Twee van de grootste gletsjers van Groenland staan op het punt uiteen te vallen. Dat verklaarden Amerikaanse onderzoekers die dagelijks beelden van de NASA-satellieten analyseren.
Manhattan
Een stuk van 29 vierkante kilometer van de gletsjer Petermann in het noorden van Groenland kwam tussen 11 en 24 juli los. Dat komt overeen met de oppervlakte van Manhattan, verduidelijkt Jason Box van het polaire onderzoekscentrum van de universiteit van Ohio in een communiqué.
Volgende breuk
Tussen 2000 en 2001 kwamen andere grote ijsschotsen, ter grootte van 86 vierkante kilometer, los van gletsjer. Verontrustender vinden Jason Box en zijn team een enorm gat op de laatste satellietbeelden, dat begint aan de rand van de gletsjer. Mogelijk wijst dat op een volgende breuk die een veel groter stuk zal losmaken. Als de barst zich voortzet tot aan het rift hogerop de gletsjer, kan een stuk tot 160 vierkante kilometer loskomen. Dat is een derde van de gletsjermassa, leggen de wetenschappers uit.
De gletsjer van Petermann vanuit de lucht.
Jakobshavn
Ze wijzen er ook op dat de enorme gletsjer Jakobshavn blijft krimpen en dat zijn grens nooit zo ver landinwaarts lag in 150 jaar observatie. De noordelijke arm van de Jakobshavn is losgekomen gedurende de laatste maanden en de gletsjer heeft 10 vierkante kilometer verloren sinds het einde van het laatste seizoen van dooi.
De gletsjer is 94 vierkante kilometer ijs kwijtgespeeld tussen 2001 en 2005, een fenomeen dat de impact van de klimaatsverandering in de wereld duidelijk maakt, onthullen deze glaciologen.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
http://www.csmonitor.com/2008/0110/p14s01-sten.html
Vooral de link tussen stijging van de temperatuur / meer neerslag -> dus meer ijs door sneeuw is een niet vaak aangehaalde theorie. Maar als die dingen echt zo hard smelten is dat naturlijk wel vervelend, vooral frappant dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet verandert, maar dat het daar blijkbaar wel warmer is.
EDIT: Daar moet dus eens wat geld naar toe gaan, uitzoeken hoe dat kan. | Gewijzigd: 22 augustus 2008, 11:35 uur, door kasper