De Alpen vormen het grootste en hoogste gebergte van Europa, 1100 kilometer lang en 250 kilometer breed en het strekt zich uit over zeven landen, namelijk Frankrijk, Zwitserland, Italië, Liechtenstein, het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Toch worden de Alpen vaak opgedeeld in twee delen, de noord- en de zuidkant. En vooral de zuidkant komt er de afgelopen jaren wat bekaaid vanaf wat sneeuwval betreft.
De landen waar de Alpen zich over uitstrekken.
Een aaneengeschakelde lijn van meer dan 3000 meter hoge bergen, ofwel de alpenhoofdkam, is een beetje als de weerscheiding tussen noord en zuid aan te wijzen. Het voordeel van die kam zelf is dat deze profiteert van sneeuw uit alle richtingen, zodat skigebieden in deze regio altijd wel wat sneeuw meepikken. Ook zijn ze daarbij relatief ongevoelig voor Föhnwinden. Een groot nadeel is echter dat wanneer de fronten te zwak zijn, ze juist geen sneeuw krijgen. Alle sneeuw is dan al in de noordelijke of zuidelijke staugebieden gelost.
Zuidkant van de Alpen
De zuidkant van de Alpen heeft wel regelmatig te maken met Föhnwinden, maar dan voornamelijk met een zogenoemde noordföhn. Deze tast de sneeuwlaag minder aan dan een zuidföhn, doordat een noordenwind vaak veel koeler is. Daarbij komt dat veel skigebieden aan de zuidkant vaak dicht tegen de kam aan kruipen.
Een totaaloverzicht van verse sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen tot en met dinsdag.
Een groot nadeel van de zuidkant is echter dat deze gemiddeld veel minder lagedrukgebieden te verwerken krijgen dan de noordkant. Lagedrukgebieden komen binnen Europa simpelweg vaak wat noordelijker voor, ofwel ten noorden van de Alpen. Toch ontstaat er zo nu en dan een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee en dat is nu het geval. Er duikt er één via Frankrijk de Middellandse Zee in. Daarnaast ligt de scheidslijn van warme en koude lucht op dit moment precies boven de Alpen. De koude lucht vanuit het noorden van Europa wordt steeds verder naar het zuiden van het continent geblazen en passeert dan ook de Alpen. Hierdoor is er aan de noordkant van de Alpen al flink wat sneeuw gevallen.
De koude lucht die inmiddels ook aan de zuidkant van de Alpen gearriveerd, wordt nu echter mede door het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee terug gedrukt naar het noorden van Europa. De luchtmassa botst daardoor als het ware tegen de zuidzijde van de bergen en doordat het gedwongen de berg ‘over getild’ wordt, valt juist nu aan deze kant van de Alpen veel sneeuw. Het gaat hierbij waarschijnlijk om tientallen centimeters sneeuw. De eerste grote hoeveelheid sneeuw van deze winter aan de zuidkant.
De pistes in Lombardia in Italie zijn op dit moment bedekt met een flinke laag sneeuw.
Optilling
Een koufront trekt in Nederland over het algemeen tamelijk snel voorbij. Er vallen wat buien of regen en daarna klaart het vrij snel weer op. In de Alpen is dit echter een ander verhaal. De koude luchtmassa, die zich achter het koufront bevindt, wordt door de bergen tot stilstand gebracht en door het reliëf van de bergen wordt een deel van de lucht gedwongen opgestuwd, waardoor de luchtmassa enorm afkoelt. Door condensatie die dan plaats vindt, wordt de neerslaghoeveelheid ineens een flink stuk groter.
Sneeuwverwachting in de zuidelijke Alpen
Mildere luchtmassa’s winnen de komende dagen weer terrein, waardoor de sneeuwgrens flink kan gaan schommelen. Donderdag lijkt er hierdoor in de zuidelijke Alpen vanaf ongeveer 800 meter hoogte sneeuw te gaan vallen, maar vanaf vrijdag stroomt die zachtere lucht binnen, waardoor de vorst- en sneeuwgrens omhoog gaan.
Een cumulatief neerslagbeeld van de Alpen voor de komende 9 dagen. Er worden waarden boven 450 millimeter getoond
Er valt dan vanaf zo’n 1500 meter hoogte sneeuw. Dit fenomeen noemt men in Frankrijk ook wel ‘retour de l’Est’, de terugkeer uit het oosten. Het gepasseerde front draait om en zorgt van oost naar west opnieuw voor veel neerslag langs de Frans-Italiaanse grens, maar of dit allemaal sneeuw zal zijn is nog niet helemaal zeker.
Bron: Meteo Consult