De maanden juni, juli en augustus, ofwel de zomer op het noordelijk halfrond. Eén van de vier seizoenen, gekenmerkt door relatief hoge temperaturen, langer daglicht, bloeiende natuur en voor veel mensen ook de zomervakantie! De zomer van 2008 komt op 1 september echter alweer tot zijn einde en we hebben gevoelsmatig nog amper een echte zomer gehad. De dagen met veel zon, waarin je het liefst met je zwemspullen aan het water ligt om af te koelen en waar je je zonder wrok tegoed kunt doen aan een verkoelend ijsje, waren schaars dit jaar. Er zaten echt wel fraaie dagen tussen, maar de meesten waren van korte duur en werden snel afgestraft door een paar stevige plensbuien.
Het weer deed over het algemeen vriendelijk aan, met behoorlijk wat ruimt voor de zon, maar ook af en toe een bui.
Het astronomische begin van de zomer, op het noordelijke halfrond, is op 21 juni tijdens de zonnewende. De zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en dat is ook meteen de langste dag van het jaar. Het einde van de zomer kondigt zich aan op 23 september. De meteorologische zomer begint om praktische redenen eerder, op 1 juni en duurt dan tot 1 september, want deze houdt rekening met de temperatuur en de natuurlijke omgeving. We gaan nu voor het gemak even uit van de meteorologische zomer.
De tegenstelling zien we mooi terug in deze foto. De zonnige zonnebloem met op de achtergrond de donkere wolken.
Feiten
Kijken we even naar de harde cijfers over de zomer tot nu toe, dan zien we dat we het nog helemaal zo slecht niet doen. Een zomer telt ‘normaal’ 54 warme dagen, dit zijn dagen waarbij de temperatuur oploopt tot boven 20 graden. Dit jaar zitten we op 61 dagen, al 7 dagen boven het gemiddelde dus en er komen er nog een paar bij deze maand. Qua zomerse dagen, dat zijn dagen waarbij de temperatuur oploopt tot boven 25 graden, liggen we iets achter, de norm voor de zomer is 18 zomerse dagen en we zitten nu op 16. Maar de maand is nog niet afgelopen. Helemaal zo slecht nog niet dus. Wel hebben we deze zomer slechts 1 tropische dag gehad, en wel op 2 juli, terwijl de norm op 3 van deze dagen ligt.
Surfen en spelen in de zee, zat er deze zomer niet veel in.
Wat maakt het gevoelsmatig dan zo’n slechte zomer? Voor velen zal dat de regen zijn geweest. We hebben vrijwel dagelijks ergens in het land regen van enige betekenis gehad. Begon de dag zonnig, werd deze in de middag vaak om zeep geholpen door een paar buien. Maar ook andersom, als de dag met regen begon, klaarde het heel regelmatig in de middag weer lekker op. Er was dus dagelijks wel ruimte voor de zon, maar we hielden het zeker niet alle dagen droog. Er zijn in de zomer van 2008 tot nu toe landelijk slechts 3 volledig droge dagen geteld. Op 9 en 30 juni en op 1 juli viel er tussen 10.00 uur en 10.00 uur (24 uur) géén neerslag in het hele land.
Verdeling
Toch zullen de mensen die in het noorden van het land wonen er heel anders over denken. Zij hebben dit jaar in onder andere juni natuurlijk een ontzettend droge periode gekend, waarbij vooral de boeren snakten naar een druppeltje water. Er heerste daar een extreem neerslagtekort, terwijl er in Zuid-Limburg een klein neerslagoverschotje bestond. De verschillen kunnen dus per regio erg verschillend zijn. Kijken we even naar de maand augustus tot nu toe, zien we juist een enorme tweedeling qua neerslag tussen de kustprovincies en het binnenland. In het plaatsje Nes op Ameland viel in de eerste 20 dagen van augustus al 227 millimeter neerslag. In Almen (Achterhoek) en in Enschede (Twente) viel er amper 40 millimeter.
Ook vielen er regelmatig flinke regen- en onweersbuien.
Juni
De maand juni was dit jaar warm met in de Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,5 graden tegen het langjarig gemiddelde van 15,2 graden. Juni telde 22 warme dagen en 5 zomerse dagen in de Bilt, tegen de norm van 12 en 4. Er werd toen alleen in Hoogeveen een tropische dag geregistreerd op 2 juni. Ook qua neerslag lag het gemiddelde ver onder de norm, met 49 millimeter neerslag tegen 71 millimeter normaal. Juni was ook zonnig, met 242 uur zonneschijn tegen de norm van 192 uur. Met de maand juni lijkt tot dusverre nog niet zoveel mis.
Juli
Datzelfde geldt voor juli. De gemiddelde temperatuur van 18,1 graden lag iets hoger dan het langjarige gemiddelde van 17,4 graden. Met 9 zomerse- en 21 warme dagen, tegen gemiddeld 7 zomerse- en 20 warme dagen, ziet het er ook in juli, zeker statistisch gezien, nog prima uit. Er is toen zelfs 1 tropische dag geweest. Wel was het nat. Er viel gemiddeld 111 millimeter neerslag over het land tegen normaal 70 millimeter. De zon heeft zich deze maand netjes aan zijn uren gehouden met gemiddeld 203 uur tegen 201 uur normaal. We concluderen nu dus al wel dat er qua temperatuur weinig mis was met deze maand, er viel alleen wel veel regen.
En die zorgden zo nu en dan voor behoorlijk wat wateroverlast.
Augustus
Over augustus kunnen we natuurlijk nog niet al te veel zeggen, gezien de maand nog 10 dagen in het vooruitzicht heeft. Wel kunnen we al zeggen dat er qua neerslag nu al een stuk meer is gevallen dan de norm. De maandsom in de Bilt ligt nu al op 86 millimeter, tegen de norm van 58 millimeter. In de kustprovincies liggen de tussentotalen dus nog hoger. En de maand is nog niet eens om. Ook de komende dagen gaan er verspreid over het land weer enkele buien vallen, dus de maandsom zal nog wel iets verder gaan oplopen. Qua maximumtemperatuur zitten we redelijk rond normaal. Nu zitten we nog iets hoger, maar zoals al eerder aangegeven is de maand natuurlijk nog niet om. Opvallend is ook dat er nog maar 1 zomerse dag is geweest.
De neerslagsommen tot en met nu in augustus.
Hoe verder?
Ook de eerstkomende dagen ziet het er nog niet echt heel erg zomers uit. Er is wel ruimte voor de zon, maar er vallen dagelijks verspreid over het land ook wel enkele buien. De temperatuur gaat wel heel langzaam iets omhoog, naar 20 tot 24 graden. Dus het blijft de laatste zomerdagen nog genieten van de goede momenten.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI