De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek, staat op het punt van heropstarten na veertien maanden stilstand. Dat is bij het CERN in Genève vernomen. Mogelijk beginnen er morgenochtend weer deeltjes door de Large Hadron Collider te schieten, vertelt woordvoerder James Gillies.
Broodkruimels
Amper enkele dagen na de ingebruikname van de 27 km lange deeltjesversneller 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens, was er op 19 september 2008 een panne in het koelsysteem. Tijdens de procedures om de LHC her op te starten na reparatie kwam er enkele weken opnieuw vertraging omdat op 3 november een vogel broodkruimels had laten vallen op een elektrische installatie buiten het gebouw. Daardoor was een kortsluiting in het koelsysteem ontstaan.
©Hln | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek, is vrijdagavond na veertien maanden stilstand weer in werking getreden, zo heeft het CERN in Genève bekendgemaakt. In de 27 km lange tunnel schieten er opnieuw protonen. Amper enkele dagen na de ingebruikname op 10 september 2008 van de 27 km lange deeltjesversneller 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens, legde een panne in het koelsysteem twee magneten lam waardoor een grote hoeveelheid voor de koeling benodigde helium door de onderaardse tunnel stroomde. De experimenten zijn enkel mogelijk bij het absolute nulpunt, min 273,15 graden.
Tijdens de procedures om de LHC herop te starten na reparatie en opwaardering kwam er enkele weken opnieuw vertraging omdat op 3 november een vogel broodkruimels had laten vallen op een elektrische installatie buiten het gebouw, waardoor een kortsluiting in het koelsysteem ontstond. Daardoor steeg de temperatuur van de LHC met zes graden, zonder echter echt stil te vallen.
De volgende mijlpaal zijn laag-energetische botsingen binnen ongeveer een week. Die eerste data moeten de wetenschappers toelaten te ijken. De botsing van deeltjes in de 3,76 miljard euro kostende LHC moet de laatste vragen over het wezen van de materie en de oorsprong van het heelal helpen oplossen.
bron: nieuwsblad
Na ruim een jaar lang reparaties te hebben uitgevoerd hebben wetenschappers van de deeltjesversneller (LHC) maandag op hetzelfde moment protonen in tegengestelde richtingen laten circuleren. Dat heeft de directeur van de versneller, Steve Myers, gezegd. Met de circulatie in tegengestelde richting van protonen nadert de LHC het moment dat hij volledig operationeel is.
Het doel is om protonen op elkaar te laten botsen met een snelheid die bijna gelijk is aan de lichtsnelheid. Wetenschappers hopen daarmee de omstandigheden van vlak na de Big Bang te simuleren, het moment miljarden jaren geleden waarop het universum ontstond. Wetenschappers hopen met deze informatie kennnis op te doen over oorsprong en aard van materie.
©Nieuws.nl
Ze hebben hem al eerder uitgetest
In de Large Hadron Collider (LHC) hebben geleerden opnieuw protonen met elkaar laten botsen. Daarbij is voor het eerst de CMS (Compact Muon Solenoid) ingezet, een detector die de botsingen tussen de protonenbundels registreert. De LHC was vrijdag opnieuw opgestart nadat hij maanden had stilgelegen door problemen met de koeling van de magneten. Darna is het snel gegaan en de geleerden hebben intussen al botsiingen laten plaatsvinden tussen protonen met een energie van 450 GeV (giga-elektonvolt, een miljard elektronvolt).
Daarbij is voor het eerst de Compact Muon Solenoid (CMS, een muon is een lepton, een elementair deeltje dat niet uit quarks bestaat, een solenoïde een elektromagneet) gebruikt. Dat is een detector die de botsingen tussen de protonen registreert en vastlegt (zie foto). In de CMS zit ook een "sporenkamer" waaraan jarenlang gewerkt is door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.
De volgende dagen en weken zal de intensiteit van de protonenbundels en de energie waarmee ze rondgedrevenb worden verhoogd worden. Voor het einde van het jaar hopen de wetenschappers van het CERN het record te breken dat nu nog op naam van de deeltjesversneller TEVATRON van het Fermilab in Chicago staat. Daar is 1,96 TeV (tera-elektronvolt, een biljoen elektronvolt) bereikt. In de LHC zou zowat tien keer zoveel bereikt kunnen worden.
©De Redactie
Wetenschappers van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), hebben dinsdag de circulatie van protonen in de 27 kilometer lange cirkelvormige tunnel met twintig procent versneld. Dat heeft een woordvoerder van de Europese organisatie van nucleair onderzoek (CERN) gezegd. Het voorspoedige verloop van de versnelling is goed nieuws voor de LHC, die maandenlange reparaties heeft ondergaan. De deeltjes legden de 27 kilometer dinsdag elfduizend keer per seconde af, een circulatie die de lichtsnelheid naderde.
Uiteindelijk moeten in de LHC de omstandigheden worden nagebootst zoals die één tot twee biljoenste van seconde na de oerknal waren. Daartoe worden protonen in tegengestelde richtingen op elkaar afgevuurd en in botsing met elkaar gebracht. Hieruit hopen natuurkundigen ook meer inzicht te krijgen in fenomenen als donkere materie, antimaterie en supersymmetrie.
Het CERN hoopt binnen tien dagen met deze doelbewuste botsingen te beginnen. Als alles goed verloopt kan volgend jaar begonnen worden met het op vol vermogen laten botsen van protonen.
©De Pers
http://www.youtube.com/watch?v=UaC1oB-Rh3Q <-- ff doorspoelen naar 4 minuten | Gewijzigd: 25 november 2009, 13:32 uur, door GraphicNizor
Festival Weerman --> www.weerbewaking.nl
Bedrijfsfotografie -->> www.pxpro.nl
De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) heeft een snelheidsrecord gevestigd door protonen met 1,18 biljoen volt door de tunnel onder de Frans-Zwitserse grens te jagen. Dat heeft het CERN maandag gezegd. Het vorige record, 1 biljoen volt, werd in Chicago behaald.
Het succes van maandag moet de opmars zijn tot het behalen van nog hogere snelheden volgend jaar, die moeten bijdragen aan de kennis van en het inzicht in de opbouw van materie en het universum.
©De Pers
De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), heeft een nieuw record gevestigd. Sinds gisteravond (zondag 29 november) produceert de LHC deeltjes met een hogere energie dan welke andere deeltjesversneller op aarde dan ook.
De tegengesteld gerichte protonenbundels in de versneller bereikten vandaag een relatieve energie van 1,18 TeV (tera-elektronvolt oftewel biljoen elektronvolt). Daarmee werd het vorige record van 0,98 TeV, dat sinds 2001 in handen was van de Amerikaanse Tevatron-versneller, ruimschoots overschreden. De LHC is overigens nog lang niet op volle sterkte. Voor het wetenschappelijke onderzoek dat het eerste kwartaal van 2010 van start zou moeten gaan, is een energie van 7 TeV gewenst.
© astronieuws.nl
De deeltjesversneller onder de Frans-Zwitserse grens heeft in het weekeinde vijftigduizend botsingen tussen protonen veroorzaakt op het hoogste energieniveau dat ooit is bereikt. Dat heeft het CERN maandag gezegd. De resultaten openen de weg voor nog hogere energieniveaus volgend jaar en nieuwe experimenten in het onderzoek naar de vraag waar materie uit opgebouwd is.
©Nieuws.nl
http://www.kennislink.nl/publicaties/de-lhc
link http://www.kennislink.nl/publicaties/radiu...ijzeren-voetbal
De deeltjesversneller van het in Zwitserland gevestigde internationale onderzoeksinstituut Cern is vanochtend opnieuw in werking gesteld. De zogenaamde Large Hadron Collider (LHC) was sinds december 2009 buiten werking. De eerste deeltjes werden rond 4.10 uur in de ochtend door de deeltjesversneller gejaagd, luidt het in een mededeling.
Het gigantische ondergrondse apparaat met een kostprijs van 3,9 miljard euro werd in december buiten werking gesteld na een korte periode van activiteit sinds 20 november 2009. De machine, de grootste in zijn soort ter wereld, werd gelanceerd op 10 september 2008 maar lag sindsdien 14 maanden stil door pannes.
Bron: HLN | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider van het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN, heeft een nieuw wereldrecord neergezet. Dat heeft het CERN in Genève vrijdag meegedeeld. Om 5.20 uur werden twee protonbundels tot elk 3,5 tera-elektronvolt (TeV) door de 27 km lange tunnel onder de Frans-Zwitserse grens versneld. Nooit tevoren is zo'n hoge energie bekomen in een deeltjesversneller, zegt het CERN. De prestatie is een belangrijke stap naar de eigenlijke start van het onderzoeksprogramma. De volgende stap is botsingen tussen protonen te verkrijgen met een energie van 7 TeV (3,5 TeV per straal). Daarna moet de LHC opnieuw geconfigureerd worden om tot 14 TeV.
Wetenschappers willen met de LHC de laatste fundamentele vragen over de materie beantwoord zien te krijgen. Met de botsingen worden de gebeurtenissen na de oerknal nagebootst. De hoop is deeltjes te vinden die slechts in de theorie bestaan, zoals in het bijzonder het Higgs-Boson. De LHC werd op 10 september 2008 in dienst genomen, maar na enkele dagen verstoorden pannes de werking. De huidige cyclus is in november 2009 begonnen.
TeV
Een elektronvolt (eV) is kinetische energie (bewegingsenergie) die een vrij bewegend elektron krijgt bij het doorlopen van een potentiaalverschil van een volt, ongeveer 1,602 × 10-19 joule (symbool: eV). Het is dus een heel kleine hoeveelheid energie. Een TeV is een biljoen eV, een miljoen miljoen eV. 1 TeV is zowat de kinetische energie van een vliegende mug. Dat lijkt niet veel maar voor een protonenbundel, die een veel kleinere massa heeft dan een ug, is het wel veel.
Bron De Redactie