In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober gaat de klok weer 1 uur terug. Dat betekend weer een uur langer slapen.
De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden tot zondag 29 maart 2009. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.
Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen.
©KNMI | Gewijzigd: 25 oktober 2008, 17:55 uur, door Bronk
Waar Nederland zich zaterdag nog kon laven aan de zon dient net na het begin van de wintertijd de eerste vorst zich wellicht aan. Volgens weerinstituut KNMI daalt de temperatuur vanaf zondag en „eindigt de maand volgende week met mogelijk de eerste vorstâ€.
Volgens het KNMI treedt de eerste vorst na de zomer meestal in oktober in. De afgelopen 100 jaar gebeurde het drie keer dat het in september ging vriezen. „Het vroegst op 16 september.†Dat was in 1971. Dit jaar was het op 13 oktober in de De Bilt nog boven dan 20 graden, afgelopen maandag werd die temperatuur bijna gehaald in Limburg. In oktober 2005 was het op 30 oktober zelfs nog meer dan 20 graden in De Bilt. Dat jaar kende dan ook net als 2006 een extreem warme herfst.
De Telegraaf | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:39 uur, door Joyce.s