Al een tijdje loop ik met een vraag over het weer rond. Of eigenlijk zijn het twee vragen die (misschien) bij elkaar horen.
De eerste vraag gaat over de warmste dag en gerelateerd aan de langste dag. Hoe kan het zo zijn dat de zomer (de zon staat hoger aan de hemel) nog moet beginnen nadat de langste dag al geweest is? Ik neem aan dat deze twee gerelateerd zijn. Kan iemand me uit de droom helpen?
De tweede vraag is misschien gerelateerd aan de eerste. We weten allemaal dat de zon in het oosten op komt. Maar het lijkt mij zo dat deze niet elke dag de horizon op hetzelfde punt doorkruist tijdens de opkomst. Is dat zo en hoeveel verschil zit hier in met deel van het jaar. Nu heb ik bedacht dat dit wel een gerelateerd kan zijn met m'n eerste vraag. s dat zo?
Ik hoop dat iemand me met deze vragen kan helpen.
Alvast bedankt,
Gerard
ik weet het niet zeker maar ik denk dat je eerste vraag te maken heeft met de water temperatuur.
in het begin van de zomer moet het water nog op warmen en aangezien wij vlak langs de kust wonen heeft de zee veel invloed op ons temperatuur(zeeklimaat). als er een zuidoosten wind waait zoals een tijdje in juni kan het snel warm worden maar een westen wind komt van zee en dat is een stuk vochiger en frisser. en aangezien de westen wind de overhand heeft is het dan meestal een stuk koeler.
de tweede weet ik ook niet zeker maar ik denk dat het met de liging te maken heeft en dat hij alleen op 21 september en 21 maart precies van oost naar west zou opkomen. dat zijn eenige dagen dat de zon over de hele wereld gelijk opkomt en precies 12 uur schijnt. en in de zomer meer noordelijk onder gaat en winter meer zuidelijk. want op de noordpool heb je in de winter alleen schemering en nacht en in de zomer schijnt de zon 24 per dag. wij ziten daar tussen in, dus heben in de wint nog wel zon maar in de zomer nog nacht. het te maken dat de aarde scheef op zijn staat. op 21 december zal de zon precies van oost naar west gaan op de steenbokkeerkring. dus tussen 21 september en 21 maart zal de zon tussen de evenaar naar steenbokkeerkring(ZB) en weer terug waardoor wij minder zon krijgen, want de aarde zelf zit er voor. in die tussen tijd zal er elke dag maar een smalle strook (tussen de evenaar en de steenbokkeerkring)zijn die precies 12 uur zon heeft en van west naar oost gaat. precies het zelfde van 21 maart naar tot 21 september maar dan NB tussen de evenaar en de kreeftkeerkring.
ik hoop dat ik het zo een beetje goed heb uitgelegt vooral de laatste weet ik bijna zeker de eerste wat minder, maar ik ga nog maar naar het 4e jaar van havo dus moet nog een hoop leren.
niels
ik heb er een paar zelf gemaakte foto's bij gezocht, ik woon 6 hoog met een uitzicht pal op het oosten
foto 1 = dagelijks zicht v/a balkon ( toren is exact het oosten, kompas! )
foto 2 = 20/21 maart 08 genomen( maar ik kan ook zeggen 20/21 september is presies de zelfde zonnestand)
foto 3 = in april ( zon schuift naar links <<<<< bij opkomst, tot 20/21 juni ten opzichte van de toren )
( vanaf 20/21 juni gaat de zon weer naar recht>>>>> richting toren )
foto 4 = in augustus (zon schuift naar rechts>>>>> bij opkomst tot hij weer op 20/21 september opkomt
zoals op foto 2 )
foto 5 = november (zon schuif naar rechts >>>>> bij opkomst, tot 20/21 december ten opzicht van de toren)
foto 6 = februari (zon schuift naar links <<<<< bij opkomst, ten opzicht van de toren tot 20/21 mrt zie foto 2 ))
schematisch ;
jan<<<<<febr<<<<<mrt<<<<<apr<<<<<mei<<<<<jun<<<20/21jun>>aug>>>>>sep>>>>>okt>>>>>nov>>>>>
dec>>>20/21 dec<<jan <<<<<feb<<<<< enz. enz.
het aantal graden wat de zonsopkomst omvat, is op jaarbasis ongeveer 90 graden, gedeeld door 365 dagen =0,25 graad per dag dat de zonsopkomst verschuift naar noord of zuid.
ik hoop dat je het snapt
groet henk (nickname rick )