Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 september 2008, 18:21 uur | Bericht #20609
Astronomische herfst gaat ook van start

Nadat op 1 september de meteorologische herfst begonnen is, is het nu de beurt aan de Astronomische herfst. Maar waarom begint de herfst nou precies vandaag, en wat zijn de verschillende achterliggende processen?

Vandaag (maandag 22 september) om 17.44 uur is het zover. Volgens de astronomische of sterrenkundige kalender begint dan de herfst. Dit in tegenstelling tot de meteorologische herfst die al op 1 september is begonnen. De reden hiervoor is voor meteorologen vooral van praktisch aard.


In de omgeving van Meteo Consult beginnen de eerste herfstkleuren op de bomen al zichtbaar te worden. Foto: Wouter de Baar.

Veel mensen leven met het idee dat een seizoen altijd op de 21e van de maand begint. Gemiddeld is dat ook altijd zo. De lente begint meestal op de 20e en de herfst en winter beginnen meestal één of twee dagen later. Het is zelfs een aantal keren voorgekomen dat de astronomische herfst pas op 24 september begon. Het laatst was dit in 1931.


Paddenstoelen werden deze zomer al gesignaleerd, maar passen toch meer bij de herfst.

De seizoenen zijn ontstaan door de aardas die ten opzichte van de zon 23,5˚ uit het lood staat. Als dit niet het geval zou zijn zouden wij op aarde geen seizoenen kennen. Hierdoor verschilt de oppervlakte die een bundel zonnestralen moet verwarmen van dag tot dag. In de praktijk zien mensen dan dat de zon in de zomer hoger aan de horizon staat dan in de winter. De zonnestralen leggen in dat laatste geval ook een langere afstand door de dampkring af, waardoor deze meer worden teruggekaatst door verschillende stoffen in de atmosfeer. Al deze zaken zijn van invloed op de temperaturen.


De baan van de aarde rondom de zon. Op de afbeelding is goed te zien dat de aardas van de aarde scheef staat ten opzichte van de zon.

Het zuidelijk halfrond en het noordelijk halfrond van de aarde hebben altijd tegengestelde seizoenen. Twee keer per jaar staat de zon loodrecht boven de evenaar. Dat is op het moment dat de herfst en de lente beginnen. Als de zomer op het noordelijk halfrond begint staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Dat is het moment dat de dag op het noordelijk halfrond het langst duurt en op het zuidelijk halfrond het kortst.

Een half jaar later staat de zon precies boven de Steenbokskeerkring en begint voor het noordelijk halfrond de winter. De nacht duurt dan op het noordelijk halfrond het langst en op het zuidelijk halfrond het kortst.


Satellietbeelden van de verschillende seizoenen.

Vandaag om 17.44 uur staat de zon loodrecht boven de evenaar. In theorie zouden dag en nacht dan even lang moeten duren. Echter uit de tabel waar de tijden van zonsopkomst en zonsondergang te vinden zijn blijkt wat anders! De eerste herfstdag duurt namelijk 12 uur en 11 minuten. Pas op 25 september duren dag en nacht volgende de tabel van zonsopkomst- en zonsondergangtijden even lang. Hiervoor zijn eigenlijk twee verschillende oorzaken.


In deze grafiek is goed te zien dat pas op 25 september de dag precies 12 uur duurt.

Op de eerste plaats wordt het moment waarop het bovenste deel van de zon boven de horizon komt gezien als het tijdstip van zonsopkomst. En ook van een zonsondergang spreken we pas als het laatste stukje zon verdwenen is. Hierdoor duurt de dag momenteel nog iets langer dan de nacht.

Een tweede rol is weg gelegd voor de atmosfeer. Deze zorgt namelijk voor een fenomeen dat refractie wordt genoemd. Door de atmosfeer worden zonnestralen gebroken en enigszins afgebogen. Hierdoor wordt het beeld van de zon bij de horizon iets opgetild, waardoor hij nog eerder op lijkt te komen en nog later onder lijkt te gaan. We kijken als het ware iets over de horizon heen en zien de zon dus al als hij in werkelijkheid nog net onder de horizon staat. Ook hier geldt, net als bij de scheve aardas, dat als de atmosfeer er niet zou zijn dit effect er ook niet zou zijn.

Bronnen: KNMI, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Stichting de Koepel Utrecht en Meteo Consult.
Markezey
Lid
Woonplaats:
Berichten: 533
Lid sinds: 3 jul. 2008
23 september 2008, 10:00 uur | Bericht #20623
Heel boeiend stukje hoor
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 636 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 636, lezen 8 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 6".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden