Schotland staat naast zijn kilts, haggis, single malt whisky’s en schitterende landschap bekend om zijn druilerige weer. Het kan er dagenlang regenen, en er zijn dagen waarop zonneschijn, wolken en buien elkaar in rap tempo afwisselen. Sommige Schotten beweren zelfs dat er in Schotland vier verschillende seizoenen op één dag voor kunnen komen.
Op weg naar Glasgow schijnt de zon nog geregeld.
Nadat wij de boot in Newcastle hebben verlaten rijden wij met de auto naar het noordwesten. Glasgow is de eerste plaats van bestemming. We beginnen met een zonnetje, maar al snel komen stapelwolken dichterbij en begint de lucht in rap tempo te betrekken. Al na een uur beginnen de eerste druppels op onze voorruit te vallen. Niet veel later is het droog en weet de zon fel door de bewolking heen te breken.
Als snel begint de lucht te betrekken en volgt er wat regen.
Niet veel later is het opnieuw droog en breekt ook de zon door.
Het Schotse Klimaat
Maar hoe zit het nou precies met dat klimaat in Schotland? Is het er echt zo slecht als de mensen (daar) beweren. Of valt het eigenlijk eigenlijk wel mee? Hoe ontstaan het Schotse weer en klimaat nou precies? En wat zijn de gevolgen van deze klimatologische omstandigheden?
Al het water rondom Schotland zorgt voor een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn er koel en het wordt vrijwel nooit warmer dan 24 graden. In het noorden zijn in de zomer maximumtemperaturen rond 15 graden aan de orde van de dag. In de bergen is het vaak nog wat kouder.
Nederland heeft in Augustus vaak meer neerslag
Het klimaat in Schotland wordt voor een groot deel bepaald door de overheersende windrichting. De west- tot zuidwestelijke winden voeren naast vochtige lucht ook veel storingen aan richting de Britse Eilanden. Dit zijn de storingen die ook vaak in Nederland voor nat weer zorgen.
Zonsondergang in Schotland.
Gemiddeld valt er in Schotland maar liefst 2500 millimeter neerslag per jaar. Opvallend is dat er in Augustus in Schotland vaak toch minder neerslag valt dan in Nederland. De reden hiervoor is de manier waarop de regen valt. In Schotland is het karakter van de neerslag vaak druilerig. Het regent niet hard, maar wel langdurig. Dit in tegenstelling tot de vaak heftige regen- en onweersbuien die vaak in augustus in Nederland voor kunnen komen en in korte tijd voor heel veel millimeters neerslag kunnen zorgen.
Op een camping in het noorden van Schotland is het al behoorlijk donker. Hier is goed te zien dat het verder noordwaarts lang licht blijft
Invloed van de Bergen
Ook in Schotland zelf zijn er grote verschillen in neerslaghoeveelheden. Onder andere de bergen zijn hierop van invloed. In het westen van Schotland valt er veel meer neerslag dan in het oosten. Maar hoe kan dit?
Op de topografische kaart van Schotland is goed de ligging van de bergen te zien. Deze zijn verantwoordelijk voor de verschillen in neerslaghoeveelheden tussen west en oost. Bron: Wikipedia.
Oost-Schotland ligt in de regenschaduw van de Schotse bergen. De vele west- en zuidwestenwinden zorgen ervoor dat veel wolken over de bergen heen gestuwd worden. Hierdoor moeten de wolken opstijgen, waardoor zij afkoelen en een groot deel van hun regen in het westen laten vallen, waardoor het oosten het veel droger houdt.
Opvallend is dat er op jaarbasis in De Bilt meer neerslag valt dan in de Schotse hoofdstad Edinburgh. In De Bilt valt er jaarlijks gemiddeld 763 millimeter neerslag. Edinburgh komt er met 676 millimeter een stuk beter vanaf.
Whisky en klimaatsverandering
Ook in Schotland merkt men veel van de huidige opwarming van de Aarde. In het land waar vroegere ijstijden vele loch´s hebben nagelaten waar whiskydestilleerderijen hun water vandaan halen merkt men dit ook. Veel whiskydestilleerderijen hebben voor hun storehouses, de ruimtes waarin de whisky in eikenhouten vaten ligt te rijpen, een airco-installatie aan moeten schaffen. Door de steeds hogere temperaturen verdampte namelijk steeds meer alcohol uit de whisky, en dat was niet de bedoeling!
De Dalwhinnie Disttillery. Eén van de koudste plekjes in Schotland.
Tijdens een bezoek aan een destilleerderij in de Highlands blijkt dit toch niet voor alle storerijen op te gaan. De whiskydestilleerderij van Dalwhinnie ligt op één van de koudste plekjes in Schotland. Volgens de rondleider is de gemiddelde jaartemperatuur hier slechts 6 graden. In de winter komen de maximumtemperaturen vaak niet boven het vriespunt. Hierdoor heeft deze destilleerderij geen airco, maar juist een verwarmingsinstallatie moeten installeren in hun storehouse. Door deze unieke weersomstandigheden heeft deze whiskydestilleerderij zelfs een officieel weerstation dat gegevens levert aan het Britse MetOffice.
Midges
Het vochtige Schotse klimaat heeft ook een aantal nadelen. Wie in de zomer naar Schotland afreist weet dat midges erg hinderlijk kunnen zijn. Dit zijn kleine zandvliegjes, een soort muggen, die 1 tot 4 millimeter lang zijn. De vrouwtjes hebben bloed nodig voor hun eieren en dat halen ze bij gewervelde dieren. Ook mensen worden dus door de vrouwtjes helemaal lek gestoken.
Vervelend zijn beten van de vele midges in Schotland. Bron: Wikipedia.
Ze komen veelal af op de lichaamsgeur van mensen. Zeker na een zweterige dag weten deze beestjes je vaak goed te vinden. Je hebt fijn muskietengaas nodig om ze tegen te houden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van anti-insectenmiddelen met veel deet erin. Ook houden de beestjes niet van rook.
Bronnen: ANWB reisgids Schotland en Noord-Engeland, Wikipedia, Meteo Consult.