Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maui, HI.

10 Jan 2025 20:20:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maui, HI.

10 Jan 2025 17:16:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maui, HI.

10 Jan 2025 16:13:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maui, HI.

10 Jan 2025 15:11:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maui, HI.

10 Jan 2025 14:00:30

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:55

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:55

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:55

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:55

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

10 Jan 2025 10:30:54

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 22:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:00

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 september 2008, 01:33 uur | Bericht #20014
Dat extra zetje

Koele lucht over het warme zee- en IJsselmeerwater aan het eind van de zomer in de herfst kan buienstraten opleveren. Wanneer de atmosfeer echter niet zo heel onstabiel is, worden de effecten van het warme water nog het best duidelijk.

Watertemperaturen in de Noordzee en het IJsselmeer
De temperaturen van het water aan de oppervlakte – want daar draait het om – laten vooral in relatief ondiep water lokaal grote verschillen zien. Dat komt ook terug in de kaarten hiernaast met de watertemperaturen in het IJsselmeer en de Noordzee.

Dichtbij de wal is het in deze tijd van het jaar het warmst. Zowel langs de kust als boven het IJsselmeer zijn de afwijkingen over korte afstand hier en daar groot. Soms heeft het met meetfouten te maken, maar het overgrote deel van de warme en koude plekken is goed weergegeven.


De temperatuur van het oppervlaktewater in de laatste week van augustus.


De temperatuur van het oppervlaktewater in de eerste week van september.

Overigens ook in de tijd zien we grote verschillen in temperatuur terug, als we beide kaarten - de één van de laatste week van augustus en de andere van de eerste week van september - vergelijken.

Extra zetje
Bij tropische orkanen zien we dat grootschalige wetlands langs een kust een orkaan extra lang in stand kunnen houden. De cyclonen hebben als voedingsbron zeer warm zeewater, maar dit hoeft niet per sé zeewater te zijn. Water in wetlands, dat door de ondiepte ervan fors door de zomerzon is opgewarmd, levert ook energie aan orkanen. Als een cycloon over zo;’n gebied trekt blijft ze dan ook langer op sterkte dan wanneer ze over droge landmassa’s trekt.

Maar ook bij simpele Hollandse regenbuien kan dit effect de kop op steken. Bij buien die van zee het land op drijven zien we soms dat ze al voor de kust (zonder dat kustconvergentie een rol speelt) ineens activeren of dat er zelfs buien ‘uit het niets’ ontstaan, doordat de stijgende luchtbewegingen plots een stuk sterker worden.

Ook buien die van boven een relatief koel landoppervlak een groot wateroppervlak opdrijven, activeren vaak. Om dezelfde reden: de onstabiliteit neemt toe doordat het verschil in temperatuur tussen hoog in de atmosfeer (koud) en aan de grond (boven het warme water ineens een stuk warmer) toeneemt. Het warme water geeft een extra zetje.

Voorkeursgebieden
De meeste buien trekken in Nederland in noordoostelijke richting (de overheersende stroming is zuidwestelijk). Vooral bij het IJsselmeer, boven de Randmeren, de Friese meren, en boven de Waddenzee speelt het effect van oplevende buitenactiviteit daarom regelmatig.

Soms een waar spectakel
Bij een aanhoudend zelfde stromingsrichting zien we hierdoor soms achter elkaar, steeds maar opnieuw, (actievere) buien ontstaan, op dezelfde plek. Die vervolgens ook dezelfde route afleggen. Bui na bui na bui….. En lokaal komt het dan tot enorme hoeveelheden neerslag. Zo viel op 3 augustus van dit jaar in het plaatsje Nes op Ameland afgerond 70 millimeter neerslag uit een buienstraat die daar minstens 5 uur achtereen stortregens veroorzaakte.

Nog veel spectaculairder was de ‘losse’ bui die zich die dag boven het warme IJsselmeerwater razendsnel ontwikkelde tot een supercell. Deze bui bracht een forse windhoos voort in Friesland en Groningen.

Soms net aan genoeg
Die 3de van augustus was de atmosfeer sowieso al behoorlijk onstabiel. Maar op dagen waarop het (nog) net niet ontstabiel genoeg lijkt om echt een forse bui te genereren, is het extra zetje van het warme water soms net genoeg.

Een voorbeeld is de situatie van donderdag 4 september. Het water in de zones langs de westkust van het IJsselmeer vanaf Durgerdam naar het noorden toe en tussen Monnickendam, Marken en Volendam was zeer warm. Dat geldt ook voor de vele plassen (meertjes) binnen de dijk. De bui die via de regio Amsterdam het IJsselmeer optrok, activeerde boven dit verhoudingsgewijs zeer warme water behoorlijk.


Neerslagradarbeelden van 4 september. Klik op de afbeelding voor bewegende beelden.

Meer naar het noordoosten toe op het IJsselmeer wisselen gebieden met bijna even warm en koeler water elkaar af. De bui bleef nog even stevig, maar zakte uiteindelijk richting de noordoostpolder en Friesland wat in.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Woonplaats: Heerhugowaard
Berichten: 493
Lid sinds: 30 jul. 2006
11 september 2008, 11:48 uur | Bericht #20029
Hoi Jan,

goed verhaal, maar je vergeet een mooi verschijnsel wat in deze tijd van het jaar ook vaak voorkomt, met dezelfde oorzaak als je hierboven..: Waterhoosjes!

Als het juist erg onstabiel is, kunnen boven het warme water waterhoosjes ontstaan, vorig jaar was dat een paar keer in het nieuws, er was een hele grote boven de wadden vlak bij Texel. Ik weet niet meer precies wanneer dat was, maar op elk journaal werden daar toen beelden van getoond.

Ik heb er zelf eentje gespot boven de Noordzee, die kon ik hier vanaf de tweede verdieping op Schiphol Oost goed zien.

Het weer leek op dat van vandaag, redelijk warm, zonnig, niet te veel wind en onstabiele vochtige lucht (erg koud op grote hoogte) Op de grens van land en water in de buurt van Bloemendaal aan zee schat ik zo in, groeide een enorme cumulus congestus wolk heel snel uit tot een volwassen bui, de onderkant was kaarsrecht en zeer donker.. nog voordat er regen uitkwam, ontstond ineens een heel smal slurfje die de grond, of water net aan niet raakte. Het was een mooi gezicht dat slurfje onder die wolk te zien bewegen als een soort enorme regenworm die uit de wolk kwam kruipen. Ik terug naar mijn werkplek om m'n camera te pakken, maar toen ik terug kwam was ie alweer weg. Het heeft misschien twee minuten geduurt... een paar minuten later begon het uit die wolk te regenen.

Het zou vandaag ook zomaar kunnen gebeuren als de onweerstoring naderbij komt, goed opletten dus langs het water

Lots
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.541 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 24 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 24, lezen 2 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden