We gaan richting de winter en zeker in de herfstmaanden waarin we nu vertoeven gaan we in Europa de verschillen zeker merken. In de middelandse zee mogen ze in Oktober nog een 20+ aantekenen, terwijl in Rusland en Scandinavie de 1e sneeuw en vorst zich al snel aandienen. Met diepe winteraanvallen in deze regio’s zo rond November. Terwijl er in Midden Europa hardnekkige mistvelden kunnen liggen onder Hogedrukregio’s en de mistvelden juist moeizaam oplossen. Zit je eronder dan komt de temperatuur al gauw 5 graden lager uit dan in het zonnetje. En vanaf een bepaalde hoogte kom je in de alpen al gauw in de sneeuw terecht.
‘’Af en toe regen en boven de 1500 meter sneeuw’’ dat hoor je al gauw in bijvoorbeeld de zwitserse weerberichten. Soms kan de mist in de dalen al gauw ook de temperatuur laten dalen tot rond het 0 graden niveau. Deze grijze soep kan de temperatuur onaangenaam maken, de wind valt dan overigens wel weer mee want met een beetje teveel wind is deze mist allang weer weg.
bron
In lapland helemaal bij de poolcirkel worden de nachten in zoverre langer dat het daglicht nog maar kort is. En daar aan het eind v/d herfst de zon helemaal niet meer opkomt. Dan gaat het met de temperatuur razendsnel naar beneden. En mocht de winter zich daar aandienen dan kan het daar al gauw streng vriezen en stevig sneeuwen. Terwijl het in Turkije dan nog 25 graden kan worden. Enorme verschillen dus. De 1e sneeuw in lapland is eigenlijk altijd een teken dat de herfst en tevens in die contreien de winter is aangebroken. Het weer kan zomaar omslaan. Ook daar dus, ook daar kan het zomaar weer opeens 15 graden worden. En weg is de sneeuw weer, maar dit is eerder een zeldzaamheid.
bron
De weersverwachting voor Salla in Fins Lapland!
En dan heb je nog het typische ouwewijvenzomer weer, of in andere landen Brittazomer of BabjeLehto zomer en nog diverse andere namen. Elke herfst heeft zo zijn oplevingen in mooi weer en warm weer. Dit word dus met een naam aangeduid naar gelang van de datum. De oudewijvenzomers treden vaak op tussen 17 en 25 September. Gebeurd dit rond 11 Oktober heb je ineens een St. Gummaruszomertje. Het is maar wat je noemt, onthouden we dit? Ik denk het niet. Maar wel leuk om te weten. Misschien is het rond 11 November nog steeds mooi weer. Dan hebben we ineens een St. Maartenszomer, een zomer in November. Al zullen de temperaturen dan echt geen 20+ meer halen.
Kijken we naar de afgelopen 1e herfstmaand dan hadden we iets te fris weer. Ook weleens lekker na al die te warme dagen waarbij al gauw weer werd aangemerkt dat we het effect van de broeikassen duidelijk zichtbaar zien. Die problematiek is al zovaak aangekaard. Met zijn droge periode’s en vooral veel zon was dit een heerlijke maand waarbij er nog volop genoten kon worden van de nazomer. Strandweer was er niet maar de zon maakte veel goed.
bron
-Sietse
En dit jaar gaan we een elfstedentocht krijgen, ik blijf elk jaar lekker positief.
Haha ja, verzekering is idd niet meer zoals het was heb ik gehoord
En ja ik blijf ook elk jaar positief, maar ook realistisch, ik heb elk jaar nog sneeuw gehad, ook wat bleef liggen voor 1 hele dag, dus geen 2 uur:p, wat ik helaas nog nooit heb meegemaakt is een meter sneeuw(in NL), wat sommige op deze forum waarschijnlijk wel hebben meegemaakt.
Ow en leuk stukje kev!
Groetjes Patries
Sneeuw leverd zeker met een blauwe lucht en een zonnetje zulke mooie plaatjes op. Mijn camera zou dan overuren draaien