De pas een goede week geleden opgestarte grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC ('Large Hadron Collider') onder de Frans-Zwitserse grens ter hoogte van Genève is uitgeschakeld. Er is een elektrisch probleem met het koelingssysteem van het meest ambitieuze wetenschappelijk experiment ooit.
Vorige week woensdag werd een eerste protonenstraal doorheen de 27 km lange tunnelbuis, 100 meter onder de grond, afgevuurd. Om het experiment ter beantwoording van de meest fundamentele vragen rond de materie en van de fysica ter wereld te kunnen beantwoorden moet de gigantische installatie van het CERN tot min 271,3 graden celsius worden afgekoeld.
Gigantische magneten
Maar met die koeling van de gigantische magneten die voor de voortstuwing van de deeltjes zorgen, is een elektrisch probleem opgetreden en is de installatie stilgelegd. Na de succesvolle opstart is het zodoende al van zondag geleden dat een protonenstraal het hele circuit aflegde.
Een woordvoerdster van het Europese onderzoekcentrum voor deeltjesfysica CERN beklemtoonde in dit verband dat de installatie nog "op proef werkt", iets wat in de meeste media vorige week werd "vergeten". Zij voegde eraan toe dat de LHC een "zeer complexe" machine is en dat het "normaal is dat er stops zijn". Het defect zou nog binnen enkele uren verholpen zijn, verzekerde de woorvoerster.
Hacker
In het weekeinde had een onbekende hacker ingebroken in de machine. Iemand die zich "Grieks Veiligheidsteam" noemde had het op een computersysteem voorzien dat middels detectoren de voortgang van het experiment analyseert en had de veiligheidstechnici van het CERN in een boodschap als "schooljongens" bespot. Tegelijk beklemtoonde de onbekende dat hij of zij het grootste experiment ooit niet wou onderbreken.
De vorsers maken zich echter geen zorgen. Het luidt dat het veiligheidssysteem ervoor zorgt dat buitenstaanders geen directe toegang tot het experiment hebben en grote schade kunnen aanrichten.
Lichtsnelheid
Eenmaal de protonen aan bijna lichtsnelheid doorheen de tunnelbuis zullen vliegen en met elkaar botsen, wordt onder meer nagebootst welke energie er vrijkwam een fractie na de Oerknal, waarmee volgens de meest gangbare theorieën het heelal is ontstaan. De LHC moet ook het ontbrekende deeltje, het Higgs boson, vinden om het standaardmodel van de fysica te kunnen completeren.
Wetenschappers hebben de vrees van sommigen onder tafel geveegd dat de LHC zwarte gaatjes zou doen ontstaan. Zoals bekend verzwelgen zwarte gaten tijdens hun aangroei alle omgevende materie. Uiteindelijk zou de wereld eraan gaan, zo vrezen sommige sceptici.
©Hln | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:23 uur, door Joyce.s
De grootste deeltjesversneller ter wereld, die vorige week woensdag in gebruik werd genomen, doet het weer. Vandaag hebben natuurkundigen bekendgemaakt dat het apparaat, gelegen onder de grond bij de Zwitsers-Franse grens, door een defect korte tijd niet kon worden gebruikt.
Transformator
Volgens CERN, het Europees samenwerkingsverband voor nucleair onderzoek, bleek een transformator vorige week donderdag niet te werken. Door het defect warmde de deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC), op tot boven de ideale temperatuur voor proefnemingen. De temperatuur binnen de LHC ligt idealiter zo dicht mogelijk bij het absolute nulpunt, ofwel -273,16 graden Celsius.
Deeltjes laten botsen
In de deeltjesversneller worden protonen met enorme snelheid op elkaar afgevuurd, in de hoop dat de subatomaire deeltjes op elkaar botsen en uit elkaar vallen. Wetenschappers hopen daardoor meer te weten te komen over de opbouw van materie en van de omstandigheden zoals die een fractie van een seconde na de oerknal bestonden.
©Hln
Mja komt er dus op neer als het fout gaat dat er dan een zwart gat kan ontstaan..
Nee, juist niet .
De deeltjesversneller schiet "deeltjes" (protonen, neutronen) met hoge snelheid op elkaar af. Men denkt dat hierbij zwarte gaten kunnen ontstaan maar dit is nog nooit aangetoond. Als er iets fout gaat missen de deeltjes elkaar en gebeurt er niks (tenzij hij uit de tunnelbuis klapt, dan zit er een gat van ~40m diep in de rots). Deze zwarte gaten zijn overigens niet gevaarlijk, men bootsts enkel dingen na die ook op grote hoogte in de atmosfeer plaatsvinden, alleen daar gebeurt het minder vaak, en bouwen is ook niet echt makkelijk .
GENEVE - De grootste deeltjesversneller ter wereld heeft opnieuw problemen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN zaterdag bekend.
Het onderzoek op het instituut was net vrijdag na een week van averij weer gestart.
De versneller werd anderhalve week geleden in gebruik genomen onder massale mediabelangstelling. De versneller moet zorgen voor een van de belangrijkste experimenten van de eeuw. De onderzoekers hopen na de reparatie over twee maanden opnieuw te kunnen beginnen.
Bouw
De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro.
De botsingen moeten zorgen voor een soort mini-oerknal. Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat.
Bron: Nu.nl
Even leken de problemen met de grootste deeltjesversneller ter wereld verholpen, maar ze zijn nu alleen maar groter geworden. Het project zal nu minstens de komende twee maanden stillggen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN bekend, ruim een week nadat de transformator was uitgevallen.
Superlatieven
Het 30.000 kilo wegende onderdeel is vervangen en het testprogramma van de deeltjesversneller werd vrijdag hervat. De transformator van het koelsysteem was toen gerepareerd en de versneller is weer aangezet.
Korte tijd later was het alweer gedaan met de deeltjesversneller. Opnieuw zijn er problemen met het koelsysteem. De wetenschappers hopen over twee maanden de deeltjesversneller weer te aan te zetten. Het duurt zo lang, omdat er met temperaturen rond het absolute nulpunt wordt gewerkt.
Oerknal
Het is niet bekend wanneer de deeltjes hun topsnelheid hebben bereikt en de 'oerknal' plaats kan hebben. De versneller, de Large Hadron Collider, werd anderhalve week geleden in gebruik genomen onder massale mediabelangstelling.
Het is dan ook een project van superlatieven. De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange ring onder de Alpen, bij de grens van Frankrijk en Zwitserland. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro.
Religieuzen
Als alle tests zijn afgerond, vermoedelijk aan het eind van dit jaar, kan het echte werk beginnen. Protonen, de bouwstenen van atomen, worden op elkaar afgevuurd met de snelheid van het licht.
De botsingen moeten zorgen voor een mini-oerknal. Sommige deskundigen en religieuzen vrezen dat de gevolgen hiervan niet zijn te overzien. Met de oerknal zouden zwarte gaten opgewekt kunnen worden, gebieden waar de zwaartekracht zo sterk is dat helemaal niets eraan kan ontsnappen.
Vloedgolven
Dit kan op aarde zorgen voor vernietigende aardbevingen en vloedgolven, aldus de angstige critici.
Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waaruit het universum bestaat.
©Elsevier
Het incident dat tot het stilleggen van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Europese LHC nabij Genève, heeft geleid, is waarschijnlijk toe te schrijven aan een menselijke fout. Dat heeft het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN bekendgemaakt.
Koelingsprobleem
Luttele dagen nadat de LHC op 10 september bij wijze van proef maar met veel bombarie was opgestart, viel de gigantische machine op 19 september uit om pas weer in april in werking te kunnen treden. Een en ander was te wijten aan een koelingsprobleem in de 24 km lange tunnel onder de Frans-Zwitserse grens waar de temperatuur min 271,3 graden celsius moet zijn.
Defecte dichting
Volgens LHC-verantwoordelijke Lyn Evans bij het CERN is dat probleem "zeer wellicht" ontstaan door een defecte dichting die voor de interconnectie van de supergeleidende magneten van de machine zorgt. Die dichting lijkt "te veel zijn opgewarmd waardoor een gaatje is ontstaan en waardoor een helium (dat voor de afkoeling moet zorgen ) is vrijgekomen in de tunnel 100 meter onder de grond." Deze hypothese heeft echter nog verificatie nodig.
"Zware slag"
De panne is een "zware slag" voor het CERN, aldus Evans. Want de machine functioneerde aanvankelijk boven de verwachtingen. "Wij hebben in een uur gedaan waarvoor eerst vier dagen waren voorzien."
21 oktober
Ondanks alles, blijft het CERN vasthouden aan 21 oktober als datum voor de officiële ingebruikname van de installatie die de resterende fundamentele vragen over de materie moet helpen oplossen. Dit gebeurt door protonen aan bijna lichtsnelheid in de tunnel af te vuren en de daaruit volgende botsingen nauwgezet te observeren.
©Hln | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:23 uur, door Joyce.s
Een ondeugdelijke elektrische verbinding heeft ervoor gezorgd dat de grootste deeltjesversneller ter wereld vorige maand uitgezet moest worden. Donderdag ontdekten de wetenschappers van het in Genève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN wat de oorzaak was van de problemen.
De deeltjesversneller werd tien dagen na de eerste tests uitgezet, omdat de twee magneten die de deeltjes versnellen niet goed functioneerden. De directeur van het CERN zei donderdag dat het probleem zeker opgelost kan worden. De deeltjesversneller zal op z'n vroegst in het voorjaar weer worden opgestart.
Bouw
De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro. Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat.
©Nu.nl
De reparatie van de defecte deeltjesversneller LHC in Genève duurt langer dan verwacht. "Het zal eerder zomer dan lente worden", bevestigde woordvoerder James Gillies van het Europees lab voor deeltjesfysica (CERN). De grootste machine van de wereld zal in de komende maanden hersteld worden. Naar verluidt kan die ingreep tot 20 miljoen euro kosten.
Helium lekt
De elektrische panne gebeurde op 19 september tussen twee supergeleidende dipoolmagneten. Daardoor stroomde een grote hoeveelheid helium, nodig voor de koeling, in de tunnel van de deeltjesversneller.
De 27 kilometer lange Large Hadron Collider (LHC) was begin september na een bouwtijd van 13 jaar op gang gebracht. De bouw had ongeveer drie miljard euro gekost.
©Hln | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:23 uur, door Joyce.s
Neem geen moeite om een vakantie te boeken voor zomer 2009. Ga liever nu dan later in het jaar, want wetenschappers verbonden aan het deeltjesversnellers project in Zwitserland erkennen nu dat er toch een mogelijkheid is dat de aarde word opgeslokt in een zwart gat wanneer zij komende zomer de Large Hadron Collider in Zwitserland aanzetten om effe leuk een paar zwarte gaten te maken.
Drie fysici verbonden aan het Zwitserse project hebben opnieuw de achterliggende wiskundige berekeningen van de LHC bekeken en komen tot de schokkende conclusie dat de miniscule zwarte gaten die de deeltjesversneller moet maken toch langer blijven bestaan dan een milliseconde zoals eerder gedacht. Ze hebben nu berekend dat de zwarte gaten misschien wel langer dan een volle seconde blijven bestaan. Hierdoor krijgen de zwarte gaten volgens verontruste skeptisci de kans om zichzelf te voeden met genoeg materie dat zij eventueel zouden kunnen groeien en er dus een onstopbare kettingreactie op gang komt waardoor het zwarte gat uiteindelijk de hele aarde op kan slokken.
De drie fysici Casadio, Fabi en Harms zijn ervan overtuigd dat het niet zo hard zal lopen en dat de zwarte gaten de grond of atmosfeer in zullen schieten. Maar letterlijk zeggen zei: “Wij concluderen dat … de groei van zwarte gaten tot catastrofale afmetingen niet mogelijk lijkt. Daarentegen, blijft het waar dat het verwachte oplossingsproces veel langer is dan voorspeld in andere modellen.†Maar ja er zijn wel meer dingen die de wetenschap eerst niet voor mogelijk hield en waar de wetenschappelijke gemeenschap later ook weer op terug moest komen. Komende zomer wanneer de LHC word opgestart zullen we het weten.
©Centraalinternet
Net als dat meisje die achteraf voor niks zelfmoord pleegde door dit verhaal. Echt niet normaal
Ik wordt echt zo moe van dit soort 'einde van de wereld' verhalen
Het ging toen niet mis, dus nu ook niet. | Gewijzigd: 28 januari 2009, 13:37 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Maar ja wie zegt dat er helemaal niets is 'achter de zwarte gat of erin xD.....het moet toch ergens blijven lijkt mij.
haha ja gaan we met z'n alle in het zwarte gat wonen
Net als dat meisje die achteraf voor niks zelfmoord pleegde door dit verhaal. Echt niet normaal
Ik wordt echt zo moe van dit soort 'einde van de wereld' verhalen
Het ging toen niet mis, dus nu ook niet.
Hoezo toen ging het niet mis? Ze hebben de vorige x niks gedaan, want voor ze de deeltjes op elkaar konden laten botsen, was dat ding alweer kapot.... dus we weten nog niet wat er wel en niet mis kan gaan...
Door dit soort ongein verhalen van 3 fysici die eens niet aan de top staan, kan CERN weer opnieuw een veiligheidsonderzoek krijgen die maanden kan duren.
Trouwens er was maar 1 magneet kapot. Alleen een beetje verbogen
Heb verder nog gekeken bij Cern of er iets gepubliceerd is betreft dat artikel van die 3 personen. Kon daar niks over vinden. Waar centraalinternet die info vandaan heeft gehaalt weet ik niet, maar volgens mij is het onzin. Ook bij diverse andere site's die de LHC constant in de gaten houden staat niks. | Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:23 uur, door Joyce.s
Het duurt langer dan gedacht om de grootste deeltjesversneller ter wereld te repareren. De versneller blijft niet buiten gebruik tot het voorjaar, zoals eerder aangekondigd, maar tot eind september. Dat maakte het in Genève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN maandag bekend.
De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro.
Universum
Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat. Slechts negen dagen nadat de deeltjesversneller was aangezet, in september vorig jaar, stopte de machine er al mee.
Oorzaak
Oorzaak was een heliumlek in het koelsysteem. De herstart van het apparaat is herhaaldelijk uitgesteld.
©Nu.nl