Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 oktober 2008, 11:38 uur | Bericht #21053
Nederlandse kust extra bewaakt wegens storm

De Nederlandse kust wordt vrijdag extra scherp in de gaten gehouden. Dat meldt de Stormvloedwaarschuwingsdienst. Vanwege een storm op de Noordzee wordt verwacht dat het waterpeil bij Vlissingen rond 18.00 uur een meter hoger zal staan dan normaal.



De dienst meldt dat de kans op overstromingen erg klein is. "Pas als het water nog een halve meter hoger zou staan, zou het alarmpeil bereikt worden." Dat alarmpeil ligt bij Vlissingen op drie meter zeventig. Bij de Zeeuwse havenplaats wordt vrijdag een waterstand van maximaal drie meter dertig verwacht.

Het gebeurt volgens de dienst ongeveer vijf keer per stormseizoen dat een waarschuwing wordt afgegeven. Het stormseizoen loopt volgens een woordvoerder van 1 oktober tot 1 mei.

©Nu.nl | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Skroei
Lid
Woonplaats: Jelsum / THV vliegbasis LWD
Berichten: 561
Lid sinds: 31 mei. 2008
3 oktober 2008, 11:57 uur | Bericht #21054
Hier waait t niet noemenswaardig, dus zal wel echt boven zee zitten die storm.
Op nu.nl staat dat t halve meter onder alarmpeil blijft, maar op meteoalarm staat: Tijdens hoogwater vanmiddag in Vlissingen en Hoek van Holland overschrijding van het waarschuwingspeil.
Waarschuwingspeil.. , alarmpeil..
| Gewijzigd: 3 oktober 2008, 12:00 uur, door Skroei
Thunder & Lightning... irresistible.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 oktober 2008, 12:03 uur | Bericht #21058
Citaat van Skroei, vrijdag 3 oktober 2008, 11:57 uur Hier waait t niet noemenswaardig, dus zal wel echt boven zee zitten die storm.
Op nu.nl staat dat t halve meter onder alarmpeil blijft, maar op meteoalarm staat: Tijdens hoogwater vanmiddag in Vlissingen en Hoek van Holland overschrijding van het waarschuwingspeil.
Waarschuwingspeil.. , alarmpeil..


Klopt. De storm zit nu ook nog op zee maar vanavond neemt de storm in kracht toe mogelijk stormachtig 8 bft. Maar het bericht komt van Nu.nl
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 987
Lid sinds: 8 jun. 2007
3 oktober 2008, 15:54 uur | Bericht #21066
ALs het zondag nog flink waait misschien maar eens naar het strand gaan om flink uit te waaien!

Fotocamera gaat natuurlijk mee!
Gertjan
Lid
Woonplaats:
Berichten: 67
Lid sinds: 27 apr. 2008
3 oktober 2008, 16:12 uur | Bericht #21067
Nou ik ben benieuwd of het nog een beetje "leuk" word...
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 oktober 2008, 14:10 uur | Bericht #21113
Zuidzuidwesterstorm

Wanneer u zaterdag 4 oktober naar buiten heeft gekeken, zag het er op veel plaatsen allemaal nog alleraardigst uit. Een paar wolkenvelden, heel af en toe een buitje, maar ook geregeld wat zonneschijn. Waarschijnlijk de stilte voor de storm, want voor de avond en nacht hebben de weergoden iets heel anders in petto. Storm.


In de middag deed het nog erg aangenaam aan. Foto: Martha Kivits.

Het zat al dagen in de verwachting, de restanten van de tropische storm Laura zouden zaterdagavond en nacht ten noorden van Nederland langs trekken en voor flink wat wind en regen gaan zorgen. Maar zoals alom bekend is, kan het weer vrij plotseling omslaan en vooral bij een verwachting voor bijna een week vooruit is het natuurlijk erg lastig om al heel precies aan te geven wat er allemaal staat te gebeuren. Nu, een aantal dagen verder, is de verwachting vrijwel onveranderd.

Laura is veranderd in een complex lagedrukgebied met verschillende kernen en ligt vandaag en morgen in de buurt van Nederland. Meerdere kernen liggen boven de Noordelijke IJszee en Scandinavië en één kern ligt ten westen van Ierland. Een aantal storingen, horend bij het complex, komen elkaar vandaag boven de Britse eilanden tegen en smelten samen tot één geheel. En dit geheel trekt in de loop van de dag verder richting het oosten en doet daarbij in volle hevigheid Nederland aan.


De weerkaart volgens het weermodel ECMWF met de lagedruk-kernen ten noorden en westen van Nederland.

Zuidzuidwesterstorm
Storm kan natuurlijk het hele jaar voorkomen, maar de kans op een flinke storm is groter in de periode van september tot en met maart. De temperatuurverschillen en de luchtdrukverschillen tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het Noordelijk Halfrond zijn dan het grootst, waardoor er gemakkelijk actieve depressies kunnen ontstaan. Als de atmosfeer onstabiel is en steekt daarbij een krachtige westelijke wind op is dat een uitstekende bron voor een hevige storm. Het gebied met de grootste luchtdrukverschillen en de krachtigste wind ligt meestal ten zuiden van de stormdepressie, dus wanneer zo’n depressie van west naar oost over de Noordzee koerst, zoals nu het geval is, krijgen wij de volle laag en hebben we te maken met een zuidzuidwesterstorm.

Vanavond
Eind van de middag trekt de wind aan zee aan tot krachtig, windkracht 6. De bewolking neemt dan ook geleidelijk toe en vanuit het noordwesten valt dan vroeg in de avond de eerste regen. Daarbij neemt de wind ook snel in kracht toe en wordt hard, windkracht 7. Later in de avond trekt hij nog wat verder aan en wordt langs de hele Nederlandse kust en boven het IJsselmeer stormachtig, windkracht 8. In het binnenland waait het iets minder hard, maar is daar toch ook overwegend krachtig.

Vannacht en morgen
Vannacht is de wind dan op zijn krachtigst en bereikt op de kustlijn ten noorden van IJmuiden en op het IJsselmeer van tijd tot tijd windsnelheden van 75 tot 90 kilometer per uur, ofwel een zuidwesterstorm, windkracht 9. Daarbij gaat het dan hevig regenen en dit houdt ook morgen nog de hele dag aan. De verwachte neerslaghoeveelheden zijn niet gering; tussen 50 en 100 millimeter in het noordwestelijke en westelijke kustgebied, maar ook op andere plaatsen worden grote hoeveelheden verwacht, 15 tot 40 millimeter. Er moet dan ook rekening gehouden worden met lokaal wateroverlast.


De kansverwachting qua neerslag slaat voor vandaag en morgen volledig uit.

Mogelijke gevolgen
Er is de afgelopen dagen natuurlijk al op veel plaatsen veel neerslag gevallen door stevige buien die overtrokken en dan vooral in de kustprovincies. En dat betekent dat de grond al behoorlijk verzadigd is met vocht. En vooral nu, vroeg in de herfst, zitten er nog volop bladeren aan de bomen en zijn dus nog relatief zwaar. Als er dan een harde wind opsteekt en het gaat daarbij ook hard regenen, worden de takken nog eens verzwaard door het vocht dat daar bovenop komt en door de constante druk van de wind tegen de bomen, die door dit samenspel wel tot 10 keer zoveel kracht kan uitoefenen, is de kans dus een stuk groter dan gebruikelijk bij deze verwachte windsnelheden, dat er bomen omwaaien of takken afbreken. Zij staan als het ware in een soort spons. Met de verwachting die voor morgen uitstaat, bestaat er ook voor de gebieden met zandgrond, bijvoorbeeld in het zuidoosten van het land en op de Veluwe, een grote kans op bomen die omwaaien.


Voor vannacht en deels morgen staat dan de storm in de verwachting. Foto: J. Vooren.


De vele regen kan leiden tot wateroverlast. Foto: Greta van der Brink.

Natte eerste oktoberdagen
Die verzadigde bodem is natuurlijk ook funest bij grote hoeveelheden neerslag. De natuurlijke afvoer van de aarde vertraagt hierdoor, waardoor straten en gebieden kunnen overstromen. Het is nog maar net oktober en er is al heel wat regen gevallen.


De neerslagsom van de maand oktober. Hier zie je al dat de kustgebieden over het algemeen natter zijn dan de rest van Nederland in deze periode.

Het is klimatologisch bekend dat er in oktober vooral langs de kust veel neerslag kan vallen (zie neerslagsomkaart hierboven), maar op sommige plaatsen is binnen vier dagen al meer dan de gemiddelde maandsom gevallen en daar komt de hoeveelheid van vannacht en morgen nog bij. Dit zijn dus enorm grote verschillen ten opzichte van het klimatologische maandgemiddelde. Voor heel Nederland ligt de gemiddelde neerslagsom van de maand oktober al op 34 millimeter. Dit tegenover het langjarig gemiddelde van 77,1 millimeter, betekent dat we, uitgaande van heel Nederland, al bijna op de helft zitten van wat er normaal in een hele maand aan neerslag valt. En met de verwachte hoeveelheden van vannacht en morgen daarbij schiet de som natuurlijk weer flink omhoog.

Om over de "mogelijke" storm te discusiëren kunt u naar Dit topic gaan.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2008, 15:29 uur | Bericht #21165
Restant storm Laura boven Nederland

Een restant van de tropische storm Laura trekt richting Nederland. Vanavond ligt deze boven ons land.

Afgelopen week heeft er een tropische storm over de Atlantische Oceaan geraasd. Deze is uiteindelijk niet uitgegroeid tot een orkaan. Maar deze heeft wel de naam Laura gekregen.



Maandag had de storm windsnelheden van 96 km/u. Dinsdagmiddag is de storm weer in kracht afgenomen. De storm had 1 oktober een kerndruk van 995 hPA en windsnelheden van 72 km/u.



De storm is de Atlantische oceaan overgestoken. Deze bevond zich vanochtend ten zuiden van Ierland en Groot-Brittanië. In de loop van de dag is deze in de richting van ons land aan het trekken. Erg veel last hebben we er niet van. In de middag is er een windtoename merkbaar in het zuidwesten van het land, veroorzaakt door tropische storm Laura. In Zeeland staat 7 Bft. Maar vanavond ligt de kern boven ons land en is de wind alweer afgenomen.



De regen die er momenteel valt is niet veroorzaakt door Laura, maar door een front behorende bij een depressie boven Noorwegen.

©Weeronline
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 oktober 2008, 17:49 uur | Bericht #21114
Overstroming in woningen Westerland

Tientallen huizen in Westerland hebben zondagmiddag te kampen met wateroverlast. Dat komt door de hevige regenval, meldt de brandweer. De woordvoerder weet niet te vertellen of de bewoners zijn geëvacueerd.

De overstroming begon op de N99. Een deel van de weg werd hierop afgezet. Sinds 15.00 uur loopt het water ook de woningen in de Noord-Hollandse plaats in. De brandweer inventariseert welk deel precies getroffen is.

bron: de pers | Gewijzigd: 3 februari 2009, 16:45 uur, door Bronk
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2008, 18:18 uur | Bericht #308
Woningen onder water door zware regenval

Tientallen woningen in het Noord-Hollandse Hippolytushoef zijn zondagmiddag onder water gelopen door zware regenval. Voor meer woningen dreigt hetzelfde. Dit heeft regionaal brandweercommandant Robin Burgering gezegd. Door de zware regenval kunnen sloten, plassen en riolering de afvoer van het water niet meer goed aan. Verschillende instanties zijn bezig de wateroverlast te beperken, onder meer door de inzet van pompen. Volgens Burgering heeft ook het dorp Anna Paulowna last van de overvloedige regen

Bron: Nu.nl

| Gewijzigd: 5 oktober 2008, 18:37 uur, door Bronk
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 oktober 2008, 18:27 uur | Bericht #309
Wateroverlast in Friesland

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân heeft vanwege de enorme regenval calamiteitenfase 1 afgekondigd. Vooral in het noorden van de provincie kan het water niet goed weg.



Bij Roptazijl en Zwarte Haan worden de komende uren extra pompen ingezet. Het water in de polders staat daar 50 centimeter hoger dan normaal. Ook op Terschelling zijn landerijen ondergelopen.

Het Hooglandgemaal in Stavoren draait op volle kracht. Het Woudagemaal bij Lemmer wordt nog niet opgestart. Door de zuidwestenwind is de wateroverlast daar niet erg groot.

Op de foto een woning bij Firdgum die in het water staat. (Foto LC/Marius Dussel)

bron: leeuwarder courant

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2008, 19:34 uur | Bericht #20992
Oude tropische storm bracht een onstuimige nacht

Restanten van tropische stormen of orkanen kunnen wanneer ze op de Europese weerkaart verschijnen erg bepalend zijn voor het Nederlandse weer. Ook in het geval van tropische storm Laura. Eigenlijk valt het in twee woorden samen te vatten: regen en wind.

Al zaterdagavond waren de eerste invloeden van Laura te merken. De wind trok namelijk toen al flink aan. Vooral aan de noordwestkust waaide het flink. Het merendeel van de tijd lag de windsnelheid hier op een windkracht 8. Op twee stations werd in de late avond even een windkracht 9 gehaald.


Zaterdag overdag trok de wind al aan. Voor kite-surfers was dit een ideale situatie. Foto: Rob Amoureus.

Heel even storm
Vlieland was een van deze stations. Hier werd iets voor middernacht een windsnelheid van 41 knopen bereikt. Dat komt overeen met 75,9 kilometer per uur. Tussen 21.00 en 01.00 uur werd ook op de windpaal van Texelhors een snelheid van tenminste 41 knopen bereikt. De hoogste windsnelheid werd hier om 23.00 uur gemeten. Toen stond er een wind van 43 knopen, wat overeen komt met 79,6 kilometer per uur.


Een grafiek van de windkracht op Vlieland. Al voor middernacht werd hier een windsnelheid van 41 knopen, ofwel windkracht 9, bereikt.


Ook bij de windpaal van Texelhors werd een windsnelheid van windkracht 9 gehaald. Hier werd de sterkste wind, 43 knopen, gemeten.

Maar het was niet alleen de constante wind die het een onstuimig geheel maakte. Ook de windstoten waren niet misselijk. Over het algemeen lagen deze aan de kust tussen 40 en 50 knopen. Het waarnemingsstation op Vlieland liet op 01.00 uur een duidelijke uitschieter naar boven zien. Toen werden windstoten van 55 knopen bereikt. Dat komt neer op een snelheid van 101,9 kilometer per uur. Je zou er maar tegenin moeten fietsen!


De windstoten waren niet misselijk. Op Vlieland werd zelf een windstoot van 55 kilometer per uur gemeten. Dat komt overeen met meer dan 100 kilometer per uur.

Zondvloed?
De wind was echter niet de grootste reden voor paniek, want eigenlijk was het maar een ‘huis, tuin en keukenstorm’. Dat waren de enorme hoeveelheden regen die door de modellen berekent werden. Het Europese model kwam met hoeveelheden tussen 50 en 100 millimeter. Maar het geven van een exacte verwachting werd door andere modellen extra moeilijk gemaakt. De modellen zaten namelijk wat betreft neerslaghoeveelheid en locatie van de neerslag niet op één lijn.

Met name het Engelse model was volledig de kluts kwijt. Dit model wist niet goed raad met het vele vocht dat door Laura onze kant op gebracht zou worden. Volgens dit model zou er in het noordwesten 6 uur tijd 120 millimeter neerslag vallen. De 24-uurs-som kwam voor deze regio zelfs uit op 200 millimeter. Ondanks deze ‘moessonachtige’ berekeningen bleek het noordwesten van Nederland wel de natste regio te zijn.


Ondergelopen weilanden op Texel, waar het water met bakken uit de hemel kwam. Foto: Bruno Reitsma.

Dit zou meer dan het dubbele zijn van de gemiddelde maandsom voor de stations in deze omgeving. Deze ligt namelijk tussen 95 en 105 millimeter. In die context zou een vergelijking met een zondvloed niet meer dan terecht zijn. In het noorden en noordwesten van Nederland was er op zondag rond het middaguur in 6 uur tijd al 30 millimeter gevallen. Tegen het einde van de middag was deze hoeveelheid in Julianadorp opgelopen tot meer dan 100 millimeter.

Geluk bij een ongeluk
Een combinatie van deze omstandigheden zou erg vervelende taferelen op kunnen leveren. De grond is namelijk niet in staat om deze hoeveelheden water snel af te voeren. In deze verzadigde grond kunnen bomen, die op dit moment nog vol in blad staan, door de vele wind makkelijk omwaaien.

Deze situatie deed zich gelukkig niet voor. De hoogste windsnelheden werden namelijk bereikt voordat de enorme hoeveelheden regen ons land zouden bereiken. Tot op heden zijn berichten over ontwortelde bomen uitgebleven. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat bomen door de wind blad en takken hebben verloren. Ook is het goed mogelijk dat er bomen zijn omgewaaid, maar nieuws hierover heeft ons op dit moment (nog) niet bereikt.

Bronnen: Meteo Consult, Klimaatatlas van Nederland.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 oktober 2008, 20:53 uur | Bericht #20702
Extreem veel regen in kop Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland is zondag zeker 78 mm regen gevallen. Dat is ongeveer de hoeveelheid neerslag die gemiddeld in een maand valt. Dat meldde het KNMI zondag. Als de nachtelijke uren worden meegerekend is er zelfs 90 millimeter neergekomen.

De hoeveelheid regen verschilde erg per regio. Zo mat het KNMI in Leeuwarden 20 mm en waren er plekken waar minder dan 10 mm water viel. Volgens een woordvoerder van het meteorologisch instituut was al enkele dagen duidelijk dat er een depressie aankwam met veel neerslag. De vraag was alleen; waar komt die terecht. ,,Daar waren we meer benieuwd naar dan naar de eerste herfststorm.''

Het KNMI presenteerde in juli een klimaatrapport waarin het instituut niet meer neerslag in Nederland voorspelt, maar wel perioden waarin de regen met grote intensiteit valt: veel water in korte tijd. Dat is wat zondag in Noord-Holland gebeurde.





Bron:AD
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2008, 10:13 uur | Bericht #19834
Zondag, de getallen

De zondag viel volledig in het water. Vooral het noordwesten van Nederland kreeg het flink voor de kiezen. De zondag viel volledig in het water. Vooral het noordwesten van Nederland kreeg het flink voor de kiezen. In Den Helder liepen de regenmeters over, er werd daar in een etmaal 90 mm neerslag geregistreerd.



Tientallen woningen in het Noord-Hollandse Hippolytushoef zijn zondagmiddag onder water gelopen door zware regenval. Na de zondvloed van gisteren kan het alleen maar beter worden. De tweede helft van de week beloofd beterschap. De eerste dagen van de week moeten we de invloed van de depressie boven Nederland dulden.

Bron: WeerOnline
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 oktober 2008, 14:32 uur | Bericht #20034
De Noord-Hollandse 'zondvloed' nader bekeken.

Beleefde driekwart van het land een winderige en natte zondag die als een typische herfstdag omschreven kon worden, in het noordwesten van het land gingen de hemelsluizen helemaal los. Gisteren is daar op deze site al over geschreven, maar nu de hemelkraan inmiddels is dichtgedraaid, kunnen we de gevallen regen in een historisch perspectief plaatsen. Want bijzonder is het, wat daar in het noordwesten van het land aan regen is gevallen.

Wateroverlast goed verwacht
Beelden uit Hippolytushoef bereikten gisteren de journaals. Op diverse plaatsen stonden daar de straten blank, nadat het de hele dag matig tot zwaar had geregeld. De regen, die in de loop van zaterdagavond begon, hield daar een vol etmaal aan. Het gevolg was ingrijpend. Nadat het sinds eind september al behoorlijk nat was, was dit voor het drassige land teveel. Sloten liepen over, ook wegen kwamen blank te staan en hetzelfde gold voor veel landerijen en weilanden.


Dat de landerijen al dat hemelwater niet meer konden verwerken, laat deze foto overduidelijk zien.

Het pleit voor de kwaliteit van de diverse weermodellen, dat die een dergelijk ongewone watervloed al dagen van tevoren behoorlijk goed zagen aankomen. Al een kleine week van tevoren werd duidelijk dat op zondag een storing, met daarin gebed de restanten van de tropische storm Laura een tijd over ons land zou gaan slepen, met lokaal grote neerslaghoeveelheden. Aanvankelijk werd de meeste nattigheid voor het midden en zuiden van het land verwacht, maar al snel werd het noordwesten als natste regio aangewezen, een beeld dat de dagen daarna consequent tot de dag van gisteren werd volgehouden. Het ECMWF kwam zaterdagochtend zelfs met een mogelijke etmaalsom van honderd millimeter op de proppen en uiteindelijk is die som gerealiseerd!


In Noordoost-Groningen was het wat minder extreem nat, maar ook daar zijn de akkers inmiddels verzadigd.

113 mm…
Uiteindelijk is verreweg de meeste neerslag in de Kop van Noord-Holland en op Texel gevallen, terwijl ook een groot deel van het Waddengebied en Friesland vele tientallen millimeters aan neerslag over zich heen kregen. De afbeeldingen hieronder spreken wat dat betreft duidelijke taal. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in Julianadorp de meeste neerslag is gevallen, namelijk 113 mm. Dat is een zeer uitzonderlijke etmaalhoeveelheid. Gebleken is dat in Nederland op een gemiddelde plaats een neerslagsom van 75 mm of meer in één etmaal een herhalingstijd heeft van 125 jaar. Een willekeurige waarnemer zou dus zijn hele leven lang dagelijks neerslag kunnen meten, zonder ooit aan die 75 mm toe te komen.

Neerslagrecords
Hoe bijzonder dat is, kunnen we gemakkelijk inzien als we naar de neerslaggegevens van Den Helder kijken van de laatste halve eeuw. In oktober was daar in één dag tot afgelopen zondag nog nooit meer gevallen dan 44.7 mm, een hoeveelheid die op 11 oktober 1960 werd afgetapt. In totaal is het sinds 1957 tien keer voorgekomen dat daar gedurende de eerste oktoberdecade méér dan 50 mm neerslag viel. Het record was nog recent, namelijk 84.2 mm in 2006; in 1981 viel er 71.0 mm.

Die records zijn nu verpulverd. Op 5 oktober, gisteren dus, viel er in Den Helder méér dan het dubbele van het oude oktoberrecord en ook méér dan er sinds 1957 gedurende de eerste tien oktobermaanden was gevallen, namelijk 90.2 mm! Aangezien ook de eerste oktoberdagen nogal nat waren verlopen, staat het totaal van de eerste decade al op 132.4 mm. Hoewel we de meeste nattigheid nu wel hebben gehad, kan dat laatste kersverse record de komende dagen nog wat scherper worden gesteld.


De gevallen neerslag tussen zaterdagochtend 10 uur en zondagochtend 10 uur. In grote delen van het Waddengebied is dan al meer dan 30 mm regen gevallen.


Van zondag 10 uur t/m maandag 10 uur waren dit de neerslaghoeveelheden. Opnieuw springt het noordwesten van het land er flink uit met 30 tot meer dan 60 mm!


Op diverse plaatsen in het westen en noorden van het land is de gemiddelde hoeveelheid voor de hele maand al gevallen, lokaal zelfs bijna al de dubbele hoeveelheid!

Op de kaartjes hierboven is te zien dat de natte strook over grote delen van Friesland en Groningen verder oostwaarts liep. In Eelde kon 30.9 mm worden afgetapt en kwam het decadetotaal daar op 63.1 mm. Op die locatie was het sinds 1957 alleen in 1993 over dat tijdvak natter met 70.0 mm, gevolgd door 1988 met 65.4 mm.

Weergrillen
Overigens zegt zo’n nat begin van de tweede herfstmaand niets over het verloop van de komende winter. Als we alle oktobermaanden bezien van de laatste halve eeuw die erg nat begonnen op de vijf hoofdstations, dan zien we als eerste dat niet op ieder station dezelfde jaren terugkomen, alleen in 2003 viel er op alle vijf de stations (Den helder, Eelde, Vlissingen, De Bilt en Beek) tenminste 50 mm. Na een nat begin van oktober volgden er winters in alle soorten en maten, maar, zoals gebruikelijk in het Nederlandse klimaat, de zachte en kwakkelwinters waren duidelijk in de meerderheid. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon en zullen we de ontwikkelingen van de komende weken en maanden moeten afwachten. Een enkeling heeft een strenge winter in het vooruitzicht gesteld – zoals er ieder jaar wel iemand is die een dergelijke winter ziet aankomen. Die persoon krijgt zeker een keer gelijk, is het niet komende winter, dan wel de winter daarop, of één van de winters die nog verdere toekomstmuziek zijn. Het is gewoon een kwestie van geduld hebben…

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, eigen archief. Foto’s: Mathijs Bakker (voorpagina); Ria Janssen; Bruno Reitsma, Jannes Wiersema, KNMI.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 155 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 155, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden