Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 augustus 2008, 17:09 uur | Bericht #19156
Gustav.. en de rest!

In het Caribische gebied begint Gustav nu een hoofdrol op te eisen. De tropische storm die ondertussen al even was uitgegroeid tot een orkaan raast de komende dagen verder richting de zuidkust van de Verenigde Staten en neemt weer toe in kracht. Maar hij is niet alleen. Hij wordt wellicht gevolgd door 3 andere stormen in ontwikkeling. Het orkaanseizoen begint dus weer flink op te leven.


Gustav op de satellietbeelden.

Ontwikkeling van de orkaan
De Caribische zee en een strook in de Atlantische Oceaan zijn momenteel zo warm, rond 30 graden, dat het een uitstekende plek is voor de ontwikkeling van grote stormen. Omdat de zon bij de Cariben recht boven de evenaar staat, is daar de lucht het warmst.


De watertemperaturen van de Caribische zee en de Noordzee.

En zoals hier in Nederland de zwaarste buien in de zomer kunnen ontstaan, doordat de lucht dan veel vochtiger is, kunnen ze daar dus vrijwel het hele jaar ontstaan. Als een aantal buien om welke reden dan ook samengroeien, vormt zich een systeem. Als deze zich boven het warme zeewater verder ontwikkelt, en het zeewater is warmer dan 27 graden, dan gaat het water de storm voeden en komt er door de condensatie van het water veel energie vrij die bijdraagt aan de ontwikkeling en draaiing van het systeem. Door alle energie die er in vrij komt wordt het systeem almaar sterker en groter en groeit uit tot een depressie. De luchtdruk daalt en de wind- en regenintensiteit nemen toe. Wanneer de depressie een stadium heeft bereikt waarin de snelste wind tussen 62 en 116 kilometer per uur ligt, is deze uitgegroeid tot een tropische storm. De rotatie is dan al veel duidelijker zichtbaar en hij krijgt een naam, in dit geval was dat dus Gustav. Wanneer hij dan nog verder ontwikkelt en windsnelheden boven 116 kilometer per uur bereikt, is de orkaan een feit. Het oog wordt steeds duidelijker zichtbaar en ook de rotatie daar omheen.


De cumulatieve windhistorie van Gustav. Boven Haiti zwakt hij weer af van orkaan naar tropische storm.

Gustav
Gustav heeft zich ten zuiden van de Dominicaanse Republiek boven de Caribische zee ontwikkeld tot een tropische storm. Hij draaide richting het noordwesten en vlak voor de zuidkust van Haïti ontwikkelde hij zich verder tot een orkaan. Hij is toen over het westelijke deel van Haïti getrokken, waarbij 5 mensen om het leven kwamen en 7 mensen gewond raakten. Doordat hij boven land kwam is hij weer afgezwakt tot een tropische storm. Inmiddels weer boven zee, is hij opnieuw aangesterkt en trekt verder naar het noordwesten, tussen Cuba en Jamaica door, de Kaaimaneilanden over, richting de uiterste noordoostpunt van het schiereiland Yucatan, deelstaat van Mexico. Waarna verwacht wordt dat hij zich snel verder ontwikkelt, tot mogelijk een ‘major hurricane’, klasse 3 of zwaarder en met gemiddelde windsnelheden van minstens 177 kilometer per uur. Hij verplaatst zich geleidelijk naar de zuidkust van de Verenigde Staten.

Niet alleen
Maar Gustav is niet alleen. Boven de Atlantische Oceaan zijn er momenteel mogelijk nog 3 stormen in ontwikkeling. Eén ten noorden van Puerto Rico, maar hiervan is de kans nog slechts 20% dat het een tropische storm gaat worden. Eén ten noordoosten van de Cariben, met al een redelijk grote kans (20 tot 50%) dat het een tropische storm gaat worden, en er ligt er nog één ten westen van de kust van Afrika, ter hoogte van Senegal, met ook slechts een kleine kans (20%). Deze drie potentiële tropische depressies trekken langzaam richting de Cariben, waarbij ze over erg warm water komen en dus ook flink kunnen groeien.


Gustav wordt gevolgd door drie potentiële tropische stormen.

Als dit gebeurt en ze uitgroeien tot tropische stormen, zijn hun namen al vastgesteld. Het National Hurricane Centre in Amerika, heeft hiervoor per jaar een lijst met namen opgesteld van A tot Z. Na een aantal jaren herhaalt de lijst zich, maar de meest dodelijke orkaannamen worden verwijderd en vervangen door nieuwe. De eerstvolgende namen na Gustav zijn: Hanna, Ike en Josephine. De eerstvolgende storm die zich tot een tropische storm ontwikkelt, gaat dus Hanna heten.

Effect van de orkanen op het Europese weer
In oktober 2005 draaide de orkaan Vince ineens richting het noordoosten. Hij raasde nog als orkaan langs de Azoren, maar zwakte daarna af naar een tropische storm. Wel bereikte hij, als enige tropische storm ooit, het vasteland van Spanje, en wel Andalusië. Afgelopen juli hadden we ons mooie zomerweer deels aan de restanten van een orkaan te danken. Orkaan Bertha draaide net voor het Caribische gebied richting Europa, waarna ze geleidelijk afzwakte. De restanten zorgden er wel voor dat er een lagedrukgebied boven de oceaan gevormd werd, waardoor er bij ons een continentale zuidwestelijke stroming op gang kwam. Een rug van hogedruk kreeg daarbij steeds meer invloed, die grote delen van Europa warm zomerweer opleverde.


Orkaan Vince bereikte als tropische storm nog het vasteland van Spanje.

Hurricane-seizoen
Het National Hurricane Centre in Miami, USA, volgt de ontwikkelingen van de systemen op de voet. Er wordt dit jaar een bovengemiddeld orkaanseizoen verwacht, met 12 á 16 tropische stormen alleen al boven het Atlantische gebied, waarvan er 6 a 9 de kracht van een orkaan bereiken. Ook het ECMWF, het Europese weermodel, komt met soortgelijke verwachtingen. Zij gaan uit van 12 á 20 tropische stormen dit jaar. Er staat ons dus misschien nog heel wat te wachten!

Bronnen: Meteo Consult, National Hurricane Centre.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 140 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 140, lezen 5 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden