Voor degenen die zondagmorgen voor dag en dauw opstonden was het misschien een wat tegenvallend begin van de ochtend. Maar gaat dat vanmiddag nog wel goed komen met de zonneschijn? Uiteindelijk wel, maar op sommige plaatsen gaat dat tot het avonduur duren.
In het grijze ochtendgloren lieten wilde dieren zich nog wel zien. Foto: Everien van Poppel.
Een groot deel van de dag zag er somber en grijs uit. Foto: Ria Janssen.
Niet alleen onstuimige, winderige en regenachtige dagen zijn kenmerkend voor de oktobermaand. Ook deze rustige en grijze dagen zijn een veel voorkomend fenomeen.
Hoe ontstaat deze grijze massa?
Het grijs aan de lucht is op twee verschillende manieren ontstaan. Een deel van de bewolking is uit de omgeving aangevoerd. Het andere deel is ontstaan door het oplossen van de mist.
Door de zuidenwind werd zaterdagavond en in de nacht naar zondag een laag laaghangende bewolking (stratus) vanuit België aangevoerd. Met nauwelijks wind kan de eenmaal gearriveerde bewolking lang blijven hangen. Er zit namelijk bijna geen beweging in. Het zal dan ook nog even duren voor deze grijze massa verdwenen is.
Satellietbeeld van 12 uur vanmiddag. Alleen in Zuid-Limburg scheen de zon. De rest van het land was bedekt met een flink wolkendek. In het noorden was de bewolking wel dunner.
Een andere reden voor het ontstaan van deze grijze bewolking is het oplossen van de mist. Dit was het geval in de zuidelijke regionen van ons land. Afgelopen nacht was de laag bewolking hier al voorbij getrokken, waardoor het helder was. Onder deze heldere hemel kon het flink afkoelen. Hierdoor raakte de lucht verzadigd en ontstond er vervolgens op grote schaal mist. In de loop van de dag trok de mist hier op, maar ook toen werd het nog niet zonnig. De mist veranderde namelijk ook hier in hardnekkige stratuswolken.
Afnemende zonkracht
In de huidige situatie is goed te merken dat we midden in de herfst zitten. De zon komt namelijk niet meer zo hoog boven de huizen. Hierdoor leggen zonnestralen nu een langere afstand door de dampkring af, waardoor ze meer worden teruggekaatst door diverse stoffen in de atmosfeer. Ook moet een zonnestraal, door de schuinere invalshoek, een groter oppervlak verwarmen. Gevolg is dat de zon een stuk minder krachtig is.
Door de weinige zon verouderen bladeren snel. Dit is vooral aan de veranderende kleur te zien. Foto: Wiel Koekkoek.
Zou een grijze situatie als deze zich op een zomerochtend voordoen, dan zou het verloop van de dag er heel anders uit zien. De zon is dan namelijk zo krachtig dat de mist en laaghangende bewolking al vroeg in de ochtend worden ‘weggebrand’ door de felle zonnestralen.
Invloed op de natuur
Grijze dagen als deze zijn van grote invloed op de wereld om ons heen. Door het weinige zonlicht verouderen bladeren van bomen bijvoorbeeld snel. Reden hiervoor is dat de fotosynthese door het weinige zonlicht niet voltooid kan worden.
©Meteo Consult