Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 september 2008, 14:55 uur | Bericht #20735
IJszee borrelt broeikasgas op

Ten westen van het Noorse eiland Svalbard borrelen regelmatig pluimen methaangas omhoog. Een broeikasgas dat twintig keer schadelijker is dan koolstofdioxide en dat de veronderstelde opwarming van de aarde sterk zou versnellen. Maar ook in andere wateren rondom de Noordpool, bijvoorbeeld langs de Russische noordkust, borrelt dit gas regelmatig omhoog. De interesse in ondergrondse methaanvoorraden is bij onderzoekers erg groot, omdat wordt aangenomen dat het vrijkomen van grote hoeveelheden van dit broeikasgas in het verleden heeft geleid tot temperatuurstijgingen, klimaatveranderingen en uitstervende diersoorten.


Permafrostgebieden in het Noordpoolgebied. Donkerblauw is permafrost dat het hele jaar bevroren is. Donkergroen is permafrost waarvan de toplaag af en toe smelt. Grijsgroen is sporadische permafrost. Lichtblauw is geïsoleerd permafrost.

Het broeikasgas methaangas
Methaangas is het één van de belangrijkste bestanddelen van aardgas en ontstaat bij afbraak van organische stoffen door bacteriën, wanneer er geen zuurstof voorhanden is. Deze zuurstofloze, ofwel anaerobe omstandigheden komen vaak in moerasbodems voor, maar ook in de omgeving van bijvoorbeeld rundveehouderijen is een verhoogde concentratie van methaan aanwezig, omdat de bacteriën in de voormagen van runderen bij het verteren van voedsel ook methaan produceren.


Plaatsen waar de expeditie extreme opborrelingen van methaangas tegenkwam.

Op oceaanbodems en in permafrostgebieden, aan de onderzijde van de bevroren bodemlaag, bestaan ook grote voorraden methaan, zij het in vaste vorm ofwel methaanhydraat. Bij hogere temperaturen kan het ‘smelten’ en vormt zich een gas, methaangas. Af en toe ontsnapt een deel van dit methaangas naar de oppervlakte, dus het opborrelen van hiervan is niets nieuws. Maar wat maakt het momenteel dan zo nieuwswaardig? Grote hoeveelheden van dit gas komen klaarblijkelijk vrij bij het langzaam ontdooien van permafrost lagen in en rondom het Noordpoolgebied.

Wat is permafrost?
Permafrost is in feite een permanent bevroren ondergrond dat onder andere rondom de Noordpool veelvuldig te vinden is. Het bevindt zich naar schatting onder 20% van de aardse landmassa. Wanneer in het voorjaar het bovenste deel ontdooit, vormt zich een natte, onstabiele laag modder, want het water dat vrijkomt bij het dooien kan niet in de bodem wegzakken. In de laag die in het voorjaar ontdooit, ofwel de actieve laag, kan plantengroei plaatsvinden, in de permafrostlaag niet.


Zichtbaar permafrost met een duidelijke actieve toplaag.

De dikte van de permafrostlaag kan tientallen meters bedragen en bevat grote hoeveelheden methaanhydraat. De ontdooiing van de bevroren lagen wordt daarom gezien als versterking van het broeikaseffect, want bij het smelten van de permafrost zouden grote hoeveelheden methaangas en CO2 vrij kunnen komen. Waardoor het broeikaseffect nog eens extra versterkt wordt.


Doorsnede van permafrost met een actieve laag, permafrost en een taliklaag.

Effect op het klimaat
Een onderzoeksschip ontdekte langs de Russische noordkust grote concentraties methaan, die in de Oost-Siberische Zee en de Laptevzee wel honderd keer groter waren dan de hoeveelheid gas die in de atmosfeer hoort te zitten. Het zeeoppervlak schuimde van het opborrelende gas. Er wordt vanuit gegaan dat de permafrostlaag daar aan het smelten is, waardoor het gas door de zachtere laag kan sijpelen. Echter, in zulke grote hoeveelheden, dat de hoeveelheid vrijgekomen methaangas in dit deel van het poolgebied met gemak de totale uitstoot van de wereldoceanen evenaart.

Nu is dit in het kader van de opwarming van de aarde een groot aandachtspunt voor de klimaatwetenschappers. Wanneer de aarde, en dus ook het water, namelijk warmer wordt, zal ook meer permafrost gaan smelten, waardoor er ook meer methaangas vrij zal komen. Het broeikaseffect zou hierdoor ernstig worden versneld, waardoor de aarde dus weer sneller opwarmt, evenals andere permafrostgebieden, waardoor het methaangas nog sneller zal gaan ontsnappen.

Bronnen: Meteo Consult, The Independent, Noorderlicht VPRO, International Arctic Research Center
Woonplaats: Oldambt(Oost Grunn)
Berichten: 1851
Lid sinds: 3 sep. 2008
26 september 2008, 16:10 uur | Bericht #20738
Ze moeten die handel daar gaan delven. want er zit daar een schat aan brandstof.want de meenste hr cv instalaties hebben minder dan 5%aan co2 uitstoot.dat is minder belastend dan het menthaan al daar. maar milleu bewegingingen hebben daar meer aandacht bij dan alle uitstoot dat geproduseert word in asiatische landen waar zuurstof bijna duurder en schaarser is dan fosiele brandstof.en ook in de ruimte terecht komt.


vg/
Hou feller mug en horzel steken, Houveul te eerder de dunder lös zal breken
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 655 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 655, lezen 8 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden