Een grafische voorstelling van de botsing van protonen in de deeltjesversneller van het CERN. © ap.
Als het Higgsdeeltje bestaat, zou het heelal al een fractie na het ontstaan weer in elkaar gestort moeten zijn. Dat stellen Britse kosmologen van King's College in Londen nadat ze onderzoeken naar het Higgsdeeltje vergeleken met recent bewijs voor de oerknal.
In maart kwamen onderzoekers voor het eerst met direct bewijs voor de oerknal en de daaropvolgende exponentiële uitbreiding van het universum. Niet alle wetenschappers kunnen zich echter vinden in de resultaten van dat onderzoek. Een team van Britse kosmologen, onder leiding van Robert Hogan, bekeek nu wat het omstreden onderzoek zou betekenen voor de stabiliteit van ons universum.
Volgens de theorie van het Higgsdeeltje, dat in 2012 werd ontdekt, bevindt ons heelal zich in een semi-stabiele toestand die wordt omschreven als 'vals vacuüm'. Een grote energiebarrière voorkomt dat ons universum in het 'echte vacuüm' terechtkomt. Maar tijdens het zogenaamde inflatietijdperk, de periode waarin de lege ruimte exponentieel opzwol, zou volgens de wetenschappers een overgang naar dat 'echte vacuüm' moeten plaatsgevonden hebben. Het heelal zou bij die overgang ineenstorten tot een punt met een oneindig hoge dichtheid en een oneindig hoge temperatuur.
Als het Higgsdeeltje dus bestaat, én de waarnemingen van eerder dit jaar kloppen, zou het heelal niet meer bestaan. Toch betekent dat volgens Hogan niet dat de resultaten van het omstreden onderzoek per definitie niet kloppen. Volgens hem kan niet worden uitgesloten dat er onbekende natuurkundige processen aan het werk zijn die een snelle instorting van de ruimte hebben kunnen voorkomen.
Bron: HLN
Groot experiment deeltjesversneller Cern stilgelegd wegens defect
Een van de twee grote, doorlopende experimenten die worden uitgevoerd in de Large Hadron Collider (LHC) van onderzoeksinstituut Cern in Zwitserland, is stilgelegd vanwege een defect.Een woordvoerder van Cern bevestigt maandag aan NU.nl dat er technische problemen zijn met de Compact Muon Solenoid (CMS), een van de twee enorme detectoren die speuren naar nieuwe deeltjes na botsingen van protonen in de ring van de LHC."In de laatste twee weken ontdekten we een probleem met de koeling van de grote magneet in de kern van de CMS detector", aldus de zegsman.
"Die was vervuild geraakt door olie uit een compressor. Inmiddels is de box verwijderd en schoongemaakt. We hopen hem vandaag weer aan de magneet te bevestigen."
Het defect trad op nadat de deeltjesversneller op 3 juni weer in gebruik werd genomen na 27 maanden buiten bedrijf te zijn geweest voor onderhoud en herziening.
Als alles volgens plan verloopt, wordt het experiment later deze week hervat.
Higgsboson
Samen met collega-detector ATLAS was CMS betrokken bij de vondst van de higgsboson in 2012. Dit leverde de ontdekker van het deeltje, de Britse wetenschapper Peter Higgs, een Nobelprijs op.
CMS bestaat uit een enorme spoelmagneet, die een magnetisch veld van vier tesla opwekt - ongeveer honderdduizend keer de sterkte van het magnetische veld van de aarde. In combinatie met de stalen ombouw die de spoel op zijn plaats houdt, weegt CMS 14.000 ton. Het gevaarte is eenentwintig meter lang, vijftien meter breed en vijftien meter hoog.
Het CMS experiment is een van de grootste wetenschappelijke samenwerkingsverbanden in de geschiedenis. Bij de bouw waren 4300 wetenschappers en andere medewerkers uit 42 verschillende landen betrokken.
Door: NU.nl/Matthijs le Loux
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4064415/groot-experiment-deeltjesversneller-cern-stilgelegd-wegens-defect.html
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:18 uur, door Joyce.s
Bron:https://op-webtools.web.cern.ch/op-webtools/vistar/vistars.php