Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 augustus 2008, 19:36 uur | Bericht #18776
Voor rokers en niet-rokers

In deze aflevering van Weer in het Nieuws: een natuurkundeproefje voor rokers en niet-rokers …

Stabiel, ontstabiel
Vaak hebben we het hier bij Weer in het Nieuws over een stabiele dan wel onstabiele opbouw van de atmosfeer. Voldoende ontwikkelde onstabiliteit kan onder bepaalde omstandigheden leiden tot de ontwikkeling van buien. Een stabiele opbouw van de atmosfeer maakt het ontstaan van buien juist onmogelijk.

Warme lucht lichter dan koele
De opbouw van de atmosfeer is onstabiel wanneer simpel gezegd de lucht onderin warmer is dan erboven. Omdat warme lucht lichter is dan koude gaan er luchtbellen opstijgen. Daarbij koelen ze af, waardoor, als er voldoende waterdamp in de lucht aanwezig is en de luchtbel voldoende kan stijgen en dus weet af te koelen, een deel van de waterdamp condenseert: er ontstaat een wolk en wanneer deze zich verder weet te ontwikkelen een bui.


Vrijdag- en zaterdagavond en -nacht zijn, qua wind, vrijwel overal rustig. Een stuk gunstiger. Deze vrijdagavond zijn daarbij in een beperkt aantal gebieden, zaterdag waarschijnlijk op meer plaatsen, openbrekende tot vrij heldere luchten te zien. Zoals op deze foto, gemaakt op donderdagavond, door Elly Peeters.

Aan den lijve het leukst
Wie regelmatig de verhalen op deze site leest, kent dit verhaal waarschijnlijk al (als onderin de atmosfeer de lucht relatief warmer is dan hogerop, stijgen de warmere luchtpakketten op). Maar het leukst is natuurlijk om het aan den lijve te ondervinden. Misschien heeft u dat al wel eens meegemaakt, bijvoorbeeld tijdens een ballonvlucht.

Zichtbaar in de lucht
Ook bij een open weerbeeld (stapelwolken met tussendoor blauwe luchten) is het proces zichtbaar. Met een scherpe blik zijn de opstijgende luchtbellen, al voordat ze in een stapelwolk resulteren, vaag te zien. Na een aanvankelijk heldere start met een blauwe hemel, bevinden zich hier en daar al wat wazige lichtblauwe vlekjes tegen een verder helderblauwe achtergrond. Het zijn opstijgende luchtbellen waarin een klein deel van de daarin aanwezige waterdamp al voorzichtig begint te condenseren.


Jannes Wiersema schoot, eveneens donderdagavond, langs de noordkust deze plaat.

Is de luchtopbouw voldoende onstabiel, en is er genoeg vocht aanwezig in de omliggende luchtlagen, dan zullen even later stapelwolken ontstaan (die door hun verticaal georiënteerde groei de opstijgende luchtbellen eveneens verraden).

Toevoegen van stoffen
Minder moeite kost het om de opstijgende warme luchtbellen waar te nemen als stoffen worden toegevoegd aan de lucht. Opstijgende rookwolken zijn daarvan een ‘goed’ voorbeeld.

Maar ook op huiskamerniveau is dit onderdeel van de gaswet te visualiseren. En hier komen de sigaretten om de hoek kijken, waarnaar we aan het begin van dit verhaal (“rokers en niet-rokers”) al indirect verwezen.

Natuurlijk, omhoog kringelende sigarettenrook kent iedereen. ‘Grappiger’ is het volgende natuurkunde-huiskamerexperimentje, dat in de zomer vooral in de avond (of nacht) het beste werkt.


Een vrijwel geheel bewolkte zonsondergang bij een zwakke windkracht 2. Weinig wind, goede omstandigheden voor ons natuurkundeproefje. Foto: Martha Kivits.

Een experimentje
Zet een raam (of deur) wagenwijd open, rekruteer twee rokers, stop ze elk een sigaret in de mond, en steek ze aan (de sigaretten uiteraard). Laat de rokers hun sigarettenrook naar buiten blazen; je wilt je zojuist gewitte woonkamer natuurlijk maagdelijk gekleurd houden. Maar als het goed is, gaat dit juist niet lukken.

Bij dit experiment moet de ene roker namelijk zijn rook door het bovenste gedeelte van het open raam blazen, de ander door het onderste deel. De rook van de eerstgenoemde zal inderdaad netjes naar buiten zweven. De laatstgenoemde zal zien dat de rookdeeltjes de omgekeerde weg bewandelen: terug, zijn of haar gezicht en de woonkamer in….




De rook bovenin stroomt dus naar buiten, de rook onderin naar binnen. Een apart gezicht. De verklaring zit ‘m er in dat de koudere en dus zwaardere lucht van buiten onder de warme lucht binnenshuis schuift. De kamer in dus. Het overschot aan lucht wordt naar buiten geperst (de warmere lichte lucht).

Voorwaarden voor het experimentje: niet te veel wind buiten, geen of weinig tocht in huis, en een flink verschil tussen de temperaturen buiten (een stuk koeler) en binnen (een stuk warmer). Omstandigheden die we vrijdag- en zaterdagavond en -nacht op veel plaatsen zullen terugzien.

Bron: Meteo Consult
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
22 augustus 2008, 20:19 uur | Bericht #18779
Whahahaha, ja dat was me dus ook opgevallen met wier rook!
Leuk stukje, weet ik meteen precies de rede:P haha grappig.
Check out the light show:)
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Aalten
Berichten: 82
Lid sinds: 4 jul. 2008
22 augustus 2008, 20:39 uur | Bericht #18780
"Zet een raam (of deur) wagenwijd open, rekruteer twee rokers, stop ze elk een sigaret in de mond, en steek ze aan (de sigaretten uiteraard)".

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 277 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 277, lezen 2 mensen het topic "Lente discussietopic Deel 2 - 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden