Vooral in het voorjaar en in het najaar worden de verschillen binnen Europa steeds groter. Ook nu ligt de temperatuur in de noordelijke landen op sommige plaatsen vrijwel dagelijks al rond het vriespunt, terwijl in het zuiden van Europa nog steeds zomerse waarden worden bereikt en de zon bijna iedere dag schijnt.
Dit tegenover een soms zeer heldere hemel overdag. Foto: Stan Bouman.
De scheidslijn van lagedruk in de noordelijke helft van Europa en hogedruk in het zuiden is rond deze tijd van het jaar heel goed zichtbaar. Deze ligt en verschuift vrij horizontaal over Centraal Europa. Landen als Nederland, maar ook Frankrijk, Duitsland en Polen bevinden zicht dus vrijwel op die lijn. Het weerbeeld van dag tot dag kan daardoor flink variëren, maar ook het verschil binnen een land zelf kan soms groot zijn. In Nederland zien we bijvoorbeeld regelmatig dat in het zuiden de zon meer schijnt, dan in het noorden. Het noorden pikt dan nog net de lagedrukinvloed mee, terwijl het zuiden profiteert van de hogedruk vanuit het zuiden. Als we naar de weerkaarten van Europa kijken zien we die lijn ook de komende dagen nog goed liggen.
Noord Europa
IJsland, Schotland, Ierland en Scandinavië hebben te maken met een komen en gaan van elkaar opvolgende lagedrukgebieden. Deze gaan vaak gepaard met actieve storingen die overtrekken, waardoor er daar veel regen valt en er ook behoorlijk wat wind staat. Rondom Schotland en Ierland, maar ook langs de Noorse kust, is het de komende dagen zelfs stormachtig.
In Lapland, langs de Noorse kust en in IJsland worden al regelmatig temperaturen rond het vriespunt gemeten en er valt daar af en toe ook al sneeuw. Vooral de nachten zijn er erg koud, met waarden rond -7 graden.
Een webcambeeld van vandaag in IJsland. Er ligt daar overdag sneeuw.
Maar ook in Lapland sneeuwt het af en toe.
Centraal Europa
Toch bereikt de temperatuur in het centrale deel van Europa ’s nachts op sommige plaatsen aan de grond ook al het vriespunt. Dit betekent echter niet dat het al echt vriest. De temperatuur dicht bij de grond is tijdens een windstille en heldere nacht een stuk lager dan de lucht op 1,5 meter hoogte, waardoor het bij een nachtelijke temperatuur rond 2 graden, aan de grond al kan vriezen. Dit noemen we ook wel ‘vorst aan de grond’.
Tegenover die frisse nachten staat overdag redelijk rustig herfstweer. De storingen die in Noord Europa van west naar oost schuiven, bereiken Centraal Europa net niet of worden door de hogedruk in grote mate afgezwakt, waardoor ze zich voornamelijk nog uiten in wolkenvelden. Af en toe valt er ook wel een lokale bui, maar ook zijn er tussendoor flinke zonnige perioden. Ook komende dagen gaan we dit zien. De hogedruk zit dus behoorlijk dichtbij.
In Centraal Europa komt soms vorst aan de grond voor. Foto: Martha Kivits.
Maandag komt er een diep laag ten noorden van Schotland te liggen en deze gaat gepaard met een sterk windveld. Door zijn ligging wordt de windrichting in Centraal Europa zuidelijk, waardoor er in een rap tempo droge en vooral warme lucht wordt getransporteerd. In de Benelux, Duitsland, Frankrijk en de Alpenlanden zie je de temperatuur dan ook ineens een stuk omhoog gaan tot 20 graden. In het zuiden van Frankrijk zelfs tot lokaal 24 graden.
Zuid Europa
Nu liggen de Alpenlanden en Frankrijk natuurlijk ook wel een stukje zuidelijker in Europa. De tweedeling binnen bijvoorbeeld Frankrijk zie je hier heel goed terug komen. Het noorden is vaak wat minder warm dan het zuidelijke deel van het land. In het zuiden van Frankrijk, maar ook in Spanje, Portugal, de eilanden in de Middellandse Zee, Italië, de Balkanlanden en Griekenland is het op dit moment nog behoorlijk warm. Er drijven af en toe wel wat wolkenvelden over, maar de zon speelt daar nog steeds de hoofdrol. De temperatuur komt de komende dagen in het zuiden van Spanje en in Griekenland bijvoorbeeld boven 25 graden uit.
Een webcambeeld uit Portugal. Er drijven wat wolkenvelden over, maar de zon overheerst.
In Griekenland is de lucht op veel plaatsen nog helemaal blauw. De temperatuur stijgt daar dan ook nog regelmatig naar 25 graden.
Toch vallen er her en der ook wel een aantal buien. Vooral in Spanje zijn ze nog steeds niet helemaal van de buien af. Er zitten daar soms pittige tussen, ook met onweer en hagel. Maar ook in het zuiden van Italië en op het vaste land van Griekenland gaat het af en toe flink tekeer.
©Meteo-Consult
(bron: www.meteofrance.fr)
Situation actuelle et données observées :
Laatste totalen in 3 uur tijd: 120 mm a Malbosc, 80 mm à Gravières, 68 mm aux Vans. Depuis 24h,
il st tombé 240 mm à Malbosc, 180 mm à Lablachère, 167 mm à Rosières. (de laatste 3 hoeveelheden zijn de totalen voor de laatste 24 uur. Maar liefst 240!! mm in Malbosc....
Ook in Zuid- Frankrijk ben je niet veilig voor de herfstregens, en hoe!