Toen een duur, hightech meetapparaat de geest gaf, zocht NASA-researcher Alberto Behar zijn heil in een simpel en verrassend alternatief: een bateljon badeendjes. Behar werkt voor NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië. Hij probeert in kaart te brengen hoe het smeltwater van gletsjers in Groenland zich naar de oceanen beweegt en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van de zeespiegel.
90 stuks
Behar heeft om daar zicht op te krijgen 90 badeendjes uitgezet op de Jakobshavn-gletsjer. Die zullen door het smeltwater meedrijven. Het was eerst de bedoeling om het smeltwater te volgen met een speciale robot, die was uitgerust met een gps-zender. Maar dat ding ging stuk.
Alle eendjes hebben een sticker op hun rug met daarop een e-mailadres en het woord 'beloning' in verschillende talen. Behar hoopt dat de vinders contact met hen zullen opnemen.
Twee van de grootste gletsjers van Groenland staan op het punt uiteen te vallen. Dat verklaarden ondertussen andere Amerikaanse onderzoekers die dagelijks beelden van de NASA-satellieten analyseren.
Manhattan
Een stuk van 29 vierkante kilometer van de gletsjer Petermann in het noorden van Groenland kwam tussen 11 en 24 juli los. Dat komt overeen met de oppervlakte van Manhattan, verduidelijkt Jason Box van het polaire onderzoekscentrum van de universiteit van Ohio in een communiqué.
Volgende breuk
Tussen 2000 en 2001 kwamen andere grote ijsschotsen, ter grootte van 86 vierkante kilometer, los van gletsjer. Verontrustender vinden Jason Box en zijn team een enorm gat op de laatste satellietbeelden, dat begint aan de rand van de gletsjer. Mogelijk wijst dat op een volgende breuk die een veel groter stuk zal losmaken. Als de barst zich voortzet tot aan het rift hogerop de gletsjer, kan een stuk tot 160 vierkante kilometer loskomen. Dat is een derde van de gletsjermassa, leggen de wetenschappers uit.
Jakobshavn
Ze wijzen er ook op dat de enorme gletsjer Jakobshavn blijft krimpen en dat zijn grens nooit zo ver landinwaarts lag in 150 jaar observatie. De noordelijke arm van de Jakobshavn is losgekomen gedurende de laatste maanden en de gletsjer heeft 10 vierkante kilometer verloren sinds het einde van het laatste seizoen van dooi.
De gletsjer is 94 vierkante kilometer ijs kwijtgespeeld tussen 2001 en 2005, een fenomeen dat de impact van de klimaatsverandering in de wereld duidelijk maakt.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
We hebben de voorbije maanden al vaak gespeculeerd over hoe snel het poolijs nu eigenlijk smelt. Een wetenschapper van Nasa zal ons binnenkort misschien het antwoord geven. De man die een robot naar Mars hielp, heeft een systeem bedacht dat moet meten hoe snel de poolkap in Groenland smelt. Maar Nasa wil dit keer liever niet te luid roepen dat de uitvinding hun label draagt. Het ingenieuze toestel zou immers niet meer dan een rubberen badeendje zijn.
Sterke eendjes
De eendjes kosten niet meer dan twee dollar per stuk. Het gaat echter om veel stevigere exemplaren dan deze die in onze badkuip dobberen. De eendjes kunnen ijskoude temperaturen overleven en golven met de kracht van de Niagara watervallen doorstaan. Alberto Behar is een wetenschapper die veel aanzien geniet voor het ontwikkelen van ruimterobots. Hij zoekt al jaren naar een manier om het smelten van de poolkap te meten. Hij deed zijn onderzoek tot nu toe op de gletsjer Jakobshavn, die waarschijnlijk de bron vormde van de ijsberg die de Titanic deed zinken. Je kan deze ijsbergen voortdurend door de oceaan zien drijven, maar het is niet duidelijk waarom ze in de zomer zoveel sneller bewegen. Mogelijk ligt de oorzaak bij smeltend ijs op de top van bergen.
E-mailadres
Het water verlaat de gletsjer via een hol dat helemaal tot op de bodem kan reiken. Behar heeft 90 eendjes door het gat van de ijsberg gestuurd. Hij hoopt dat de eendjes ooit zullen worden opgepikt door een schip en zo zou hij meer kunnen vertellen over het smeltproces van de ijsbergen en over de invloed op de oceanen. De eendjes dragen de boodschappen 'Science Experiment' en 'Reward' in drie talen en er staat tevens een e-mailadres bij.
Cruciaal
Samen met de eendjes stuurde Behar ook een ander toestel de gletsjer in om meer gedetailleerde informatie over onder meer de temperatuur te krijgen. Gletsjers zijn cruciaal voor onze samenleving, want ze vormen de belangrijkste bron van vers water. Als het poolijs zou smelten, zal het zeeniveau zo fel stijgen dat steden als New York en Londen onder water zullen lopen.
Geduld
Behar koos voor badeendjes in navolging van het gekke verhaal over 28.200 badeendjes die in 1992 op zee verloren raakten. Dankzij een speciale code konden wetenschappers de eendjes gebruiken om meer te weten te komen over stromingen. We zullen wel geduld moeten hebben voor de eendjes van Behar weer zullen opduiken. "Het zal even duren voor iemand een eendje vindt en een e-mail stuurt", zegt de wetenschapper. "Deze streken zijn heel verlaten. Er loopt niemand rond om ze op te vangen."
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:17 uur, door Joyce.s