Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 augustus 2008, 14:47 uur | Bericht #18877
Bocht van bijna 360°

Als er een verwachting voor het weer wordt gemaakt is het belangrijk om zowel de grondkaart als de hoogtekaart te bekijken om een goed beeld te kunnen vormen van de opbouw en ontwikkeling in de atmosfeer. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er zich vandaag ongeveer afspeelt beschrijf ik in het kort wat er op de kaarten, puur gericht op Nederland, te zien is.

Op de grondkaart van vandaag ligt er een lagedrukgebied ten oosten van Denemarken. Een uitloper hiervan, een trog, ligt boven ons land en deze brengt een storing, een back-bent occlusiefront, met zich mee, die in een krul over Nederland ligt.

Op de hoogtekaart zie je de straalstroom heel duidelijk liggen. Deze waait vandaag vanaf de Britse Eilanden, via Frankrijk, naar Polen en verder naar Finland. Er zit dus een vrij scherpe bocht in de straalstroom. Precies in die bocht, ten noorden van de straalstroom, heeft zich een hoeveelheid lucht afgesnoerd, waardoor er feitelijk een losse bel met lucht boven Nederland hangt.


Wegtrekkende onweersbuien. Foto: Marcel Rutte.

De straalstroom is de scheidslijn van koude en warme lucht. De koude lucht zit ten noorden van de stroom en de warme lucht ten zuiden. Nu werd zojuist al aangestipt dat de bocht zich ten noorden van de straalstroom bevindt en u voelt hem natuurlijk al aankomen, de luchtbel boven Nederland is dus erg koud!

Lagedrukgebied in de bovenlucht ofwel een koude put
Wanneer de straalstroom iets in kracht afneemt en meer bochten gaat maken, kunnen er in zo’n bocht afgesloten bellen met lucht ontstaan. In dit geval is het koude lucht, in feite een lagedrukgebied in de bovenlucht. In de meteorologie beter bekend als een koude put. Deze kan zware buien veroorzaken, niet zelden ook met onweer. De lucht in de bovenlucht is namelijk erg koud, waardoor er met warmere lucht aan de grond een onstabiele situatie ontstaat en er zich gemakkelijk buien kunnen vormen. Wanneer de lucht dan ook nog goed gevoed kan worden met vocht, door bijvoorbeeld zeewater, kunnen de buien flink groeien en zich tot pittige exemplaren vormen.


De scherpe en ronde afranding van de buien in Breda vandaag. Foto: Henk Voermans

Vaak is de doorsnede van een koude put een paar honderd kilometer en in de kern valt vaak de wind vrijwel weg en is het relatief rustig. De buien ontstaan dan ook vaak op de rand van de luchtbel, de overgang van de koude lucht naar iets warmere lucht. Het nadeel van een koude put is dat die zich behoorlijk lang boven een bepaald gebied kan handhaven, maar in de huidige situatie verplaatst de bel zich naar het oosten.

De huidige situatie
Op de radarbeelden van vanmorgen (zie afbeeldingen) was de kern van de put erg goed zichtbaar. De zware regen- en onweersbuien dreven in een cirkel, bijna 360°, rond Nederland en zorgden in sommige plaatsen voor behoorlijke hoeveelheden neerslag. In de buurt van Roosendaal viel vanmorgen al bijna 20 millimeter. In de kern van de put zaten regelmatig brede opklaringen, maar ook daar ontstonden een paar losse buien. Het was daarbij erg fris voor de tijd van het jaar met om half twee vanmiddag slechts 13,4 graden in Nieuw Beerta, Groningen en 12,6 graden in Beek bij Maastricht. Het geheel verschuift in de loop van de dag en nacht verder naar het oosten, met morgen als eindbestemming: Polen.


Radarbeeld van vanmorgen. De krul is goed zichtbaar.

Verschillen
Al is Nederland nog zo klein, qua weerbeeld zullen verschillende mensen vandaag een andere visie hebben. De mensen in Brabant of in het noorden van het land, zagen vandaag vooral bewolking en nattigheid. In Gelderland en Utrecht zal het beeld veel beter zijn geweest. Het was daar over het algemeen best fraai weer, waar wolken en zonnige momenten elkaar afwisselden.


De buien hebben in Brabant wederom voor wateroverlast gezorgd. Foto: Corina Magielse.


In de kern van de cirkel scheen regelmatig ook de zon. Foto: Ria Luttikhold.

©Meteo Consult

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 289 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 289, lezen 2 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden