Een diep hoogtelaag (slechts 536 dam op 500 hPa) bepaalt de komende dagen ons weerbeeld en zorgt voor een herfstachtig patroon op de weerkaarten. Dit is ook goed te zien als we de sterkte van de straalstroom bekijken; deze haalt momenteel vlot 140 kts welke voor de zomer aan de hoge kant is. Het is deze jet die vannacht over FR komt te liggen en zo omheen de zeer uitgestrekte hoogtetrog over de Oceaan en de UK circuleert naar het NE. Op die manier komt de Benelux morgen terecht in de LU van deze sterke jetstreak. In deze uitgang is er ontwikkelt zich momenteel een frontale golf.
Vannacht en morgenvoormiddag verwachten we deze actieve golf over onze streken en daarbij kan flink wat regen vallen, al trekt de regenzone zeer snel voorbij. Vraag blijft hoe sterk deze golf zal uitdiepen en welke het exacte traject zal zijn. Deze kennis is essentieel voor het inschatten van het windveld. De meeste modellen laten de golf nauwelijks uitdiepen over ons en houden het bij een trog. Sommige modellen, zoals UKMO MESO laten een diepe kern ontstaan in de trog (UKMO geeft zelfs een kern van 984hPa!). We gaan ervan uit dat het sterkste windveld over het westelijke deel van de Benelux trekt en houden het nog algemeen bij rukwinden rond 70 km/h in het binnenland en rond 80 km/h aan zee en over het uiterste westen van de regio. Ook achter het grondkoufront blijft de wind sterk doorwaaien en het lijkt er zelfs op dat deze tegen de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag opnieuw aanwakkert in de hoogte. De moederdepressie over de Britse Eilanden komt dat immers dichterbij. Gezien de toegenomen onstabiliteit moeten we ook dan onverminderd rekening houden met windstoten tot zo’n 70-80 km/h. Vanavond dienen we dit eventueel bij te stellen.
Wat de kans op zware convectie betreft ligt het allemaal lastig. De jet staat morgen vrijwel haaks op het frontaal systeem wat zorgt voor een splitt-structuur. M.a.w, er zal sprake zijn van twee fronten, met een hoogte- en grond-koufront. Gezien de sterke shear nabij deze storing is het geenszins uitgesloten dat er zich op het grondfront lijnconvectie ontwikkelt. Dit wordt in de hand gewerkt door de sterke ‘dry-intrusions’ aan de achterzijde van het hoogtefront wat zorgt voor een potentieel onstabiele gelaagdheid. Op deze eventuele lijnconvectie kunnen actieve low-topped convectieve cellen tot ontwikkeling komen en dit kunnen dynamisch vrij actieve cellen zijn. We denken dan vooral aan bow-echo’s of een lokale low-topped-supercell. Veel zal afhangen van de prefrontale hoeveelheid onstabiliteit die aanwezig is, en dit zou wel eens kunnen tegenvallen.
Later op de dag kunnen nieuwe buien zich ontwikkelen en vooral naar de avond toe en ook op woensdag zorgen hoogtetrogjes waarschijnlijk voor enkele buienlijnen. Vanavond bekijken we ook dit meer in detail…
©Karim Hamid
Btw, las op de site van piet, dat het morge ook wel leuk kan worden ja!
groetjes
Maarten | Gewijzigd: 11 augustus 2008, 17:27 uur, door Bronk
Wat de kans op zware convectie betreft ligt het allemaal lastig. De jet staat morgen vrijwel haaks op het frontaal systeem wat zorgt voor een splitt-structuur. M.a.w, er zal sprake zijn van twee fronten, met een hoogte- en grond-koufront. Gezien de sterke shear nabij deze storing is het geenszins uitgesloten dat er zich op het grondfront lijnconvectie ontwikkelt. Dit wordt in de hand gewerkt door de sterke ‘dry-intrusions’ aan de achterzijde van het hoogtefront wat zorgt voor een potentieel onstabiele gelaagdheid. Op deze eventuele lijnconvectie kunnen actieve low-topped convectieve cellen tot ontwikkeling komen en dit kunnen dynamisch vrij actieve cellen zijn. We denken dan vooral aan bow-echo’s of een lokale low-topped-supercell. Veel zal afhangen van de prefrontale hoeveelheid onstabiliteit die aanwezig is, en dit zou wel eens kunnen tegenvallen. De meeste kansen op dergelijke ontwikkeling zien we over het oosten van NL en over westelijk Duitsland. Daar lijkt de onstabiliteit nog danig op te lopen overdag in de warme sector en worden positieve STP/SCP waarden berekend. Ook de SB-EHI loopt in deze gebieden op en net na de middag op tot 1.5. Belangrijk is dat dit gebied tevens samenvalt met de linker uitgang van de 110 kts sterke jetstreak en bij een 850 hPa-wind van om en bij de 40 kts! Iets om in het oog te houden!
Later op de dag kunnen nieuwe buien zich ontwikkelen en vooral naar de avond toe en ook op woensdag zorgen hoogtetrogjes waarschijnlijk voor enkele buienlijnen. De buien in de namiddag kunnen bij opklaringen toch fiks uitpakken. We zien flink onstabiele progtemps in de meeste modellen en dit is bij oplopende temperaturen richting 21° en afkoelende T500 niet verwonderlijk. Evenwel zal postfrontale subsidentie/CAA voor een onderdrukking zorgen. Nieuwe trogjes zullen naar de avond toe de buiigheid doen toenemen, vooral aan zee en over het uiterste westen van de regio. Onweer is hierbij aan zee goed mogelijk en gezien de nog steeds hoge shear waarden kunnen de buien over het westen dynamisch actief zijn. Naar woensdagmorgen en voormiddag toe blijven de modellen flinke neerslaghoeveelheden berekenen, maar de stabiliteit lijkt te gaan toenemen. Dit wijst dan minder op een buienlijn maar eerder op een (afgesprongen) BB-occlusie.
©Karim Hamid
Opgesteld: 11 Aug 2008 om 23:00u
In de ochtend/middag passeert er over onze regio een front.
Als we dan gaan kijken naar de dynamiek in de atmosfeer zien we dat daar behoorlijk veel aan de hand is.
Zo liggen we in de linker uitgang van een forse Jetstreak, SRH van rond de 200 m2/s2 en lijkt de Shear zeer gunstig om zware buien te genereren in de vorm van een supercell die gezien de lage LCL's zelfs gepaard kunnen gaan met hoosvorming.
Echter timing speelt een grote rol, en lijkt vooralsnog niet gunstig en lijkt toch mede de uiteindelijke sleutel tot succes bij deze mogelijk interresante situatie.
De beste kansen lijken vooralsnog weggelegd voor mischien nog net het oosten van NL maar meer voor west duidsland volgens de laatste modellen.
We gaan het geheel goed in de gaten houden.
door onze beste Alwin Haklander.
De convectie in de warme sector lijkt (gezien de timing en het beperkte uitslaan van de golf) in het uiterste oosten van Nederland voor een groot deel nog vanaf hoogte te zijn. Toch zie ik om 12 UTC nog net even > 500 J/kg SBCAPE in Beek, bij nog altijd die enorme windschering van ~22 kt in de onderste km en ~55 kt in de onderste 6 km:
Progtemp Maastricht/Beek morgen 14u lokale tijd:
Twenthe heeft op dat moment overigens geen CAPE aan de grond; wel een paar honderd J/kg op hoogte, maar dan mis je het effect van de windschering in de onderste niveaus.
Progtemp Twenthe morgen 14u lokale tijd:
Onweersbuien boven de ZO-helft van de Benelux (en zeker ook boven Duitsland) moeten vooral in de ochtend en eerste helft van de middag nauwlettend in de gaten gehouden worden. Er zou maar zo een kortstondige tornado kunnen ontstaan: zo héél anders dan 'Hautmont' is de situatie niet.
Toen, zeg maar een freak tornado. Voor hetzelfde geld was er toen niets gebeurd en gebeurt er morgen ook niks. Dat is altijd het lastige aspect met zo'n enorm dynamische situatie.
Opmerkelijk trouwens dat de 0-1 km heliciteit voor een rightmover niet uitslaat, maar voor een leftmover wel... met zo veel 0-1 km windschering moet je gewoon altijd bedacht zijn op de mogelijkheid van roterende stijgstromen.
Ook in de polaire lucht achter het front blijven we in dit geval overigens met die windschering (onderin) en instabiliteit zitten. De diepe windschering wordt echter een stuk minder. Met zo'n windprofiel verwacht je morgen in de loop van de dag eerder lijnconvectie dan supercells (zie ook de Convective Storm Matrix, beginners even registreren). Verder zou er in de opklaringen achter het front nog flink wat SBCAPE gevormd kunnen worden, zie ook deze progtemp voor Rotterdam, 17u lokale tijd:
k vind bovenstaande progtemp wel wat droog, dus ik verwacht niet dat de buiigheid achter het front erg grootschalig zal zijn (GFS12Z geeft dat ook niet aan); het zal zich misschien concentreren tot een paar lijnen, waarop het dus wel tot zware windstoten kan komen. Wederom durf ik met zo veel 0-1 km shear en toch vrij lage LCL's én ~200 J/kg 0-3km SBCAPE (!) een enkele tornado niet uit te sluiten.
't Is een lastige situatie...we gaan het volgen
Afbeeldingen door: Alwin Haklander
| Gewijzigd: 12 augustus 2008, 01:11 uur, door PietBerger
27 C .
Hier in t Noorden 21C en al behoorlijke windstoten tot 36 knopen en een gemiddelde van 20 kts
Wind inmiddels van zuidoost naar zuidwest gedraaid.
Ben zeer benieuwd wat die buien boven t Kanaal/ Frankrijk gaan doen en of er nog wat gaat ontwikkelen.
Denk dat ik hier in t noordwesten morgen meer kans maak op een leuk onweer.
Net even NOS TT pag. 707 gelezen en die zegt: morgen in t westen en noordwesten is de buienactiviteit het grootst.. | Gewijzigd: 12 augustus 2008, 16:39 uur, door Skroei