De brandweer in Zuid-Limburg is zondagavond dertig tot veertig keer uitgerukt vanwege wateroverlast door een hevig noodweer. Onweersbuien trokken kort na negen uur via Maastricht en Valkenburg richting Brunssum.
Fikse regenbuien waren er ook in het noorden van de provincie, maar daar heeft dat niet tot problemen geleid. De kermis in Venray kon volgens een woordvoerster van de brandweer gewoon doorgaan.
bron: de limburger | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:02 uur, door Joyce.s
Een straat verder dan de mijne, was een uur lang een rivier. Ikzelf heb helaas de kelder mogen opdrogen.
wat ik mij alleen af vraag is de kans op een tornado steeds groter hier, aangezien het klimaat drastisch aan het veranderen is en windhozen hier ook vaker zullen voorkomen | Gewijzigd: 4 augustus 2008, 02:52 uur, door blackidentity
De brandweer in Zuid-Limburg heeft zondagavond en vannacht 140 meldingen binnengekregen van wateroverlast door noodweer. Onweersbuien veroorzaakten tussen 21.00 en 23.00 uur en tussen 1.00 en 03.00 uur veel wateroverlast. De meldkamer kreeg vooral telefoontjes binnen over ondergelopen kelders en omhoog gekomen putdeksels.
In Noord- en Midden-Limburg moest de brandweer 40 keer uitrukken. Ook daar ging het voornamelijk om wateroverlast in kelders en ondergelopen straten.
België
Bij ons kregen verschillende brandweerkorpsen in Limburg kort voor middernacht enorm veel oproepen binnen voor wateroverlast door de hevige regenbuien. Op de autosnelwegen E313 en E314 in Limburg was de toestand gevaarlijk door kans op aquaplaning. Onder meer de korpsen van Maasmechelen, Genk, Bree, Leopoldsburg en Bilzen moesten uitrukken voor ondergelopen straten en kelders.
Medisch rampenplan
In Bree is vanochtend rond 1.15 uur het medisch rampenplan afgekondigd. Door de zware regenbuien liep het rusthuis Boneput in Bree gedeeltelijk onder water. Zeventien bejaarden moesten geëvacueerd worden. Meerdere ziekenwagens werden opgetrommeld om uiteindelijk zestien bejaarden naar omliggende ziekenhuizen over te brengen. Vooraleer die terug kunnen moet de benedenverdieping een grondige poetsbeurt krijgen. Het is de tweede keer in ruim een maand tijd dat het medisch rampenplan in hetzelfde rusthuis afgekondigd werd. De vorige keer was een evacuatie nodig bij een brand.
In Zutendaal was geen verkeer mogelijk op de weg naar Opgrimbie (Maasmechelen). De lokale politiezone kanton Borgloon liet weten dat bijna de volledige zone met de gemeenten Heers, Alken, Wellen, Borgloon en Kortessem onder water stond. De diensten van de 100, de brandweer en de politie konden onmogelijk alle oproepen verwerken. Ook de technische diensten van Heers, Borgloon en Kortessem werden ingeschakeld.
Straten blank
In Heers liepen de Sint-Martinusstraat en de Vechmaallaan weer onder. De Vechmaallaan werd een tijdlang afgesloten voor het verkeer. In Borgloon was er wateroverlast op de Jesseren-, Broek-, Alfons-, Gulden-, Moeren- en Bommershovenstraat. Vanuit de velden kwamen in Broekom met het water keien op straat terecht. Het water stroomde de kelders van enkele huizen binnen op de Langveld-, Stations-, Onzelievevrouwe- en Hendriksstraat in Alken. Het kruispunt van de N20 met de Dorpsstraat en de Opeindestraat in Kortessem kwam ook blank te staan.
Verschillende huizen op de Geenrijt in Heusden kregen gisteren rond 23.30 uur water binnen, omdat de weg in een mum van tijd blank stond. Het was al de derde keer in amper anderhalve maand tijd dat de bewoners met wateroverlast te maken kregen. Het centrum van Zonhoven liep ook weer onder water.
Vlaams-Brabant
Ook in het arrondissement Leuven heeft de felle regen op vele plaatsen aanleiding gegeven tot wateroverlast. De Leuvense brandweer ontving al vele oproepen voor wateroverlast, onder meer voor de gewestweg Leuven-Diest in Lubbeek en in de Dorpstraat in Bierbeek. De brandweer van Diest maakt melding van "vele oproepen" voor ondergelopen kelders in Diest, Assent en Bekkevoort. In Landen is sprake van een twintigtal oproepen voor wateroverlast in onder meer Landen-centrum en in Emiksem. De brandweer van Aarschot maakt melding van problemen in Sint-Joris-Winge (Lubbeek). Ook de brandweer van Tienen kreeg vele oproepen binnen vanuit de as Hoegaarden-Boutersem-Glabbeek.
Elektriciteitspanne
Door het uitvallen van een hoogspanningscabine zijn in Diest bedrijven van het industrieterrein van Webbekom en inwoners van omliggende straten zoals de Halensebaan zonder elektriciteit gevallen. Pijnlijk is bijvoorbeeld dat een aantal inwoners van de Halensebaan die getroffen zijn door wateroverlast als gevolg van de elektriciteitspanne geen water meer kunnen wegpompen. Of de elektriciteitsproblemen te maken hebben met de felle regenval is nog onduidelijk.
In Halle-Vilvoorde meldt de brandweer van Halle problemen in Buizingen, waar ter hoogte van de kerk een straat overstroomde. Dit probleem was omstreeks middernacht weer opgelost. De brandweer van Overijse ontving 2 oproepen wegens wateroverlast.
Waals-Brabant
Vrijwel heel Waals-Brabant had gisterenavond te lijden van de zware regenval. Meerdere waterlopen traden buiten hun oevers, met modderoverlast en overstromingen tot gevolg. In de regio rond Waver moest de brandweer 80 keer tussenbeide komen. De brandweer kreeg er hulp van de civiele bescherming. Zandzakjes werden gestapeld om huizen te beschermen. Ook in Geldenaken kreeg de brandweer een honderdtal oproepen, in Nijvel waren dat er een zeventigtal. In Bornivel bij Nijvel staat tot een meter water in de huizen.
Luik
De brandweer van Hannuit, in de provincie Luik, is sinds gisterenavond in de weer om de gevolgen van de zware regenval in de regio te bestrijden. De hulpdiensten ontvingen tientallen oproepen vanwege ondergelopen kelders en ontwortelde bomen. Nog in de provincie Luik werd de brandweer van Borgworm rond middernacht overspoeld met telefoontjes als gevolg van de zware regenval. "Het is moeilijk om op dit moment een eerste balans op te maken, maar er zijn ontelbaar veel oproepen binnengekomen, vooral vanuit Lamine-Remicourt", zei brandweervoerder Yves Berger rond 0:30 uur.
Namen
Ook de streek rond Namen is vannacht niet gespaard gebleven voor het noodweer. Rond middernacht kregen de hulpdiensten in de zone Eghezée de eerste telefoontjes binnen voor ondergelopen kelders. Daar werden ook stroompannes gemeld. Ook in Gembloux liepen kelders onder. De tunnel van de weg tussen Charleroi en Tienen liep onder water. In Namen zelf gingen bomen en elektriciteitspalen tegen de grond.
Henegouwen
Ook Henegouwen had het zwaar te verduren. Tegen 0.30 uur had de brandweer van de zone Bergen-Borinage al 150 tot 200 oproepen binnen gekregen. In La Louvière waren op dat moment al 300 tot 400 telefoontjes binnengekomen.
Bergen en La Louvière
De brandweer van Bergen kreeg meer dan 400 oproepen, waarvan er nog maar een honderdtal van konden worden behandeld. Er is sprake van heel wat modderstromen. Het wegpompen kan meerdere dagen in beslag nemen. In La Louvière kwamen eveneens honderden oproepen binnen. Beken die uit hun oevers traden zorgden voor ondergelopen kelders. Soms stonden die tot 70 centimeter onder water. In Doornik kwamen een twintigtal oproepen binnen voor ondergelopen kelders.
Treinen afgeschaft
Door de zware regenval was het treinverkeer vanochtend op verschillende lijnen gestoord. Er zijn vertragingen van 10 tot 15 minuten op de lijn 96 Quévy-Brussel in de richting Bergen-Quévy en op lijn 36 Luik-Brussel, ter hoogte van Landen in de richting van Brussel. Op de lijn 43 Luik-Marloie in beide richtingen kan de vertraging oplopen tot een uur. Op de lijn 118 Bracquegnies-Bergen-La Louvière was het treinverkeer in beide richtingen even onderbroken. Ondertussen rijden de treinen er opnieuw, maar moeten over een afstand van een honderdtal meters 5 km/uur te rijden. Tussen Bergen en La Louvière is er sprake van vertragingen van 5 tot 10 minuten.
©Diverse bronnen
In het Vlaams-Brabantse Bekkevoort is tijdens de watersnood in de nacht van zondag op maandag een bejaarde vrouw om het leven gekomen.
De vrouw kwam ten val in haar huis in Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort. Het is nog onduidelijk of ze een hartaanval heeft gekregen, of ze is uitgegleden. Ze lag urenlang in het koude water dat binnenstroomde.
Toen de brandweer ter plaatse was, kwam alle hulp te laat.
©HbvL
De overvloedige regenval van vannacht heeft heel wat schade berokkend aan de aardappeloogst in Vlaams-Brabant en Limburg. Dat zeggen landbouwspecialisten. De aardappelproductie zou hierdoor in deze streken met 10 tot 30 procent dalen.
Geel en klein
Heel wat aardappelvelden in Vlaams-Brabant en Limburg staan na de hevige regens onder water, zo meldt landbouwexpert Luc Busschaert. Dit is nefast voor de verdere groei van de aardappelplanten. "Het loof van de plant wordt geel en de aardappelen blijven klein", zegt ook Camiel Adriaens van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Bovendien zijn de velden momenteel niet toegankelijk, waardoor boeren hun gewassen niet kunnen beschermen tegen de aardappelplaag. Planten kunnen hierdoor sneller ziek worden.
Productie
Beide experts houden rekening met een daling van de aardappelproductie van 10 tot 30 procent in de getroffen gebieden. Bovendien was de voorziene productie voor dit jaar al niet zo hoog. Ook andere teelten, zoals bieten, maïs, vlas of wintertarwe, ondervinden gevolgen van de zware regenval, maar hier is de schade beperkter.
Bron: Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
In Halen en Tongeren zal nog een hele week opgeruimd moeten worden na de wateroverlast van maandagmorgen. In Halen kunnen de brandweer en de technische dienst het werk niet alleen aan. De gemeente heeft de hulp ingeroepen van een privéfirma.
Twee wachtbekkens zullen Halen in de toekomst moeten beschermen tegen nieuwe wateroverlast, maar de bouw daarvan is nog niet gestart. De Vlaamse overheid wil een wachtbekken laten bouwen op de rivier de Velpe. Het openbaar onderzoek daarover loopt nog.
Het provinciebestuur van Limburg wil nog een tweede wachtbekken bouwen op de IJzerenbeek, maar de uitvoering laat op zich wachten.
©De Redactie