Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied is het de komende dagen rustig en droog najaarsweer. Overdag wordt het 17 graden, maar de nachten verlopen landinwaarts koud met vorst aan de grond. Afgelopen maandag is voor het eerst in het seizoen de temperatuur aan de grond net iets onder het vriespunt gekomen. Op donderdagochtend was het nog kouder met in Twenthe en Hupsel ongeveer 2 graden vorst aan de grond.
Door een krachtig hogedrukgebied boven Rusland houdt de wind het voorlopig vrij rustig en zijn er weinig wolken. Dat zijn de ideale omstandigheden voor koude nachten. Houd er wel rekening mee dat de waarde de temperatuur op neushoogte weergeven en niet aan de grond.
©Weathernews
De afgelopen nachten waren koud. Onder meer dankzij het rustige en heldere weer. Gisterochtend vroeg was de temperatuur op tien centimeter alleen in het oosten van het land naar bijna -1 graad gedaald. Vorst aan de grond dus, ook wel nachtvorst genoemd. Niet te verwarren met ‘echte’ vorst, waarmee we negatieve temperaturen op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter bedoelen. Maar daarvan is tot nu toe nog geen sprake geweest. Dat is ook wel bijzonder in september. De vroegste datum met vorst na het zomerseizoen is officieel 16 september 1971. Toen daalde het kwik op de normale meethoogte in Twenthe naar -0,9 graad, in De Bilt -0,7 graad en in Eindhoven -0,4 graad.
IJs aan het gras in de uiterwaarden van de IJssel bij Terwolde, gezien door Mark Wolvenne.
Afgelopen nacht en vanochtend vroeg noteerde Ell, gelegen tussen Thorn en Weert in Limburg, een minimumtemperatuur van 0,4 graad op 1,5 meter boven het maaiveld. Net geen officiële vorst dus. Dat lukte wel op ‘schoenhoogte’, met zelfs -3 graden daar. Op wat meer plekken dan gisteren kwam het overigens tot nachtvorst: Weerstations Gilze-Rijen, Eindhoven, Heino en Twenthe kwamen allemaal met (afgerond) -1 graad op tien centimeter op de proppen.
Koude nachten en (vroege) ochtenden in het najaar gaan vaak samen met mistflarden en -banken. Uitkijken in het verkeer. Foto: Karin Broekhuijsen.
Af en toe gaan er jaren voorbij dat de eerste nachtvorst na het zomerseizoen pas in november optreedt. Maar soms kan het, zij het zeer plaatselijk, zelfs al in de loop van augustus gebeuren. De ideale omstandigheden zijn naast de geleidelijk langere nachten een heldere droge lucht, geen of nauwelijks wind en een van oorsprong koude luchtsoort, zoals nu. De aangevoerde lucht komt dezer dagen namelijk helemaal vanuit het gebied Noord-Rusland, middels een noordoostelijke wind. Verder hangt het ook nog van de grondsoort af of het tot nachtvorst komt. Boven zandgronden koelt de lucht verder af dan boven kleigrond. Het oosten van het land, maar ook de kustduinen, zijn daarom de gevoeligste plekken voor nachtvorst. Omdat de zon nog wel voldoende kracht heeft, kan er een flink verschil tussen dag en nacht optreden bij zonnig weer. Soms kan dat wel 20 graden zijn.
Overdag is het in de zon met weinig wind best wel aangenaam. Foto: Ria Janssen, Chaam.
De komende dagen warmt het in de middag steeds naar 16 tot 18 graden op, terwijl de nachten minder koud zullen zijn. Dit laatste heeft te maken met de aanvoer van vochtigere lucht met daarin naar verwachting steeds meer (uitgestrekte) wolkenvelden. En onder zo’n ‘warme wolkendeken’ kan het 's nachts niet sterk afkoelen. Komende nacht zijn de wolken er echter nog niet. Het is nog een keer overwegend helder en daarbij erg rustig met geen/nauwelijks wind, zodat de temperatuur weer behoorlijk onderuit gaat. Het zal de voorlopig laatste koude nacht zijn, met opnieuw vorst aan de grond. In misschien nog wat meer gebieden dan afgelopen nacht. Verder ontstaat er opnieuw mist, ook een typisch najaarsverschijnsel. Op maandag begint dan officieel de herfst. Om 17.44 uur als de zon loodrecht boven de evenaar staat.
Bron: Meteo Consult.
Afgelopen nacht is het koud geweest in het land. In het oosten daalde de temperatuur naar een halve graad boven nul. In het midden van het land werd het plus 3 graden. Aan de grond vroor het op diverse plaatsen.
We moeten misschien weer een beetje wennen aan de kou in de avond, nacht en ochtend. In de vroege ochtend, net voor zonsopkomst, is de temperatuur zoals gebruikelijk het laagst. In de Achterhoek bleef het afgelopen nacht maar net boven nul. Op 10 centimeter hoogte vroor het meer dan 2 graden.
Ook gebruikelijk is dat het in het najaar aan de kust het warmst is. Aan de Zeeuwse kust en op de waddeneilanden kwam het vannacht niet onder de 8 tot 9 graden. De komende nachten wordt het langzaam wat minder koud doordat wolken en wind de afkoeling temperen.
©Weathernews