Zowel dinsdag als woensdag waren er regio’s in Nederland waar een aantal flinke buien vielen. Hier en daar kwam het tot onvervalste wolkbreuken. In delen van Frankrijk en Duitsland werden nog de heftigste exemplaren gevonden. In Gießen bij Frankfurt kwam zelfs een windhoos aan de grond. Behoorlijk forse jongens dus, die buien, maar elders in Europa gaat het donderdag en vooral vrijdag nog op grotere schaal tekeer.
Jannes Wiersema, Roodeschool (provincie Groningen), schoot woensdag om 16.00 uur deze fraaie plaat van een forse bui op tientallen kilometers afstand.
Kijken we eerst nog even naar de tussenstand van deze woensdag in Nederland, dan zien we dat tot en met de ochtend de grootste hoeveelheden neerslag genoteerd werden in twee stroken over het land.In de nacht en vroege ochtend waren al buien actief. Onder invloed van het warme zeewater en met een zuidwestelijke stroming daarover strijkende koele lucht ontstonden buienstraten die vanaf Het Kanaal via de Noordzee het land op werden gevoerd. Het episch centrum: delen van Noord-Holland en Friesland. Tussen alleen al 7 en 10 uur in de ochtend viel op station Den Helder 32 millimeter neerslag. En vanaf Vlieland werd op weerblog Weerwoord.be 38 millimeter doorgegeven. Later in de ochtend ontstonden, met het oplopen van de temperatuur, ook landinwaarts steeds meer buien die bijvoorbeeld delen van de regio Nijmegen een paar keer de volle laag gaven. Verder stond er veel wind, de windpaal in IJmuiden noteerde aan het begin van de avond zelfs heel even net aan windkracht 9, stormkracht, met windstoten tot rond 90 kilometer op enkele stations ook verder landinwaarts in de westelijke kustprovincies.
Er stond veel wind vandaag. Foto: Gieny Boersma.
Terug naar de neerslag. Ook dinsdagmiddag vielen lokaal al zware buien. De aller-heftigste in West-Europa vielen in Frankrijk en Duitsland. In Duitsland in Gießen bij Frankfurt kwam het daarbij tot een windhoos die schade aanrichtte. Een ware supercell trok over dit stadje. Een supercell is een om haar eigen as draaiende zeer zware bui. Zulke buien kunnen alleen ontstaan wanneer er veel windschering is in combinatie met een zeer onstabiele opbouw van de atmosfeer. De daarbij behorende wallcloud, een snel roterende wolkuitzakking onder de bui, is de plek waaruit een tornado kan ontstaan. Op amateurbeelden die gisteren zijn gemaakt, en op Youtube gezet, is dit agressief draaiende deel van de buienwolk bin Gießen goed te zien. Indrukwekkend.
De neerslagtotalen die het ECMWF-weermodel verwacht voor komende vrijdag in Europa. Een strook van Noord-Italië tot in de Baltische Staten krijgt veel neerslag te verwerken. De door het model aangegeven maximumhoeveelheden worden in de praktijk lokaal op zijn minst gemakkelijk verdubbeld...
Nu, naar de toekomst….. En wel donderdag en vrijdag, en verder van huis. Lagedrukwerking in de bovenlucht van boven de oceaan, een lob met koude lucht met daaronder depressies aan de grond, zakt diep uit naar het zuiden en trekt daarbij naar het oosten. Aan de zuidzuidoostflank ervan is het bij ons nu onrustig, en die onrustigheid verplaatst zich daarmee ook.
Boven het noorden van Italië, de Alpenlanden, en geleidelijk ook in het noorden van voormalig Joegoslavië, en vanuit deze regio in een strook die loopt via Polen richting Rusland, ontstaan forse onweersbuien. Dat gebeurt aan de voorzijde van die lagedrukwerking in de bovenlucht, die het binnenstromen van koelere lucht met zich meebrengt. Er vooruit wordt met een zuidelijke stroming eerst juist zeer warme lucht aangevoerd.
Er ontstaat daarbij een forse straalstroom op deze grens tussen die warme en de koelere lucht. Dit zorgt op twee manieren voor extreem weer. Ten eerste zal vooral aan de zuidkant van berggebieden extra veel neerslag vallen. Vrijdag naar verwachting tot soms boven 100 millimeter in het etmaal tegen de zuidelijke bergflanken in de regio Slovenië, Noordoost-Italië en Zuid-Oostenrijk, en mogelijk ook tegen de zuidflanken van de hoogste pieken van de Sudeten op de grens tussen Polen en Tjechië.
Een tweede manier waarop de straalstroom de buien een extra zet geeft is het verschil met de windsnelheid en hier en daar ook –richting aan de grond (windschering). Dit veroorzaakt een schoorsteeneffect dat de buien extra voeding geeft.
Veroorzaker van dit alles is een uitloper van lagedrukwerking in de bovenlucht. Aan de zuidoostflanken ervan staat vrijdag een forse straalstroom op grotere hoogte, op de overgang tussen warme lucht aan de voorzijde ervan en koelere lucht erachter. Op de grens tussen beide luchtsoorten ontstaan zeer zware onweersbuien, aangevuurd door de doorjakkerende straalstroom, op twee verschillende manieren (zie tekst).
Dit is een situatie waar in niet-bergachtige (!) gebieden zich hier en daar ook een supercell kan ontwikkelen. De buien met rondkolkende wallclouds zoals ook op de beelden van dinsdag uit Duitsland te zien zijn. En die potentieel (niet noodzakelijkerwijs) een tornado opleveren. Zoals het er woensdag bij het schrijven van dit verhaal naar uitzag, lag de voorkeurszone voor het ontstaan van supercells op vrijdag, zoals het er woensdagmiddag naar uitzag, met name in een smalle zone die loopt van het grensgebied tussen Oostenrijk en Slowakije en dan verder, door het zuidoosten van Polen. Niet meteen schrikken als u, of uw familie in deze regio op vakantie is, want de kans dat een windhoos op een willekeurige locatie plaatsvindt, blijft extreem klein.
Wél is de kans groot dat ze donderdag, vrijdag, eventueel zaterdag met zwaar onweer te maken krijgen, waarbij lokaal ook flinke hagelstenen voorkomen en forse windstoten. Weersomstandigheden om rekening mee te houden.
Bron:Weer.nl
En trouwens.. Provincie Groningen had er al eentje dit jaar!
Met miljoenen aan schade bovendien. | Gewijzigd: 13 augustus 2008, 23:31 uur, door Rayo
Ik zet de kansen op volgend jaar.
Misschien een leuke poll voor op de website dat de mensen kunnen raden of / wanneer en waar er een (mini)tornado zal plaatsvinden in nederland .
Maar ff serieus. Zoals er al Rayo al zegt dat er al 1 in groningen was en op ameland zijn er zat waterhozen en ook in de provincie zeeland zijn er dit jaar een paar meer hozen gespot dan vorig jaar. Ook al waren het windhozen, het is een begin van..... Een jaar of wat terug was er al 1 in londen nu in duitsland. Een simpel topografie beeld is dat wij in het midden zitten.
Nogmaals, ik zet in op volgend jaar, provincie oost
Ik weet niet of jullie dat verhaal nog kennen, is ongeveer nou een jaar of 8 - 10 geleden. Was nog in het nieuws. Een medium (paragnoste) had voorspelt dat er hier een tornado zou komen en dat Arnhem, Nijmegen en een deel van Limburg van de kaart zouden worden geblazen, zij had een helicopter, etc. om dat weg te komen, had haar huis verbouwd en weet ik het. Ze had het mis, maar misschien is dit ooit nog wel eens hier van toepassing. Ik hou zoiets altijd in mijn achterhoofd.