Uit de zeeën ten noorden van Siberië stijgen dikke wolken methaangas op. Het broeikaseffect wordt hierdoor versnelt. Zo stellen onderzoekers in de Britse krant The Independent.
Bubbelbad
Een onderzoeksschip, dat de gehele Russische noordkust heeft afgevaren, ontdekte methaanconcentraties die soms wel honderd keer groter waren dan de hoeveelheid gas die in de atmosfeer hoort te zitten. In de afgelopen dagen hebben ze delen van het zeeoppervlak zien schuimen van het opborrelende gas. Ze nemen aan dat de laag permafrost is gesmolten, waardoor het methaangas door de zachtere laag kan sijpelen. De ondergrondse gaslagen zijn gevormd voor de laatste ijstijd.
Volgens berekeningen van het onderzoeksteam evenaart de hoeveelheid vrijgekomen methaangas in dit deel van het poolgebied met gemak de totale uitstoot methaangas van de wereldoceanen.
Doemscenario
Methaangas is een broeikasgas waarbij vergeleken het gevreesde CO2 maar een mietje is: het heeft een twintig maal zo sterk broeikaseffect. Veel wetenschappers schetsen als doemscenario een neerwaartse spiraal waaruit ontsnappen vrijwel onmogelijk is: als de opgeslagen voorraad methaangas de atmosfeer inkomt, zal dit het broeikaseffect ernstig versnellen. De aarde zal sterker opwarmen, evenals andere permafrostgebieden, waardoor het methaangas nog sneller ontsnapt. Laat die nieuwe ijstijd maar komen.
Bekijk deze videouitleg hieronder. Er worden een paar wonderbaarlijke beelden vertoond.
©Weeronline