Maandag 29 september verdiepte een lagedrukgebied ten westen van de eilandengroep de Azoren op de Atlantische Oceaan zich tot subtropisch storm niveau. De storm werd benoemd tot Laura en was daarmee de twaalfde storm in het Atlantische orkaanseizoen van dit jaar. Dinsdag 30 september groeide ze uit tot een tropische storm, maar dat was maar van korte duur. Haar restanten trekken daarbij ook niet richting de Amerikaanse kust, maar worden zaterdag net ten noorden van Nederland verwacht.
De positie van de restanten van de tropische storm Laura op 1 oktober 2008.
De weermodellen berekenen dat de restanten van Laura het komende weekeinde boven Schotland zullen arriveren. Doordat zij in de gematigde breedten boven minder warm oceaanwater terechtkomt, is het natuurlijk zeker geen tropische storm meer, maar toch blijft er nog een stevige depressie met veel wind en regen over. En ook Nederland krijgt daar een vleugje van mee.
Volgens het weermodel ECMWF trekt zij waarschijnlijk zaterdagavond over de zuidelijke Noordzee richting Scandinavië en komt dan met de kern boven het zuiden van Zweden te liggen. Het windveld dat bij dit lagedrukgebied hoort trekt dan net over het noordelijke deel van Nederland, waarmee wij in het noorden en noordwesten te maken krijgen met een stevige wind die kan toenemen tot windkracht 7 tot 8, en windkracht 9 is zelfs niet uitgesloten. Hiermee kan het dus nog wel tot een storm komen, maar een zeer hevige storm zal het niet worden.
Laura trekt niet richting de Amerikaanse kust, maar komt de komende dagen naar Europa.
Nu woeden er in Nederland sowieso niet zo vaak zeer hevige stormen. De enige storm die geringe tijd orkaankracht had was op 7 september 1944 in Vlissingen en had een uurgemiddelde van 122 kilometer per uur. En een van de laatste keren dat op een enkele plaats aan de Nederlandse kust minstens 10 minuten lang windkracht 12 is gemeten was op 16 december 1976.
Warme lucht aanvoer
Maar harde wind is niet het enige wat wij van haar gaan meekrijgen. Laura voert vanuit het zuidwesten warmere lucht aan en dat is duidelijk zichtbaar op de kaarten van 850 hPa, ofwel op 1,5 kilometer hoogte. De temperatuur op die hoogte wordt namelijk niet meer beïnvloed door bijvoorbeeld steden, dagelijkse gang of het type ondergrond.
De windsnelheden van Laura.
Daarnaast hebben we zondag te maken met een zogeheten trekrug, die weliswaar gepaard gaat met net weer iets koelere lucht dan daaraan voorafgaand, maar wat bij ons zorgt voor een wat opener weerbeeld en vrij aangename omstandigheden. In de middag of avond trekt er dan al weer een volgend front over en krijgen we weer te maken met regen.
Doordat de aangevoerde lucht wel warmer blijft, gaan de temperaturen ook omhoog. Vanaf zondag gaat hij heel voorzichtig al een paar graadjes omhoog, maar vanaf maandag stijgt het kwik noemenswaardig naar 16 of 17 graden in het noordelijke deel van het land en in het zuiden zelfs weer naar 18 of 19 graden. We gaan dan van twee te koude laatste septemberweken, naar een periode waarin de temperatuur weer net iets boven de norm komt liggen voor deze tijd van het jaar. Maar of het tot een echte nazomer gaat komen, is nog niet helemaal duidelijk.
Voor discussie kunt u terecht in Dit topic
Bronnen: Meteo Consult, NHC, KNMI.