Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 oktober 2008, 14:43 uur | Bericht #21255
Grijze herfstdag nader bekeken

Voor degenen die zondagmorgen voor dag en dauw opstonden was het misschien een wat tegenvallend begin van de ochtend. Maar gaat dat vanmiddag nog wel goed komen met de zonneschijn? Uiteindelijk wel, maar op sommige plaatsen gaat dat tot het avonduur duren.


In het grijze ochtendgloren lieten wilde dieren zich nog wel zien. Foto: Everien van Poppel.


Een groot deel van de dag zag er somber en grijs uit. Foto: Ria Janssen.

Niet alleen onstuimige, winderige en regenachtige dagen zijn kenmerkend voor de oktobermaand. Ook deze rustige en grijze dagen zijn een veel voorkomend fenomeen.

Hoe ontstaat deze grijze massa?
Het grijs aan de lucht is op twee verschillende manieren ontstaan. Een deel van de bewolking is uit de omgeving aangevoerd. Het andere deel is ontstaan door het oplossen van de mist.

Door de zuidenwind werd zaterdagavond en in de nacht naar zondag een laag laaghangende bewolking (stratus) vanuit België aangevoerd. Met nauwelijks wind kan de eenmaal gearriveerde bewolking lang blijven hangen. Er zit namelijk bijna geen beweging in. Het zal dan ook nog even duren voor deze grijze massa verdwenen is.


Satellietbeeld van 12 uur vanmiddag. Alleen in Zuid-Limburg scheen de zon. De rest van het land was bedekt met een flink wolkendek. In het noorden was de bewolking wel dunner.

Een andere reden voor het ontstaan van deze grijze bewolking is het oplossen van de mist. Dit was het geval in de zuidelijke regionen van ons land. Afgelopen nacht was de laag bewolking hier al voorbij getrokken, waardoor het helder was. Onder deze heldere hemel kon het flink afkoelen. Hierdoor raakte de lucht verzadigd en ontstond er vervolgens op grote schaal mist. In de loop van de dag trok de mist hier op, maar ook toen werd het nog niet zonnig. De mist veranderde namelijk ook hier in hardnekkige stratuswolken.

Afnemende zonkracht
In de huidige situatie is goed te merken dat we midden in de herfst zitten. De zon komt namelijk niet meer zo hoog boven de huizen. Hierdoor leggen zonnestralen nu een langere afstand door de dampkring af, waardoor ze meer worden teruggekaatst door diverse stoffen in de atmosfeer. Ook moet een zonnestraal, door de schuinere invalshoek, een groter oppervlak verwarmen. Gevolg is dat de zon een stuk minder krachtig is.


Door de weinige zon verouderen bladeren snel. Dit is vooral aan de veranderende kleur te zien. Foto: Wiel Koekkoek.

Zou een grijze situatie als deze zich op een zomerochtend voordoen, dan zou het verloop van de dag er heel anders uit zien. De zon is dan namelijk zo krachtig dat de mist en laaghangende bewolking al vroeg in de ochtend worden ‘weggebrand’ door de felle zonnestralen.

Invloed op de natuur
Grijze dagen als deze zijn van grote invloed op de wereld om ons heen. Door het weinige zonlicht verouderen bladeren van bomen bijvoorbeeld snel. Reden hiervoor is dat de fotosynthese door het weinige zonlicht niet voltooid kan worden.

©Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 94 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 94, lezen 2 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden