Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 augustus 2008, 10:18 uur | Bericht #19302
De warmste, de laatste

Na een lange, voor zon- en warmteliefhebbers teleurstellende periode, is het dit weekeinde volop zomer. Officieel zomerse waarden van 25 graden of meer worden zaterdag hier en daar al gehaald, zondag komt vrijwel heel Nederland aan bod. Maandag is het alweer koeler.

De warmste dag in een reeks zonnige zomerdagen is in Nederland vaak ook de laatste. Dat geldt niet alleen voor de huidige zomeropleving. Voor velen een teleurstelling. “Wordt het net lekker warm, is het meteen weer afgelopen!”. Dat vraagt om uitleg.

De belangrijkste grens tussen warmte en kou: de straalstroom
De crux in de verklaring ligt in het stromingspatroon hoog in de atmosfeer. Hierbij is belangrijk dat warme lucht (op het noordelijk halfrond) in basis in het noorden aanwezig is, en koude lucht naar het zuiden toe. Op de belangrijkste overgang tussen de koele en de warme lucht, in de straalstroom, bevinden zich de meest actieve slechtweergebieden.


De stroming op zo'n 5 kilometer hoogte zaterdagmiddag. Warme lucht in het zuiden, met uitstulpingen naar het noorden. En koude lucht in het noorden, met uitstulpingen naar het zuiden. Wij zitten midden onder de uitstulping, maar de warmste lucht stroomt aan de westflanken binnen. En dat gebeurt zondag.

Golven en uitstulpingen
In grote lijnen blaast de straalstroom op gematigde breedten van west naar oost. Maar de straalstroom golft. Hierdoor zien we warme uitstulpingen naar het noorden die zich naar het noorden uitstrekken, en koude uitstulpingen naar het zuiden. Ook die golven bewegen van west naar oost over het noordelijke halfrond. En vooral de gebieden op gematigde breedten krijgen afwisselend met warme en koude uitstulpingen te maken.


De kaart van zondagmiddag wanneer de warmste lucht binnenstroomt. Dit gebeurt aan de westflanken van de warmteuitstulping (en hogedrukwerking) in de bovenlucht. En daarmee ook vlak voordat we onder invloed van de straalstroom terecht komen, met het ontstaan van onweersbuien voorafgaand aan het binnenstromen van koelere lucht op maandag.


Maandag komen we in koelere lucht terecht, met een deel van de straalstroom boven ons hoofd.

Warme lucht in de bovenlucht = hogedrukwerking in de bovenlucht
De relatief warme lucht in de bovenlucht resulteert in hogedrukwerking in de bovenlucht, die ook aan de grond haar effect heeft. Het weerbeeld stabiliseert, en het wordt, wanneer de hogedrukwerking stevig genoeg in het zadel komt, (meestal) zonnig.

Afwisseling van koude- en warmte-uitstulpingen
Soms ontstaat uit de uitstulping van warmte een echt hogedrukgebied in de bovenlucht, en ‘blokkeert’ de stroming. Als dit op de juiste plek gebeurt, hebben we een lange reeks dagen, in uitzonderlijke gevallen soms zelfs weken achtereen, zonnig en warm weer. Meestal volgen de warmte- en koude-uitstulpingen elkaar in onze omgeving echter in vrij rap tempo op.


Rond het midden van de week komen we langzaam steeds verder onder de as van de straalstroom terecht met verder toenemende wisselvalligheid.

Laatste dag vaak het warmst
Daarbij wordt aan de westflanken van een warmteuitstulping de warmste lucht aangevoerd. Dat gebeurt, met een op grote hoogte zuid- tot zuidwestenwind. Vlak voordat de straalstroom, vanuit het westen, ons weerbeeld gaat beïnvloeden, en koelere lucht begint binnen te stromen. Begrensd door regen- en onweersbuien.

Met andere woorden, de warmste lucht stroomt daardoor meestal juist binnen, vlak voordat de koele lucht terrein verovert, voorafgegaan door regen- en onweersbuien. “Wordt het net lekker warm, is het meteen weer afgelopen!”.

Tot slot
Als je de kaarten hier nog eens bekijkt, valt op dat hoe zuidelijker je zit, hoe langer de perioden zijn dat je je in warme lucht bevindt. Vrijwel overal geldt: hoe zuidelijker, hoe breder de zones met warme lucht. En hoe noordelijker, hoe breder de zones met koude lucht. Op de laatste afbeelding zijn de lijnen met plaatsen op dezelfde breedte om de 10 breedtegraden weergegeven, om de verschillen te benadrukken. Het golvende patroon draait van west naar oost, gecentreerd rondom de Noordpool.


De kaart van deze zaterdag nog een keer. Nu met de lijnen die plaatsen op dezelfde breedte met elkaar verbinden. In het algemeen geldt: hoe zuidelijker, hoe langer de perioden onder invloed van de warme uitstulpingen, met stabiel en warm (of opwarmend) weer, duren.

Dat betekent dus dat bijvoorbeeld Zuid-Europa het langdurigst met warme lucht (en tevens hogedrukwerking en mooi weer) te maken heeft. Vrijwel de hele zomer zelfs. Op onze breedte en in het noorden van Europa is de afwisseling groot.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 334 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 334, lezen 4 mensen het topic "Herfst discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden