een zuidenwind warme lucht uit Afrika naar het noorden stromen. Het gevolg is een prachtig weertype in het zuiden van Italie, op Malta en in Griekenland. De warme lucht is ook terug te vinden op de Balkan. Bulgarije, Macedonië, Albanië, Servië en Bosnië kunnen zowel vandaag als morgen maximumtemperaturen van ruim 20 graden verwachten. Vooral vandaag zijn kwikstanden van meer dan 25 graden niet uitgesloten en voor de Albanese hoofdstad Tirana staat een maximumtemperatuur van 28 graden uit. Meer dan 30 graden wordt het vandaag in het Turkse Antalya.
Maximumtemperaturen gemeten op vrijdag. Vrijwel overal steeg de temperatuur tot boven 20 graden. Vooral in Bulgarije werd het meer dan 25 graden. De plaatsen met een veel lagere temperatuur liggen op enkele hoge bergtoppen.
Last minute
Voor begin november zijn deze temperaturen best uitzonderlijk. Het Kroatische Split komt vandaag op 22 of 23 graden uit en dat is gelijk aan de hoogste temperatuur die ooit op deze locatie langs de Adriatische kust is gemeten. Opmerkelijker is dat het niet één dag warm is, tot en met dinsdag worden er maximumtemperaturen van 22 graden verwacht.
Ook vandaag stijgt de temperatuur tot boven 20 graden. De warme lucht is ook terug te vinden in Oostenrijk en het zuidoosten van Duitsland. In ons land is het een stuk frisser en boven Frankrijk zien we een lagedrukgebied liggen.
Ondanks dat het vakantieseizoen op de Griekse eilanden na de herfstvakantie wel voorbij is, is van herfstweer nog absoluut geen sprake. Voor eilanden als Kos en Rhodos zijn de verwachtingen ronduit zomers. Elke dag is de zon uitbundig aanwezig en stijgt de temperatuur naar 24 tot 26 graden. Later in de week wordt het iets minder warm, maar met 22 graden is het alles behalve koud. Op Kreta stijgt dit weekend het kwik naar 28 tot 30 graden, maar vanaf maandag geeft de thermometer een graad of 22 aan. Veel reisorganisaties bieden inmiddels geen vakanties aan naar de Griekse eilanden, maar wel naar de Spaanse Costa’s. Aan deze kant van de Middellandse Zee is het allesbehalve zonnig nazomerweer. Er valt soms veel regen en pas richting eind volgende week lijkt het wat zonniger te worden met langs de oostelijke Costa’s een graad of 20.
Een nieuw lagedrukgebied komt morgen tot ontwikkeling boven het zuidwesten van Frankrijk. Lokaal valt er in Frankrijk en het noorden van Italië veel regenwater. Op de Balkan is het nog altijd erg warm.
Woensdag wordt de warmte iets minder extreem. In Rusland stroomt achter een depressie koudere lucht naar het zuiden. Beide luchtsoorten treffen elkaar nabij de Baltische Staten.
Lokaal veel regen
Meer regen wordt er verwacht aan de zuid- en westkant van het Alpenmassief. Met een zuidelijke wind komt ook hier warme lucht naar het noorden. Deze lucht is echter een stuk vochtiger en boven de Middellandse Zee ontstaan gemakkelijk buien die uiteindelijk boven Zuid- Frankrijk en het noorden van Italië veel regen achterlaten. Tegen de bergen wordt de lucht gedwongen om te stijgen en daardoor koelt de lucht verder af en komt het tot extra condensatie. Zonder verder op de details in te gaan, kan dit maar één ding betekenen; veel regen (en op de hogere bergtoppen ook sneeuw) tegen de Alpen aan. In de loop van de week breiden de buien zich verder over Italië uit en uiteindelijk krijgen ook Kroatië en Slovenië met veel regen te maken. Veel verder naar het oosten dringen de buien niet op zodat het in bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije en Griekenland voorlopig rustig (na)zomerweer blijft.
Neerslagverwachting tot en met aanstaande donderdag. De meeste neerslag (lokaal meer dan 200mm) wordt verwachting in het zuiden van Frankrijk, langs de Spaanse Costa's in Marokko en in het noorden van Italie.
Bron: Meteo Consult, ECMWF