Over twee weken is de weerkundige zomer van 2008 voorbij. En het ziet er niet meteen naar uit dat het in die periode nog snel standvastig zomerweer wordt, gezien de te verwachten weerkaarten tot 15 dagen vooruit. Het is nog altijd wachten op een krachtig hogedrukgebied dat voor lange tijd boven Scandinavië vertoeft. Want alleen dan zal een langdurige periode met zon en warmte ons deel zijn. Misschien moeten we de zomer van 2008 snel vergeten en hopen op een fraaie nazomer?
De weerkaart van het Europese atmosfeermodel (de run van afgelopen nacht 1 uur) voor de laatste dag van de meteorologische zomer, 31 augustus: een zuidelijke stroming tussen een hoge- en lagedrukgebied brengt warme lucht. Het begin van een mooie nazomer?
De temperatuur om 1 uur in de nacht naar 31 augustus, ook weer volgens het Europese model. Als deze berekening uitkomt, wordt het zweten geblazen!
Geen hittegolf
Vorig jaar verliep de zomer eveneens wisselvallig en ontbrak er een hittegolf. Niet dat daar veel mensen op zitten te wachten, maar het is opvallend dat ook deze zomer, tot nu toe dan, geen hittegolf kent. Dit geeft maar aan dat een langdurige zomerse periode met zon en warmte ontbreekt. De laatste hittegolf dateert van 15 juli 2006 tot en met 30 juli 2006 met als hoogste temperatuur 35,7 graden in De Bilt, gemeten op 19 juli, op de dag dat de Nijmeegse Vierdaagse werd afgelast. De definitie van een hittegolf is: minstens vijf dagen op rij met maximumtemperaturen van 25 graden of hoger en in die periode moeten er minimaal drie tropische dagen met maximumtemperaturen van minstens 30 graden voorkomen.
Af en toe een stranddag. Ook dat is de zomer van 2008. Foto van 27 juli, Scheveningen, gemaakt door Karin Broekhuijsen.
Genieten tussen de buien door
Voor de vakantiegangers in eigen land is het tot nu toe dan ook steeds genieten van de mooie dagen of dagdelen tussen de buien door. De temperatuur doet er dan eigenlijk nauwelijks toe, als het droog is en de zon schijnt, gaan we toch al naar buiten, zeker diegenen die op de camping staan. Lagedrukgebieden weten voortdurend de weg naar ons land te vinden en worden slechts af en toe opgevolgd door hogedrukgebieden of uitlopers daarvan, zoals ook dit weekeinde weer. Het zijn de weersystemen die we graag langer bij ons willen houden maar wat telkens niet lukt…
Waterhoosjes in deze onstabiele zomer. "Vanmorgen, 15 augustus na half 11, kwam deze hoos vanuit zee aanzetten boven het zuiden van de Amsterdamse waterleidingduinen. Na een seconde of 20 loste hij op. Wel een spannend moment!" Aldus Joost van der Sluijs.
Het weercijfer
Om de kwaliteit van het (zomer)weer aan te geven, is er het zogeheten weercijfer. Het is een eenvoudige methode om met behulp van één cijfer voor het algemene publiek de kwaliteit van het weer te beschrijven. De Vereniging van Weerkunde en Klimatologie, hanteert sinds jaar en dag het weercijfer. Zij hebben het weercijfer midden jaren zeventig geïntroduceerd en kan variëren van 0, het slechtste weer, tot 10, het mooiste weer en geldt voor het weer overdag, tussen 7 en 19 uur. Afhankelijk van de hoeveelheid wolken, de duur van de neerslag en de windsterkte worden punten in mindering gebracht van de 10. Een droge dag met nauwelijks bewolking of mist én weinig wind krijgt een 10. Afhankelijk van de hoeveelheid wolken worden 1 tot 3 punten in mindering gebracht. Is het mistig dan kost dat, afhankelijk van de duur, 1 of 2 punten. Voor de regen telt het aantal uurvakken met neerslag, dus ook alleen de duur. Zijn er tussen 7 en 19 uur twee uurvakken met regen dan kost dat 1 punt, maar regent het in 11 of 12 uurvakken dan kost dat 4 punten. Een zwakke wind kost geen punten, maar een matige wind van windkracht 3 gedurende minstens 3 uur kost 1 punt. De temperatuur speelt geen rol, zodat het weercijfer objectief is en ook koude, mooie dagen gunstig scoren. Langdurige regen overdag en veel wind leveren altijd een lage score.
Een voldoende?
Het zal geen verbazing wekken dat de zomer van 2008 tot nu toe geen uitmuntende resultaten heeft opgeleverd als we enkel en alleen het weercijfer in ogenschouw nemen. Geen krulletjes of stickers in het zomerweerschrift dus! Zo mailde weerhobbyist Jannes Wiersema uit Roodeschool ons dat hij in juni een gemiddeld weercijfer van 7 had - een ruime voldoende - juli scoorde bij hem een 6,8 en augustus heeft, tot en met de 15de, een gemiddeld weercijfer van 6,1. Voldoende dus. Gemiddeld genomen scoort de zomer dus bij hem, tot en met 15 augustus, het weercijfer 6,6. Afgerond naar boven, naar één cijfer voor de komma, is dat een 7: een ruime voldoende. Het weercijfer zal in andere delen van het land ongetwijfeld (iets) hoger of lager zijn.
Weerhobbyisten die het weercijfer bijhouden mogen dan ook reageren op dit artikel door hun gemiddelde zomerweercijfer (tot nu toe) door te geven, we komen daar dan later op terug…. Wie weet is het ergens in Nederland toch nog een goede zomer met het mooie cijfer 8!?
©Bron: KNMI, Jannes Wiersema, Meteo Consult.