Dat er meer vreemde insekten voorkomen komt ook omdat de trantsport van goederen en mensen de laatse jaren enorm is toegenomen. dus ziektes ed. zullen dan ook vaker voorkomen. natuurlijk hebben de zachte of geen winters daar ook invloed op.en geef ik toe dat Teken Hier steeds meer voorkomen door klimaat verandering.net als heel vroeger toen hier nog ijsberen en mamoets liepen.
Het hele zaakje berust weer op geldklopperij. en er veranderd toch geen moer de natuur laat zich niet omkopen. zoals menig mens.de aarde is altijd al onderhevig geweest van klimaatvananderingen.
vg/wglr.
Waar ik me meer zorgen om maak is dat er 's winters zo goed als geen echte vorst meer voor lijkt te komen. Daardoor kunnen allerlei exotische dieren en planten hier beter gedijen, ook de soorten waar we vanuit gezondheidskundige aspecten niet op voorbereid zijn. Een goed voorbeeld daarvan vormt de opmars van de eikenprocessierups.
De opwarming van de aarde zal de komende jaren de Nederlandse volksgezondheid nadelig beïnvloeden. Dat is gebleken uit een onderzoek van een aantal onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, de Universiteit van Maastricht, het RIVM en het Planbureau voor de leefomgeving. Maar wat zijn nou precies de gevolgen van klimaatsverandering voor de volksgezondheid?
Na aanleiding van het onderzoek hebben de wetenschappers van deze instellingen een rapport opgesteld. Uit het persbericht, waarin in het kort de conclusies worden beschreven, blijkt er toch wel een verontrustend verband te zijn tussen opwarming van de aarde en de volksgezondheid in Nederland.
De hitte-index van Steadman geeft aan bij welke temperaturen er gevaar op komst is voor onze gezondheid. Hierbij wordt naar zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid gekeken. Er is een duidelijk verband: hoe hoger de temperatuur en/of de luchtvochtigheid, hoe groter het gevaar.
Volgens de onderzoekers zullen namelijk jaarlijks meer mensen overlijden door hittestress. Verder zal de ziekte van Lyme toenemen door een groeiend aantal tekenbeten. Er zullen meer voedselvergiftigingen komen. Allergische klachten zullen toenemen, zowel in aantal als in heftigheid.
Hittestress ontstaat bij hoge temperaturen. Vaak worden alleen mensen met verminderde lichamelijke conditie hierdoor getroffen. Hierbij moet men niet alleen denken aan ouderen, maar ook aan mensen met hart-, vaat- en longziekten. Volgens de onderzoekers gaat het in ieder geval over honderden extra sterfgevallen en duizenden extra ziektegevallen per jaar.
De vraag is echter of dit ook gebeurt als een hittegolf zich meerdere keren achtereen voordoet. Is het immers niet zo dat de meest zwakke personen bij de eerste personen al (dodelijk) getroffen worden, waardoor een sterftecijfer bij een tweede hittegolf veel lager zal zijn? Vooralsnog is dit wetenschappelijk niet bewezen, maar wel aannemelijk.
De hogere temperaturen resulteren erin dat het aantal teken toenemen, waardoor meer mensen gebeten zullen worden en daardoor de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Vooral de hogere nacht- en wintertemperaturen zijn de veroorzaker. Teken kunnen onder deze omstandigheden beter overleven en zich beter vermenigvuldigen.
Bij hoge temperaturen kunnen bacteriën goed leven, waardoor het aantal toeneemt en daarmee het aantal mensen dat getroffen wordt door een voedselvergiftiging. Door de hogere temperaturen wordt de schakel tussen voedselproducent en consument namelijk kwetsbaarder. Er hoeft maar ergens in deze keten een bepaalde bacterie te komen en mensen kunnen ziek worden.
Allergische reacties bijvoorbeeld astma en hooikoorts zullen ook toe kunnen nemen door warmer. Zo wordt bijvoorbeeld het pollenseizoen verlengd, waar zowel mensen met astma als mensen met hooikoorts last van kunnen hebben.
Maar voor astmapatiënten spelen niet alleen de pollen een belangrijke rol. De zachtere winters zijn namelijk gunstig voor huisstofmijt. Ook dit beestje kan voor deze mensen erg vervelend zijn.
Ook tijdens de afgelopen zomer, die in de ogen van veel mensen toch wel tegenviel, werd regelmatig een temperatuur van 20 graden bereikt.
Al bij temperaturen van 20 graden of meer treedt er volgens de onderzoekers extra sterfte op. Door de opwarming van de aarde zal deze temperatuur in Nederland ook steeds vaker gehaald gaan worden en daarom zullen maatregelen in de toekomst ook nodig zijn. De wetenschappers adviseren om richtlijnen op te stellen voor de bouw van koelere huizen en instellingen. Maar niet alleen de bouw zal rekening moeten houden met warmer weer. Ook mensen die in de zorg werken zullen in de toekomst vaker te maken krijgen met weergerelateerde gezondheidsproblemen.
Bronnen: Erasmus Medisch Centrum, Universiteit van Maastricht, RIVM, Planbureau voor de leefomgeving en Meteo Consult.
Door de globale temperatuurstijging van de afgelopen tientallen jaren smelten gletjers in snel tempo. In Europa gebeurt dit sneller dan elders in de wereld, zo meldt het EEA (Europees Milieuagentschap).
De temperatuur stijgt in Europa sneller dan in de rest van de wereld. De alpengletsjers smelten in een rap tempo en in de landen rond de Middellandse Zee valt nu 20 procent minder regen dan ongeveer een eeuw geleden. Dat heeft het in Kopenhagen gevestigde Europese milieuagentschap EEA zondag gemeld. Het agentschap stelt dat de temperatuur in Europa sinds de industrialisering met 1 graad Celsius is gestegen.
Voor de rest van de wereld was de stijging 0,8 graad. Ook voor de toekomst voorspelt EEA een voor Europa snellere stijging van de temperatuur dan voor de rest van de wereld. Over de Europese gletsjers schrijft het agentschap dat die sinds 1850 gemiddeld twee derde van hun omvang hebben verloren. Vooral na 1980 zijn de gletsjers snel kleiner geworden.
Voorbeeld van een wegsmeltende gletsjer
Bron:Weeronline