Klimaatverandering heeft in de komende tientallen jaren uiteenlopende effecten. Over de gevolgen voor de ozonlaag zijn de specialisten in dit land het niet met elkaar eens.
Tempertuursverandering zal zonder twijfel invloed hebben op de samenleving. Gisteren werd er een rapport gepubliceerd door het Erasmus MC i.s.m. Universiteit Maastricht, het RIVM en het Planbureau voor de Leefomgeving. In dit rapport werd beschreven wat er met de ozonlaag gebeurt en wat dat voor effecten dat heeft op de samenleving. Vandaag komt het KNMI i.s.m de Technische Universiteit Eindhoven met compleet tegenovergestelde conclusies.
Wie heeft het bij het rechte eind?
Risico's voor volksgezondheid door klimaatverandering, Erasmus MC, 17 sept 2008
Huidkanker
De auteurs van het rapport hebben onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn van klimaatverandering en de afbraak van de ozonlaag. Naast sterfte en ziekte door hittestress en een toename van de ziekte van Lyme, noemen zij ook meer en ernstiger klachten van allergische aandoeningen en meer voedselvergiftiging. Door de verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling zal het aantal gevallen van huidkanker en staar waarschijnlijk toenemen. Overigens staat daar tegenover dat de sterfte door winterkoude mogelijk juist afneemt.
Broeikaseffect versnelt herstel ozonlaag, KNMI, 18 sept 2008
Het door het broeikaseffect toenemende temperatuurverschil tussen de tropen en de Noordpool in de hogere atmosfeer leidt mogelijk tot een versneld herstel van de ozonlaag. Dit concluderen onderzoekers van het KNMI en de Technische Universiteit Eindhoven.
Misschien is het een goed idee dat de universiteiten en overheidsinstellingen op bepaalde vlakken meer met elkaar gaan samenwerken om dergelijke tegenstijdige publikaties te voorkomen.
©Weeronline