Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
9 augustus 2008, 13:13 uur | Bericht #17807
Nadere blik op de straalstroom

Gisteren hebben we het op deze site al eventjes gehad over de straalstroom. Nederland bevindt zich daar pal onder, en dat verklaart het wisselvallige karakter van het weer. Er zijn natuurlijk ook regio’s in Europa die ten zuiden van de straalstroom vertoeven. En ja, daar is het zonnig en warm. We gaan de straalstroom in kaarten tonen, nader bekijken en uitvogelen wat het voor de weercondities aan de grond kan betekenen.


Vliegtuigen bevinden zich vaak op de hoogte van de straalstroom. Van de VS naar Europa hebben ze geregeld de wind in de rug en dat scheelt soms wel anderhalf a 2 uur ten opzichte van de heenreis. Foto: Gerrit van Osch.

Wat zien we op de kaart?
Op de eerste kaart hiernaast zien we de straalstroompositie weergegeven voor dinsdag 12 augustus. De lijnen die u ziet, zijn lijnen van gelijke hoogten, zogeheten isohypsen. Deze lijnen verbinden de punten waarop de luchtdruk 500 hPa is. Gemiddeld gesproken is dat op zo’n 5 kilometer hoogte, maar daar zitten uiteraard schommelingen in. De zwarte lijn, die deels over Nederland ligt, is de 552 decameter isohyps. Het betekent dat de luchtdruk op 5520 meter boven de grond 500 hPa is. De rode lijn is de 576 decameter isohyps. Dus ter hoogte van Noordwest-Spanje, Zwitserland, Tsjechie en Zuidoost-Polen moet je naar 5760 meter hoogte voordat de luchtdruk is afgenomen naar 500 hPa.

Oftewel, boven West-Nederland is de lucht kouder. Koude lucht is meer ingeklonken en zwaarder dan warme lucht en dus zul je minder ver omhoog hoeven om op 500 hPa uit te komen. Boven Zuidoost-Polen is de lucht relatief warmer, dus verder uitgezet (in de verticaal) en dus moet je iets hoger stijgen voordat de luchtdruk op tot 500 hPa is gedaald.


De straalstroomkaart voor dinsdag. De weergegeven lijnen zijn isohypsen. Uitleg in de tekst.

De precieze ligging van de straalstroom
De straalstroom vinden we in de regio’s waar de temperatuurverschillen op hoogte het grootst zijn. Dus daar waar de meeste lijnen zich ophouden, daar ligt de straalstroom. Op dinsdag is dat over Frankrijk, de Benelux, Duitsland, Polen en vervolgens noordwaarts verder blazend over de Baltische staten. Op woensdag is er aan die positie weinig veranderd. Al is wel te zien dat nu ook delen van Spanje, Noord-Italië, Slowakije en Hongarije mee gaan doen. De lijnen liggen het dichtst bij elkaar boven Zwitserland, het zuiden van Duitsland en op de grens tussen Duitsland en Polen. Aan de grond zal in die contreien dan ook een storing actief zijn.


De straalstroomkaart voor woensdag. Deze kaarten zijn geladen met gegevens van het ECMWF model.

Naar de zuidkant van de straalstroom
De weersomstandigheden bij ons en in de ons omringende landen kennen we nu wel. Maar daar waar de straalstroom niet boven hangt, daar is het allemaal een stuk rustiger. En, aan de zuidzijde van de straalstroom, een stuk warmer. Op de twee straalstroomkaarten zien we dat het zuiden, maar voor het zuidoosten van Europa, vrij liggen. De bijbehorende weercondities zijn op de Balkan, Griekenland, Italië en Turkije dan ook snel te beschrijven: zonnig en warm tot zeer warm. Dinsdag is het er veelal 30 tot 35 graden, woensdag komen daar nog een paar graden bovenop.


De maximumtemperaturen voor woensdag. Hoe donkerder de kleur rood, deste warmer het is. De Benelux is geel; maxima amper op 20 graden.

Een iets ander verhaal geldt voor Portugal en Spanje. Het is daar voluit zomer, dat wel, maar wie de straalstroomkaarten bekijkt, ziet dat de straalstroom daar wel deels voet aan de grond (in de lucht….) krijgt. Dinsdagmiddag ligt er dan ook een storing over het noordwesten van Spanje en de noordelijke helft van Portugal. Het levert een paar buien op. Woensdag ligt die storing boven het noordoosten van Spanje. Ondanks de aanwezigheid van een deel van de straalstoom aldaar, zal er echter niet meer dan een lokale (onweers)bui vallen. En dat terwijl dergelijke kaarten in onze omgeving al snel tot flink wat neerslag zouden leiden. De oorzaak zit ‘m de warme en droge lucht.


De verwachte maximumtemperaturen voor dinsdag. Warme lucht ten zuiden van de straalstroom. En ook boven oostelijk Europa, want de straalstroom buigt af naar de Baltische staten en dus kan warme lucht tot de omgeving van Hongarije en deels ook Polen doordringen.

Spanje is behoorlijk droog in de zomer en zodoende is er vaak te weinig vocht aanwezig om ook echt veel buien of gestage regen te produceren. Wat dat betreft is het overgrote deel van Spanje een veelal zonzekere zomerbestemming. Dat verandert overigens eind augustus en in september, als het water in de Middellandse Zee op zijn warmst is, en er vooral in de oostelijke gebieden hele felle regenbuien kunnen vallen. Met een windje van zee is er namelijk WEL genoeg vocht voorhanden.

Bron:Meteo Consult | Gewijzigd: 9 augustus 2008, 13:14 uur, door Kikimero
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
9 augustus 2008, 14:10 uur | Bericht #17805
Vandaar dat de regio's aangegeven met de zwarte lijn, een zo (onweers)buiige karakter hebben.
Door de grens van warm naar koud, wat weer voor onstabiliteit zorgt? heb ik gelijk nou nou nou??xD
Viel me namelijk ook op dat het noorden van italie ook veel noodweer had, en laat ie nou net tussen die grens ook liggen, zoals je ziet aan de kleuren.
Check out the light show:)
Waarom deze advertentie?
chrismir
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 133
Lid sinds: 4 jun. 2008
13 augustus 2008, 17:04 uur | Bericht #18101
Als ik naar de huidige jetstream kijk ( http://squall.sfsu.edu/gif/jetstream_atl_init_00.gif ) dan lijkt het alsof de lus, welke over canada gaat, afgesneden wordt boven Groenland. Zou hierdoor de jetstream weer wat noordelijker kunnen komen te liggen?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 98 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 98, lezen 2 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden