Het aantal natuurrampen dat in ons land wordt erkend, blijft stijgen. Sinds 2000 zijn we al door 54 rampen - vooral overstromingen - getroffen, nu al vijf keer meer dan in de jaren negentig.
De klimaatverandering laat in ons land steeds vaker een spoor van vernieling na. Tien rampen per jaar zijn de voorbije jaren geen uitzondering meer, terwijl dat er in de jaren negentig nooit meer dan drie per jaar zijn geweest. Dat blijkt uit cijfers van het Rampenfonds.
In de meeste gevallen gaat het om overstromingen als gevolg van overvloedige neerslag. In mindere mate om windhozen of hagelschade.
'Door de klimaatverandering zullen we nog meer met plaatselijk hevige regenval te maken krijgen, en bijgevolg nog meer overstromingen', zegt Wim Van Gils van de Bond Beter Leefmilieu (BBL), die de cijfers nu al verontrustend vindt. 'Als we geen versnelling hoger schakelen in de strijd tegen het water, halen we ons de komende decennia veel problemen op de hals.'
Dat de klimaatverandering al in enkele jaren tijd grote gevolgen heeft, is verontrustend. Door de klimaatverandering zullen we nog meer met plaatselijk hevige regenval te maken krijgen. Internationale klimaatmodellen voorspellen zelfs dat er tegen 2080 in noordwest-Europa tot 40 procent meer neerslag zal vallen.
Die waarschuwing zou de overheid moeten stimuleren om doortastende en strenge maatregelen te nemen om wateroverlast tegen te gaan. Maar volgens de Bond Beter Leefmilieu schieten de verschillende overheden in ons land -gewesten, provincies en gemeenten- vandaag heel wat tekort in hun beleid.
'Er zijn veel goede bedoelingen, maar het ontbreekt aan een professionele aanpak', zegt Wim Van Gils, waterspecialist van de BBL. 'Op sommige plaatsen is men nog heel amateuristisch bezig. Soms vraag ik me af of men echt wel beseft dat we een groot probleem hebben.'
'Als de Vlaamse overheid geen versnelling hoger schakelt, halen we ons de komende decennia veel problemen op de hals.'
Het Nieuwsblad
*het ligt aan de klimaatveranderingen* <-- bewijs dat dan eens in plaats van weer *de klimaatveranderingen* aan te halen in een artikel zonder uberhaupt met feiten te komen. Modellen zijn ook niet alles, die hebben veel input nodig en met het oog op de *klimaatverandering* is veel van die input onzeker.
Het zou me niks verbazen als deze overstromingen deels het gevolg zijn van falende infrastructuur. Als je ziet hoe de overige zichtbare infrastructuur er tegenwoordig uit ziet in grote delen van Belgie dan kan ik me niet voorstellen dat het onder de grond wel werkt. Pijpleidingen worden ook oud!
evengoed blijft het erg dat er overstrominge voorkomen natuurlijk.