Bij ons is het prima najaarsweer, maar in het Middellandse Zeegebied is het niet pluis. Zo zijn de afgelopen dagen langs de Spaanse Costa's en de Franse Rivièra flinke regen- en onweersbuien ontstaan. In Cap Cépet, vlak bij Toulon, is sprake geweest van een ware wolkbreuk. In een paar uur tijd viel 108 mm regen.
Ook de Spaanse Costa's krijgen er flink van langs. De Balearen blijven niet gespaard.
©Weathernews
De provincies Valencia en Alicante in het oosten van Spanje kampen met grote wateroverlast na zware regenval. Verscheidene havens en wegen moesten worden gesloten, aldus de radiozender Cadena SER vrijdagochtend.
De regen viel donderdag met bakken uit de hemel. Volgens de meteorologische dienst viel aan de noordelijke kust van Alicante in vier uur tijd 164 liter water. In het dorp Estubeny in de provincie Valencia viel binnen een uur 69 liter water.
De autoriteiten vrezen voor zware overstromingen als er de komende dagen meer regen valt.
©De Pers | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:42 uur, door Joyce.s
Bij noodweer in de oostelijke Spaanse regio Valencia zijn een Britse vrouw van 47 en haar 14-jarige dochter omgekomen. De streek wordt geteisterd door stortregens en windvlagen. De twee reden samen met twee andere Britten in een auto in de buurt van de plaats OllerÃÂa toen het water zo hoog op de weg was komen te staan dat zij de wagen moesten verlaten.
Bij een waterhoogte van 30 tot 40 centimeter konden de moeder en de dochter de kracht van het water slecht inschatten en werden zij meegesleurd. De twee andere inzittenden van de wagen konden wel veilig wegkomen.
Bron:Hln
Gisteren werd het in het weerverhaal al even kort aangestipt, Spanje en een deel van Portugal zijn momenteel in de ban van ‘La Gota Fria’. Een fenomeen dat zich eens in het jaar of in de twee jaar voordoet boven de Middellandse Zee en de Spaanse oostkust, als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Letterlijk uit het Spaans vertaald betekent het ‘de koude bel’, refererend naar ‘een koude bel met lucht’ die zich op dat moment boven Spanje bevindt en de oorzaak is van soms ontzettend intense neerslag, begeleid door onweer, hagel en wind. Maar je kunt het ook als ‘koude douche’ vertalen, verwijzend naar de hevige regen die valt.
Overstromingen aan de oostkust van Spanje.
De hevige buien die de afgelopen dagen in Spanje en Portugal zijn gevallen, en ook de komende dagen nog gaan vallen, zijn een duidelijk teken dat de herfst ook daar van start is gegaan. Al begonnen de buien dit jaar wat aan de vroege kant. La Gota Fria zet meestal pas wat later in de maand oktober in. Vooral de oostkust van Spanje, de costa’s, en de Balearen krijgt tijdens dit fenomeen de volle laag.
Hevige regenval en harde wind zijn kenmerkend voor La Gota Fria.
Het ontstaan van ‘La Gota Fria’
Als La Gota Fria inzet ligt er op dat moment een grote bel met koude lucht, ook wel een koude put, op grote hoogte boven Spanje. Een lagedrukgebied op diezelfde plek aan de grond zorgt daarbij voor een oostenwind, de wind draait rondom een laag altijd tegen de klok in, en wordt nog eens extra aangewakkerd door de wind in de bovenlucht die vanuit dezelfde hoek waait. De wind waait dus vanaf de Middellandse Zee en de temperatuur van het zeewater is rond deze tijd nog erg hoog en de lucht erboven erg vochtig. Zodra de wind deze vochtige lucht dan ‘mee pakt’ en tegen de warme en droge lucht die boven land hangt laat botsen, wordt de lucht opgetild en komt er enorm veel water vrij. De warme en vochtige lucht stijgt, in dit geval ook mede doordat hij tegen bergen botst in de buurt van de kust, koelt snel af en door condensatie komt er veel vocht in de lucht vrij, die in grote hoeveelheden terug naar beneden stort. Vele stortbuien zijn dan geboren.
Een stuk van het strand na een enorme stortbui. Allerlei troep wordt door rivieren meegesleurd de zee in.
Die stortbuien zorgen dan veelal voor ondergelopen straten en parkeergarages. Ook worden soms wegen onbegaanbaar en afgesloten. Doordat rivieren overstroomden en de stroming van het water zo hard werd, gooide men vroeger oude matrassen en kapotte koelkasten in de rivierbeddingen. La Gota Fria zorgde er dan wel voor dat alles op een gegeven moment naar zee gespoeld werd…
Een stuk weggeslagen strand.
Wat maakt La Gota Fria mogelijk?
Een aantal belangrijke redenen waardoor dit fenomeen ontstaat zijn dat de Middellandse zee een bijna gesloten kom met water is, waar zich in de zomer grote hoeveelheden warmte (energie) ophopen. De oppervlaktewateren voor de kust van de provincie Valencia waren eind september bijvoorbeeld nog 24 graden en dat is erg warm. Tegelijkertijd was de watertemperatuur van de Golf van Biskaje, ten noorden van Spanje, tussen 18 en 20 graden. Daarbij komt dat de positie van het Iberisch schiereiland erg dicht bij de Sahara woestijn ligt, waardoor er, als de wind in een boog vanuit het zuiden waait, veel warmte advectie plaatsvindt en de lucht erg warm is. In de late zomer en vroege herfst komt er daarbij vaak een koude bel met lucht in de bovenlucht vanaf de Atlantische Oceaan, die de atmosfeer, met die warme lucht aan de grond, uiterst onstabiel maakt. Als de wind dan ook nog een handje helpt bij de optilling van de warme lucht, geeft dit veel water, waardoor de buien zeer actief en hevig kunnen worden.
Maar niet alleen het strand, ook de trappen naar het strand toe, houden geen stand.
Actuele situatie
Zoals eerder gezegd vallen er momenteel dus ook die zeer hevige buien in Spanje en komen ze zelfs tot aan Portugal. Vrijdag 10 oktober viel er op plaatsen aan de noordkant van de provincie Valencia 300 millimeter neerslag en ook in de provincie Allicante viel in 4 uur tijd 164 millimeter. Twee mensen die, een normaal droge, rivierbedding over wilden steken kwamen daarbij om het leven. Zij verdronken doordat er nu grote hoeveelheden water in stroomden en werden meegesleurd door de harde stroming.
Aan de zuidkant van Spanje raasde afgelopen dagen ook een oosterstorm en dit komt daar maar weinig voor. Mensen raakten hierbij gewond door bomen die omwaaiden en takken die rondvlogen. Ook sloegen grote stukken strand volledig weg.
Bronnen: Meteo Consult, verschillende Spaanse kranten, waaronder El Pais en El Mundo.
Aan de zuidkust van Spanje zijn twee schepen aan de grond gelopen tijdens een zware storm. Een van de twee schepen was in de loop van de dag losgeslagen van zijn ankers en tegen de rotsen geduwd in de Straat van Gibraltar.
De 31-koppige bemanning kon met een helikopter in veiligheid worden gebracht. Bij het tweede schip konden de 22 bemanningsleden aan boord blijven, het wordt morgen naar de haven van Algeciras gesleept.
Uit de twee schepen is een onbekende hoeveelheid brandstof in zee gevloeid.
©De Redactie
Filmpjes met dank aan Iemanss