De verwachting voor vrijdag 12 september heeft zekere en onzekere kanten. Dat er langdurig regen gaat vallen staat vast. Dat gaat in de zuidwestelijke helft van het land gebeuren, maar hoever de regen zich naar het noordoosten uitbreidt, is nog niet duidelijk. Laat staan dat we nu al kunnen aangeven welke plaats misschien wel 60 millimeter te verwerken krijgt.
Kenmerkend voor buien is dat ze zeer lokaal zijn. Jij kan in een hoosbui zitten, terwijl het een kilometer verderop nog droog is en misschien ook wel droog blijft. Voor veel mensen is dit een vervelende situatie. Moet ik de paraplu nu wel of niet meenemen? Voor de zekerheid toch maar doen… Maar eenmaal weer thuis blijkt het droog te zijn gebleven. Frustratie alom! Er waren toch buien voorspeld? Nu heb ik voor niets regenkleding meegenomen!
Een paar kilometer verderop is de stemming ook niet al te best. Er zouden buien gaan vallen. En dat blijkt! Het regent al twee uur onafgebroken door. En niet al te zuinig. Er is al 40 millimeter naar beneden gekomen. De reden? Weinig stroming in de bovenlucht, waardoor buien lang stil blijven hangen en boven een klein gebied vrijwel helemaal leeg regenen.
De gemiddelde neerslaghoeveelheden van vrijdag 0.00 tot 24.00 uur volgens het Europese model. Die lijken mee te vallen, maar schijn bedriegt.
Wat is er aan de hand?
Met een situatie die zojuist is beschreven krijgen we vrijdag 12 september misschien wel te maken. Er staat namelijk langdurige regen in de verwachting. Ingebed in deze regen zitten ook buien, tijdens welke het een tijdje flink harder kan regenen. De modellen geven aan dat er lokaal wel 60 millimeter neerslag kan vallen.
Lokaal kan wel 60 millimeter in 24 uur vallen. Dat kan tot dit soort taferelen leiden.
Donderdag 11 september ligt er een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland. Dit zijn de restanten van tropische storm Hanna. Een koufront, welke gekoppeld is aan deze depressie, ligt boven de Noordzee en beweegt zich in de richting van onze kust. Donderdagavond bereikt dit koufront de Zeeuwse kust.
Donderdag ligt het koufront nog boven de Noordzee.
Dan wordt de situatie interessant. Boven Frankrijk ontstaat namelijk een lagedrukgebied, precies onder het front, die daardoor de bewegingsrichting verandert. Er ontstaat namelijk een knik in het front, precies boven Zeeland. Gevolg is dat het daar dan ook blijft regenen. Voor de rest van Nederland betekent dit dat het front niet vanaf zee binnen komt drijven, maar vanuit België.
Een lagedrukgebied boven Frankrijk maakt in de nacht naar vrijdag een knik in dit frontale systeem.
Het front regent helemaal leeg
Het front beweegt maar erg langzaam. Vrijdagmorgen komt het de andere zuidelijke provincies van ons land binnendrijven. In de nacht naar zaterdag ligt het pas halverwege ons land. En dan gebeurt er iets bijzonders. Boven Scandinavie ontstaat een hogedrukgebied dat zich in zuidelijke richting uitbreidt. Deze is van invloed op de storing die op dat moment pal boven ons land ligt. Die wordt namelijk teruggeduwd. Voor de gebieden die dan al in de regen lagen betekent dit dat ze nog langer in de regen liggen. En dat is nog niet alles. In de loop van de nacht naar zondag is het front in zijn geheel verdwenen. Vrijwel al zijn vocht heeft hij dan boven Nederland naar beneden laten vallen.
Vooral Zeeland ziet hierdoor lang in de regen. Het front beweegt zich maar erg langzaam.
Het hogedrukgebied kan gunstig uitpakken voor het noordoostelijke gedeelte van Nederland. Het lijkt er namelijk op deze de regenstoring terug duwt voor deze het noordoosten heeft bereikt. Hierdoor zou het daar weleens helemaal droog kunnen blijven. Voor de zuidwestelijke helft van Nederland is dit echter wel vervelend. Hier komt namelijk nog eens wat extra nattigheid uit de lucht vallen.
Een hogedrukgebied boven Scandinavië duwt het front uiteindelijk terug naar het zuidwesten. Op het tweede front zit geen regen. Deze vormt de voorste begrenzing van koelere en drogere lucht.
Dat een storing die gekoppeld is aan de restanten van een tropische storm voor flinke hoeveelheden neerslag kan zorgen is erg logisch. Het systeem is namelijk afkomstig van de tropen en bevat daarom veel vochtige en relatief warme lucht. En dat blijft ook uit de neerslaghoeveelheden die door de verschillende modellen berekend worden. Het Europese model berekent op sommige plaatsen wel 30 millimeter regen. Dit is maar een gemiddelde. In een dergelijke situatie betekent dit dat sommige plaatsen meer dan het dubbele te verwerken krijgen. Dat komt neer op meer dan 60 millimeter neerslag in 24 uur!
Deze kaart geeft aan hoeveel er maximaal op een bepaalde plaats kan vallen. Dat zou zo maar eens meer dan 60 millimeter kunnen zijn. Maar houdt het noordoosten het dan toch droog?
Bronnen: Meteo Consult.
Nou is het natuurlijk de vraag of die 60mm hier in 10 minuten gaat vallen, of gedurende 24 uur.. met buien weet je het nooit. Ik ga in iedergeval alvast mn regenpak uit de kast halen .
Leuk berichtje . | Gewijzigd: 11 september 2008, 22:27 uur, door kasper