Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 augustus 2008, 11:19 uur | Bericht #17855
Abrupte klimaatverandering

Klimaatverandering is een onderwerp dat eigenlijk niet uit het nieuws verdwijnt. Of het nu om de tegenwoordig in de zomer meer dan eens optredende wateroverlast als gevolg van zware buien gaat, of om het optreden van extreme smog tijdens de vrijdag in Peking gestarte Olymische Spelen, klimaatverandering is en blijft ‘hot’.

Een vraag die altijd een beetje boven de almaar voortdurende discussies hangt is hoe snel het klimaat in potentie kan veranderen. Wordt in de steeds weer opnieuw verschijnende rapporten vooral gesproken van geleidelijke, min of meer gestaag verlopende veranderingen langs gladgestreken lijnen, in de praktijk lijkt het allemaal toch wat schoksgewijzer te gaan. Kijken we bij voorbeeld naar de veranderingen in Nederland, dan lijkt zich rond 1988 een soort temperatuursprong te hebben voorgedaan en misschien zeer recent ook wel in 2005.


Nederland veranderde in een poolwoestijn. Dat kan er ongeveer als op deze foto hebben uitgezien, maar dan zonder het ijs. Foto: archief.

Een andere aanwijzing voor hoe anders het kan gaan dan soms gedacht is de gang van zaken met betrekking tot het zeeijs in het Noordpoolgebied. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ervan werd uitgegaan dat we ergens in de tweede helft van de eeuw tijdens de zomermaanden voor het eerst met een nagenoeg zee-ijsvrij Noordpoolgebied geconfronteerd zouden worden. Later werd dat bijgesteld naar een tijdstip rond 2030 en 2040. De laatste jaren ging de afname van het zeeijs echter zo snel dat een Noordpoolzee zonder zeeijs in de zomer nog maar een kwestie van jaren leek. Er waren deskundigen die dit jaar voor het eerst al een geografische Noordpool zonder ijs verwachtten. En hoewel de smelt van het ijs op dit moment bijzonder snel verloopt, lijkt dat er dit jaar toch niet meer van te komen.

Abrupter
De veranderingen in weer en klimaat houden zich dus niet zo goed aan de tijdschema’s, zoals wij die als mensen in al onze rapporten vastleggen, zoveel is wel duidelijk. Het kan allemaal veel abrupter gaan. Aan een kant is dit natuurlijk voer voor mensen die toch al niet zo erg geloven in alle scenario’s die de klimaatdeskundigen ons steeds voorhouden, aan de andere kant zou dit ook kunnen betekenen dat alles wat in die rapporten wordt verwacht veel eerder en dus ook abrupter waarheid zou kunnen zijn. En dat veel dingen, die voor ons niet veel meer dan toekomstmuziek zijn, ons in ons leven dus ook nog lastig kunnen vallen.


Op basis van een onderzoek van bezinksels in een van deze kratermeren in de Eifel hebben deskundigen een zeer abrupte klimaatverandering in het verre verleden kunnen aantonen. Foto: Wikipedia

In dat licht bezien zijn de uitkomsten van een onderzoek, die begin deze maand in Duitsland werden gepresenteerd, illustratief. Op basis van een studie naar bezinksels in een kratermeer in de Duitse Eifel hebben de onderzoekers een scherpe klimaatverandering kunnen vaststellen die ongeveer 12.700 jaar geleden plaatshad. Volgens hen daalde de gemiddelde temperatuur in het gebied toen in een periode van slechts drie jaar tijd (!) met 3 tot 5 graden, om daarna ongeveer 1150 jaar lang niet wezenlijk te veranderen. De Engelsen noemen deze periode, die zich nog tijdens de laatste ijstijd afspeelde, treffend ‘The Big Freeze’.

Onderzoek
In de loop van de tijd is er al veel onderzoek gedaan naar deze klimaatverandering. Dat het een abrupte verandering was, wisten we ook wel. Maar zo abrupt… Het bijzondere ervan is in elk geval dat de bewuste verandering op het noordelijk halfrond veel markanter was dan op het zuidelijk halfrond, een observatie die tegenwoordig vaker wordt gedaan bij klimaatveranderingen. Want ook de huidige veranderingen in het klimaat lijken op het noordelijk halfrond voorlopig groter te zijn dan die op het zuidelijk halfrond, al is het zeker niet zo dat de veranderingen aan het zuidelijk halfrond voorbij gaan.


In deze grafiek is in reconstructie te zien hoe de temperatuur 12.700 jaar geleden plotseling daalde, om pas ruim duizend jaar later weer op te krabbelen. Figuur: Wikipedia.

Behalve kouder werd het weer 12.700 jaar geleden meteen ook een stuk stormachtiger, zo hebben de onderzoekers in Duitsland vastgesteld. Ze wijten dit aan een combinatie van het plotseling sterker worden van de straalstroom toen en de ineens veel zuidelijkere ligging ervan dan voorheen. Ter illustratie: onderzoeken hebben al uitgewezen dat de gemiddelde temperaturen in het binnenland van Groenland destijds zo’n 15 graden lager moeten hebben gelegen dan tegenwoordig en het is er ook nu erg koud. Het binnenland van Engeland kwam toen op jaargemiddelden tussen -3 en -5 graden uit (!), waarbij wel bedacht moet worden dat we ons nog middenin de laatste ijstijd bevonden. Het behoeft geen betoog dat onze omgeving er in die tijd er heel anders uitzag. Grote delen van Europa werden een toendra, terwijl zich in de periode daarvoor juist bossen waren gaan ontwikkelen, Nederland werd een poolwoestijn. Verder groeiden de ijsmassa’s in het Alpengebied, Schotland en in Scandinavie weer snel aan.

Warme Golfstroom
Over de oorzaak van de abrupte klimaatverandering wordt natuurlijk diep nagedacht. Het meest gehoorde scenario is toch dat om wat voor reden dan ook de Warme Golfstroom is komen stil te liggen, mogelijk omdat een groot zoetwatermeer in het binnenland van Canada in een klap in de oceaan uitstroomde. Pas ruim duizend jaar later werd het effect hiervan weer rechtgebreid. Er zijn aanwijzingen dat die opwarming ook heel snel is gegaan, in een periode van 40 of 50 jaar met daarin drie stappen die elk maximaal 5 jaar duurden. Het kan zelfs zijn dat er een sprong van ongeveer 7 graden in een paar jaar tijd tussen heeft gezeten.


Bij het aanwijzen van een oorzaak voor de plotselinge klimaatverandering wordt nog steeds gedacht aan het stilvallen van de Warme Golfstroom, als gevolg van mogelijk het leeglopen van een groot zoetwatermeer in Canada in de oceaan. Figuur: archief.

Verplaatsen we dit alles naar onze tijd dan kan het dus zomaar zijn dat het klimaatveranderingssspoorboekje voor de huidige eeuw, waarvoor toch echt zo’n honderd jaar is uitgetrokken, zich in een paar korte perioden afspeelt, waarin de veranderingen dan wel meteen heel groot zijn. En misschien hebben we twee van die sprongetjes al wel gehad.

Bronnen: Meteo Consult, Nu.nl, Wikipedia, Nature Geoscience.
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
11 augustus 2008, 18:14 uur | Bericht #17912
Vreemd ik heb soort gelijk iets pas geleden geschreven.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 750 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 750, lezen 6 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden