Grote delen van Nederland zijn de eerste twee en een halve week van deze augustusmaand aan de natte kant geweest. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn de hoeveelheden regen regionaal nog groter geweest. Het afgelopen weekeinde viel er in Noord-Ierland, zeker voor (Noord-)Ierse begrippen, wederom zeer veel neerslag.
Een foto gemaakt bij Eindhoven aan de voorzijde van dezelfde buienzone, een uur eerder, rond half acht zondagavond.
De voorbije weken trokken de actiefste depressies, meestal, via de Britse eilanden naar Scandinavië en verder. Dit gebeurde onder invloed van een vrijwel continu aanwezige uitloper van lagedrukwerking in de bovenlucht (bovenluchttrog) boven het noordoostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Een aantal keer hebben we daarbij vrijwel stilliggende depressies gezien, met als voorkeurslocatie het gebied rond Verenigd Koninkrijk en Ierland.
In zulke situaties werden aan de flanken van dergelijke systemen bij ons in Nederland met zuid- tot zuidwestelijke winden op grote hoogte regelmatig regen- en buiengebieden overgevoerd. Regionaal zijn de hoeveelheden flink opgelopen. Zie het kaartje hiernaast. Aan de andere kant zijn er vooral in het oosten van ons land gebieden waar het stukken droger is geweest.
Zondagavond ging het ook in Nederland lokaal fiks tekeer. Onder meer in Wageningen kwam het lokaal tot een wolkbreuk. Een waarnemer kwam zelfs met de melding van een snel roterende buienwolk, overigens zonder windhoos, rond 20.40. Gezien de radarbeelden rond dit tijdstip is dit zeker niet onwaarschijnlijk.
Vanzelfsprekend heeft die persistent terugkerende lagedrukwerking boven de Britse eilanden ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zelf het nodige aan neerslag veroorzaakt. Onder meer uit Ierland en Noord-Ierland kwamen de afgelopen weken berichten van bijzonder grote hoeveelheden neerslag binnen één etmaal. Ierland en Noord-Ierland staan bekend om hun ‘matige’ zomerweer. Ook in normale zomersituaties trekken storingen over. Maar meestal zijn de hoeveelheden per dag niet spectaculair; de piekhoeveelheden liggen in het algemeen dus niet zo hoog. Nu dus wel.
Eerder deze maand konden kinderen op de Ierse internationale Jamboree (scouting) onder toezicht van leger en brandweer onder water hun spulletjes uit hun onder de uitgedijde rivier verdwenen tenten opduikelen.
En het afgelopen weekeinde was het wederom raak. Noord-Ierland kreeg de grootste sommen te verwerken. Zaterdag viel in Belfast in 12 uur tijd 55 millimeter toen een actieve buienstoring over het gebied trok. In Nederland is dat bijzonder, in Noord-Ierland en Ierland nog uitzonderlijker.
Afgelopen zaterdag was het vooral in delen van Ierland en Noord-Ierland weer raak. Een actieve buienzone, te zien op dit radarbeeld van 13 uur lokale tijd, hing urenlang nagenoeg stil en veroorzaakte behoorlijk wat wateroverlast.
Gezien de radarbeelden is elders in die regio nog wel meer gevallen. Het meetnet in Ierland is echter een stuk minder dicht dan in Nederland en het aantal waarnemingen per vierkante kilometer daardoor kleiner.
De overvloedige regenval deed rivieren buiten hun oevers treden, blokkeerde de meeste van de belangrijke uitvalswegen vanuit Belfast en beschadigde honderden huizen.
Niet alleen werden de afgelopen weken bijzondere etmaalsommen genoteerd, ook de maandtotalen zijn onderhand hoog opgelopen. In de eerste 16 dagen van augustus noteerde Shannon, Ierland, 226 millimeter regen. En dat terwijl gemiddeld in een hele augustusmaand 82 millimeter valt. Belfast, Noord-Ierland, kreeg een vergelijkbare hoeveelheid van zo’n 228 millimeter aan nattigheid te verwerken. Dat komt ongeveer overeen met de totalen die gemiddeld in de gehele periode juni tot en met augustus voorkomen.
In Nederland is er maar één plek die hierbij in het spoor blijft: Nes op Ameland. Tot maandagochtend 10 uur is daar in deze maand tot nu toe 218 millimeter neerslag gevallen. Alle andere plaatsen blijven (ver) achter.
De neerslagtotalen in augustus in Nederland tot 10 uur op deze maandagochtend. Ver boven de rest uit, steekt Nes op Ameland met 218 millimeter neerslag. In Ierland en Noord-Ierland zijn er meer plaatsen waar op dit moment zulke tussentotalen zijn te vinden.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI, AccuWeather