Overwinteren in Spanje is iets wat veel Nederlanders jaarlijks doen. Ze vertrekken met hun caravan naar het zuiden of hebben er zelfs een tweede huis. Dat dit gebeurt is begrijpelijk, want de winters zijn er over het algemeen zacht. Maar momenteel is het maar de vraag of het er wel zo goed toeven is.
De weersverwachting voor Zuidwest-Europa voor vrijdag overdag. In het zuidoosten van Spanje vallen regen- en onweersbuien.
Wie in de atlas de klimaatkaartjes van Spanje bekijkt ziet in een oogopslag dat mensen die niet van winterse omstandigheden houden daar beter af zijn dan in Nederland. Vooral aan de costa’s, maar ook op een aantal plekken in het binnenland, liggen de gemiddelde temperaturen een stuk hoger. In Nederland is de gemiddelde januaritemperatuur 0-5 graden, terwijl deze in Spanje op een flink aantal plaatsen 10 graden of hoger is. Het betreft hier een gemiddelde temperatuur, de maximumtemperaturen zijn nog hoger.
Steppeklimaat?
Maar niet alleen de temperaturen zijn een reden om in Spanje te overwinteren. Ook de jaarlijkse hoeveelheid neerslag is een goede reden om het zonnige zuiden op te zoeken. Daar waar in Nederland de jaarlijkse hoeveelheid neerslag tussen 600 en 1200 millimeter ligt, is deze in Spanje op veel plaatsen niet hoger dan 400 tot 600 meter. Ook zijn er een aantal gebieden waar slechts 200 tot 400 millimeter valt. Hierbij is het wel zo dat de meeste neerslag in de winter valt, maar dit is nog altijd minder dan in Nederland.
Interessant is het dan ook om de kaartjes met de klimaatgebieden te bekijken. Volgens het klimaatsysteem van Köppen wordt Spanje gedomineerd door gematigde, maritieme klimaten. Het Csa klimaat is het meest vertegenwoordigd. Dit betekent dat er een warme en droge zomer is. Het wordt ook wel het Mediterrane klimaat genoemd. Vooral aan de stranden is het in de winter zacht. In het binnenland van Spanje daalt de temperatuur wel flink.
Opvallend is dat er ook drietaltal kleine regio’s zijn, die een Bsh klimaat hebben. Hiermee krijgen deze gebieden het predicaat steppeklimaat! Het betreft hier de regio ten zuiden van de gebergten in Noord-Spanje en een gedeelte van de zuidoostkust tussen Alicante en Malaga. Deze gebieden bevinden zich in de regenschaduw van de gebergten die aan de noord(west)zijde liggen.
Huidige situatie
Al eerder werd er op deze site geschreven over ‘la Gota Fria’, waarbij er een koude put boven Spanje ligt. Deze situatie komt niet ieder jaar voor. Echter, als la Gota Fria eenmaal van zich doet spreken, keert zij vaak ook meerdere keren per jaar terug.
De stroming op grote hoogte. Ook hier zien we een vergelijkbare verdeling, met lagedrukwerking boven het noordwesten van Afrika. Daar vallen vrijdag, net als in delen van Spanje, regen- en onweersbuien.
Ook nu ligt Spanje aan de flanken van een koude put in de bovenlucht. Dit betekent dat er hier, vooral aan de normaal zo droge en zonnige kust, een aantal pittige regen- en onweersbuien vallen. Toch zijn de temperaturen aan de costa’s, 18 tot 22 graden overdag, niet onaardig. In het binnenland is het wel droog en zonnig. Opvallend is dat dit ook in het noorden van Spanje het geval is. Normaal gesproken valt hier namelijk op jaarbasis meer neerslag dan in Nederland!
De door het ECMWF-model verwachte luchtdrukverdeling aan de grond voor vrijdag. Lagedrukwerking met de kern boven het noordwesten van Afrika strekt haar invloed uit tot boven met name de zuidoostelijke Spaanse Costa's
Vooruitzichten
De verschillende berekeningen van het Europese model lopen tot een maand vooruit. Ook voor de komende maand hebben wij de verwachting voor drie Spaanse stations bekeken: Barcelona, Valencia en Malaga.
De gemiddelde temperatuur, over dag en nacht gezien, voor 4 weken vooruit in Barcelona, met als uitgangssituatie overigens overige week vrijdag 18 oktober. De gele lijn vormt het gemiddelde van een 50-tal afzonderlijke berekeningen, en ligt duidelijk onder het langjarig gemiddelde (de roze lijn).
Hetzelfde voor Valencia.
Malaga.
Opvallend is hierbij dat vrijwel alle berekeningen van het Europese model kiezen voor temperaturen die onder het gemiddelde liggen. Bij de maximumtemperaturen is deze afwijking nog sterker. De grafieken (hieronder) laten ook zien dat de neerslag die er nu valt meer dan normaal is, maar dat hier wel geleidelijk een verbetering lijkt te komen.
Dezelfde grafiek met berekeningen, maar nu voor wat betreft de neerslag. Voor Barcelona.
Valencia.
Malaga.
Bronnen: Meteo Consult, Grote Bosatlas.